Bronislaw KomorowskiUniunea Europeană poate utiliza energia ca instrument de influență politică asupra Federației Ruse. Acest instrument poate fi foarte eficient si sa-i forțeze pe ruși să-și reconsidere politica, în special cu privire la Ucraina, a declarat președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski,  în timpul unei vizite în Portugalia, potrivit Unian.

Este necesar acum să spunem santajul energetic este un băț cu două capete„, a spus Komorowski. El a menționat că, nu doar UE este dependentă de resursele energetice din Rusia, ci si Moscova este dependenta de câștigurile valutare din vânzarea acestor produse, subliniind statele europene, prin eforturi coordonate, pot reduce dependența de resursele ruse.

Solidaritatea UE ar face imposibilă utilizarea șantajului energetic de catre Moscova„, spune Komorowski. El face apel la comunitatea europeana sa trateze evenimentele din Ucraina nu doar ca pe o criza, dar, de asemenea, ca șansă pentru o noua oportunitate in ceea ce priveste elaborarea politicii energetice comune.

„A devenit mai ușor sa vorbim cu un număr de state membre ale UE, care vad în mod tot mai clar cum Rusia foloseste energia ca pe armă politică. Acest lucru, în opinia sa, crește șansele lobby-ului Poloniei in crearea Comunitatii Energetice a Uniunii Europene.

Această comunitate, al cărei inițiator este fostul premier polonez Donald Tuskprevede, printre altele, crearea unui mecanism comun privind achizițiile de resurse energetice și construcția de noi conducte de gaz pentru diversificarea surselor.

Komorowski a mai declarat UE ar trebui să depună toate eforturile pentru a preveni creșterea dependentei fata de gazele din Rusia, adăugând , printre altele, Europa ar trebui sa renunțe la construcția gazoductului South Stream.

Aminitim ca, in luna iunie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze către Ucraina, tara prin care se furnizează în Uniunea Europeană aproape jumătate din combustibilul consumat în UE.

Un blocaj similar a avut loc si in anul 2009, cand urmare a conflictului ruso-ucrainean, mai multe state membre ale UE timp de aproape trei săptămâni au rămas fără combustibil în plin sezon rece.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top