TibilovPreședintele Osetiei de Sud, Leonid Tibilov a anunțat intenția de a organiza un referendum privind unirea Osetiei de Sud cu Rusia, scrie Interfax.

Anunţul lui Tibilov a fost făcut în timpul unei întâlniri cu Vladislav Surkov, consilierul lui Vladimir Putin, in capitala Osetiei de Sud.

Tibilov a anuntat că „reunificarea cu Rusia este un vis secular al poporului din Osetia de Sud, care a luptat pentru această idee timp de două secole cu șovinismul şi fascimsul georgian”.

„Realitățile politice de azi sunt de așa natură încât putem face o alegere istorica. Ar trebui sa ne unim cu frățeasca Rusie pentru a asigura securitatea și prosperitatea Osetiei de Sud și a oamenilor săi”, – a declarat presedintele Osetiei de Sud.

În Osetia de Sud au avut loc pana in prezent doua referendumuri cu subiect similar, în 1992 și 2006. Dacă în 1992 locuitorii din Osetia de Sud au fost de acord cu decizia Consiliului Suprem al Republicii din 1 septembrie 1991 privind reîntregirea cu Rusia (cu 99.89% din alegători), la referendumul din 2006 cetățenii au votat în favoarea păstrării independentei de stat.Osetia de Sud

Tibilov afirma ca ideea referendumui din anul 2006 a fost de confirmare a independenței față de Georgia, nu fata de Rusia.

El a asigurat că toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a rezultatelor referendumului vor fi efectuate numai de comun acord cu partea rusă.

Statele Unite ale Americii au anuntat de mai multe ori anul acesta ca nu accepta alipirea la Rusia, de facto sau de jure, a Osetiei de Sud si Abhaziei, regiuni georgiene.

Ultima oara o asemenea declarație a fost făcută în ajunul semnării la Moscova a acordului dintre Rusia şi guvernul marioneta al Osetiei de Sud privind cooperarea și integrarea. „Nu recunoaștem acordul asa cum nu recunoastem nici legitimitatea documentului similar semnat de Moscova cu Abhazia, în noiembrie 2014”, – a declrat atunci  purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki.

Potrivit purtătorului de cuvânt, „Statele Unite continuă să sprijine independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei”.

Washington amintește Moscovei despre obligatia îndeplinirii prevederilor acordului de armistițiu semnat în 2008 cu Tbilisi. Acesta prevede retragerea forțelor ruse pe pozițiile ocupate înainte de 7 august 2008 şi renuntarea recunoașteri statalitatii Osetiei de Sud și Abhaziei, şi acordarea accesului liber în cele doua regiuni pentur organizațiile umanitare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to „Preşedintele” Osetiei de Sud a propus un referendum de „unire” cu Rusia

  1. yehudy spune:

    draga ivane, explica-mi si mie te rog, de ce s-a dezintegrat urss-ul? ca nu pot sa inteleg cum maretul urss s-a dezintegrat:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top