Dalia GrybauskaiteAgresiunea preşedintelui rus, Vladimir Putin, asupra Ucrainei a generat temeri în rândul Statelor Baltice că ele ar putea fi următoarele, preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite afirmând într-un interviu acordat Washington Post că Rusia „îşi terorizează vecinii şi foloseşte metode teroriste”.

„Situaţia (din Ucraina) se deteriorează. Trupele ruseşti sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei. Aceasta înseamnă că Europa şi lumea întreagă permit Rusiei să fie o ţară care nu numai că îşi ameninţă vecinii, ci organizează şi un război împotriva vecinilor săi. Este acelaşi lucru cu terorismul internaţional pe care îl avem în Irak şi Siria”, a declarat Dalia Grybauskaite, potrivit ediţiei electronice a Washington Post.

Preşedintele lituanian a mers şi mai departe, comparând comportamentul Rusiei cu cel al grupării Stat Islamic în Irak şi Siria. „Cred că Rusia îşi terorizează vecinii şi foloseşte metode teroriste”, a precizat ea.

„În Ucraina este un război real. Uniunea Europeană şi majoritatea liderilor lumii încearcă să vorbească despre aceasta ca şi cum nu ar fi un război, ci un fel de sprijin acordat unor elemente teroriste. Am văzut Crimeea. La început au fost oamenii verzi după care armata rusă. Acum este acelaşi lucru în estul Ucrainei. Şi sunt sigură că acesta nu este ultimul teritoriu unde Putin îşi va demonstra puterile”, a adăugat ea.

Preşedintele lituanian consideră că în cazul în care sancţiunile vor fi slabe sau nu vor fi implementate, Putin va încerca să unească estul cu sudul Ucrainei şi cu Crimeea. „A spus recent că în două zile este capabil să ajungă la Varşovia, Statele Baltice şi Bucureşti. Aşa că este o ameninţare deschisă la adresa vecinilor săi”, a explicat ea, adăugând că „Rusia de astăzi a lui Putin este pregătită şi vrea să meargă la război”, spre deosebire de Europa şi Occident, care nu vor acest lucru.

Grybauskaite consideră, de asemenea, că ţara sa este în pericol deşi este membră NATO. Ea susţine că Articolul 5 al Alianţei Nord-Atlantice privind apărarea colectivă „nu îl va opri pe Putin de la planurile sale dacă acesta nu vede acţiuni reale din partea liderilor europeni şi internaţionali”. „Ei doar vorbesc. Trebuie să îl oprim (pe Putin) în Ucraina. Şi până acum, acest lucru nu a fost înţeles. De aceea spun că în Europa de astăzi, conducerea este preluată de Putin, nu de Occident”, afirmă ea.

Grybauskaite a reiterat criticile sale la adresa ţărilor occidentale pentru că au acceptat condiţiile impuse de Putin la negocierile de la Minsk, ceea ce a însemnat practic „împărţirea Ucrainei”. „De ce suntem atât de preocupaţi să nu îl ofensăm pe Putin, care în prezent trimite trupe pentru a ucide şi pentru a ocupa teritoriul ucrainean? De ce nu suntem sensibili la ce simt ucrainenii? Mai devreme sau mai târziu îl vom numi terorist şi criminal …”, a adăugat ea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top