La Budapesta, pe 7 aprilie, miniștrii de externe din Grecia, Serbia, Macedonia, Ungaria și Turcia au discutat participarea țărilor sale în cadrul proiectului Gazprom denumit Turkish Stream, potrivit Kommersant.
La reuniune a participat şi reprezentantul Comisiei Europene (în calitate de observator). Partile au semnat o declarație privind cooperarea în domeniul energetic pentru transportul gazelor naturale din Turcia către Europa, confirmand disponibilitatea de a participa la proiect, asa cum acesta a fost anuntat de Vladimir Putin, în timpul vizitei sale în Ungaria. Adica din Rusia, pe sub Marea Neagră, spre Turcia, iar de acolo prin balcani spre nodul-ul Baumgarten din Austria.
Proiectul Turkish Stream este o noua incercare a Rusiei de a construi o conducta care sa ocoleasca Ucraina, dupa ce varianta South Stream a fost anulata de Puitn în luna decembrie, din cauza rezistenței Comisiei Europene.
Potrivit Kommersant, reprezentanții celor cinci țări au convenit să înființeze un grup de experți în problema dezvoltarii infrastructurii de transport. Grupul se va concentra pe probleme de finanțare, prețuri, sursele de gaze şi accesul terților.
Negocierile individuale vor începe mai devreme și ar putea demara chiar astazi, intre premierul elen Alexis Tsipras şi președintele rus Vladimir Putin. Daca Grecia va confirma participarea la proiect, problema discountului pentru gaz în intervalul de 10% poate fi „considerata rezolvat”, spune o sursa citata de publicație.
Rusia este interesata de relații speciale cu membrii UE – Ungaria și Grecia – și candidații la aderare – Macedonia, Serbia și Turcia – mai ales ca aceste țări încearcă să ducă o politică de adversitate fata de Bruxelles.
În clubul „fanilor” Turkish Stream ar putea intra și Austria: Rainer Seele, care ultimii cinci ani a fost șef Wintershall și a câștigat reputația de „mare prieten al Rusiei și Gazpromului”, recent a fost numit sef al concernului austriac OMV.
Insa unul dintre aspectele cheie care va ridica problem grave in fata prietenilor Gazrpom este finanțarea gazoductului. Gazprom nu mai poate accesa bani în Occident, iar legislația UE nu permite companiilor să dețină atât infrastructura, cat si gazele livrate. Astfel, monopolul rus nu va putea lua parte la construirea noii conducte de gaz prin Balcani. Prin urmare, compania rusa discută posibilitatea creării unui consorțiu european, care se va implica în construcția conductei și, mai important, va incerca sa obtina bani europeni.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.