Transnistria-2Președinția germană a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa speră ca procesul de negocieri pentru soluționarea conflictului din Transnistria, în formatul de 5+2 (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE și SUA), să fie reluat în prima jumătate a acestui an, a declarat ambasadorul Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, aflat într-o vizită în Republica Moldova.

”Acum este momentul potrivit, dat fiind faptul că de un an și jumătate nu au mai fost negocieri în formatul de 5+2. Acum este momentul potrivit pentru a genera această istorie de succes”, a declarat reprezentantul OSCE după o întrevedere avută luni cu președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, potrivit Radio Chișinău.

În același timp, Cord Meier-Klodt a dat asigurări că președinția germană a OSCE va oferi Republicii Moldova tot sprijinul necesar pentru a revigora procesul de reglementare a situației din Transnistria, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Cord Meier-Klodt a precizat că a întreprins deja vizite la Moscova, Bruxelles și Washington pentru a stimula acest proces.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, reprezentantul OSCE are programată pentru marți o deplasare la Tiraspol pentru a încerca să convingă administrația separatistă să reia discuțiile în vederea găsirii unei soluții la conflictul din regiune.

Formatul de 5+2, la care Chișinăul și Tiraspolul participă cu drepturi egale ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE — ca mediatori și SUA și UE — ca observatori, a fost instituit la sfârșitul anului 2005, dar la câteva luni discuțiile au fost blocate. Negocierile au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar din iunie 2014 nu a mai avut loc nicio rundă de discuții

De amintit că autoritățile de la Chișinău au solicitat, în repetate rânduri, în special la nivelul OSCE, retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de Moscova, și înlocuirea acestora cu o misiune multinațională civilă sub mandat internațional.

Moscova susține însă că mandatul ‘pacificatorilor’ ruși este departe de a fi încheiat, respingând ideea transformării actualei misiuni militare de menținere a păcii de pe Nistru în una civilă, așa cum insistă Chișinăul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top