Oligarhii care au ajuns sa ”sufere” din cauza sancțiunile occidentale, ar putea fi scutiți de povara fiscală. Ba mai mult, statul ar putea să le ramburseze impozitele plătite din 2014. Un astfel de proiect de lege a fost dezbatut in Comisia Dumei de Stat din Rusia pentru Buget și Impozite.

Publicatia MK remarca că proiectul de lege nu aparea pe ordinea de zi a reuniunii comisiei, documentul fiind discutat și aprobat în procedura excepționala.

Nu este prima data cand in Duma de Stat se incearca trecerea unei legi in favoarea ”saracilor oligarhi”. În 2014, împotriva mai multor oameni de afaceri și politicieni ruși au fost impuse sancțiuni personale de catre SUA și UE. Majoritatea erau oameni din cercul interior al lui Putin. Chiar președintele a confirmat, într-o emisiune TV, pe 17 aprilie 2014: „Da, sunt amicii mei cei buni, prieteni. Ei si-au obținut averile înainte să-i cunosc”. În lista au nimerit cunoscuti oligarhi precum Ghenadie Timcenko, Arkadi Rotenberg, Iuri Kovalciuk și alții.

La scurt timp după declarația lui Putin, în Duma de Stat a fost propus un proiect de lege care prevedea compensarea de la bugetul de stat a pierderilor înregistrate de oamenii de afaceri, inclusi in listele negre ale occidentalilor. Dar, deputatul Dmitri Gudkov a facut scandal, iar legea (numita Rotenberg) a fost abandonata intr-un sertar, ca să nu supere opinia publica.

Acum legea privind ajutorul pentru oligarhii aflati pe lista de sanctiuni a fost readusa pe ascuns.

Fostul deputat Dmitri Gudkov explica:

„In conformitate cu proiectul de lege propus, daca un rezident fiscal în mai multe țări este afectat de sancțiuni, aceastuia ar trebui să-i fie compensate pierderile de catre contribuabilul rus. Proiectul a fost inaintat fără sa se fi aflat pe ordinea de zi, pe ascuns, sub forma unor modificări tehnice la legislația fiscală …Cred că această lege nu este ceruta de Putin. Daca Putin dadea ordin – legea ar fi fost adoptată fără zgomot și probleme, scuipau pe toate mass-media și riscurile politice. Dar președintele are acum alte probleme. De ce ar da o astfel de comanda politica în ajunul alegerilor prezidențiale? El acum are alte prioritati, e angajat în caritate – gratiaza prizonierii politici. Sa faca lobby public pentru interesele oligarhilor acum nu este avantajos.
Prin urmare, presupun că prietenii lui au fost cei care au propus proiectul de lege, prin oamenii lor din Duma. Dacă reușesc să treaca legea – e bine, daca nu – nu-i o problema”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Prietenii lui Putin vor fi scutiți de impozite?

  1. bogdan spune:

    Grohaie de foame ! Daca ati auzit vreodata porcii cum grohaie de foame atunci asa e in Porcie acum cu putler !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top