Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat luni o lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România și din alte state din regiune care au comunități etnice în această țară, relatează France Presse.

Deși initiata in vederea reducerii impactului limbii ruse, dominanta mai ales in regiunile estice si din sud ( Harkiv, Lugansk, Donțek, Odesa), această reformă a învățământului restrânge progresiv spațiul acordat disciplinelor studiate în colegii și în licee în limbile minorităților naționale puternic implantate în Ucraina — precum comunitățile română, ungară, poloneză — în profitul cursurilor în limba ucraineană.

Elevii proveniți din aceste minorități vor putea totuși să învețe în continuare în limbile lor materne, dar în discipline separate.

Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulțumește de mai multe săptămâni autoritățile țărilor din regiune, noteaza agerpres.ro.

AFP aminteste că președintele României, Klaus Iohannis, considerase joi că această lege „va limita drastic accesul minorităților la educație în limba lor maternă” și și-a anulat în semn de protest vizita prevăzută în Ucraina.

Această lege a crispat de asemenea importantele comunități ungare și poloneze din Ucraina.

Kievul acordă o mare importanță nivelului de cunoaștere a limbii ucrainene de către o parte din populație.

Într-un comunicat, președinția subliniază că șeful statului Petro Poroșenko „insistă asupra faptului că această lege ridică limba ucraineană la limbă oficială pe parcursul educativ”. Noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ, menționează șeful statului ucrainean în comunicatul citat de BucPress.

„Această lege asigură egalitatea șanselor pentru toți”, precizează comunicatul. „Ea garantează fiecărui absolvent cu diplomă bune capacități lingvistice esențiale pentru o carieră reușită în Ucraina”, se subliniază în text.

Locul limbii ucrainene este, de asemenea, o problemă în regiunile estice ale acestei țări, controlate în prezent de rebelii separatiști proruși și care se confruntă din 2014 cu un conflict sângeros, potrivit AFP.

Potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, citat de BucPress, Petro Poroșenko a comunicat că reforma învățământului „este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației”, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european.

„Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o astfel de atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine”, mai spune Poroșenko în comunicat.

În acest sens, el cere ministerelor de Externe și Educației de la Kiev să desfășoare consultațiile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

5 Responses to Președintele Ucrainei a promulgat legea care întărește utilizarea limbii ucrainene în școli

 1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

  Oricat ar vrea Ucraina spre vest, cu asemenea apucaturi staliniste nu va reusi. Nici de Rusia nu va fi inghitita, dar nici de vecini acceptata. O parte a teritoriului si a populatiei Ucrainei reprezinta talharia lui Stalin asupra vecinilor ei. Ei stiu asta si se tem, se tem ca intr-o zi vor trebui sa retrocedeze ce nu le apartine.

 2. Bucuresti ora exactă! spune:

  Noi getii sau românii cum ne numim acum,nu trebuie sa ne uităm în stînga sau in dreapta (rusia,america)asa zisii marile puteri,ci la Domnul Dumnezeu sa ne întoarcem cu toții!Imperiale sataniste nu fac pe glob tot ce doresc!Sunt Arhangheli care păzesc teritoriilepopoarelor!

 3. Bucuresti ora exactă! spune:

  Porcdan,rusii , ukraineeni si cu tine sunt aceasi rasă,mizerii,coloniști încălcării de lege,prosti la gura.Pai nu-i susțin dai tu pe ukraineeni de mama focului pana mai alalteri?Daca ai avea ochi,ai fi putut vedea pe americani ca ai chiar si coarne (doua).

 4. Basarabia e Romania spune:

  ucrainieni sau rusi aceeasi slavi agresivi si hoti de pamanturi………………..

 5. bogdan spune:

  Nasol moment ! Daca Ucraina isi alieneaza si singurii prieteni de langa frontiera sustinerea in lupta lor impotriva godacilor va scadea ! Este adevarat ca porcii aflati pe teritoriul Ucrainei sunt un pericol potential real dar trebuie gasita o alta modalitate de aparare decat sa-ti creezi probleme si cu celelalte minoritati care sunt loiale statului Ucrainian…Si scaderea drepturilor etnicilor , romani, maghiari,polonezi poate insemna o are problema…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top