Gerhard ReussOMV a demonstrat, în câteva rânduri, prin luări de poziţii publice, că este împotriva sancţiunilor europene impuse Rusiei. Aceasta rusofilie afisata de OMV este expresia spiritului veros şi oportunist al actualei şi fostei conduceri a concernului energetic austriac, asa cum vom demonstra mai jos.

Pentru conducerea OMV, drama milioanelor de oameni din estul Ucrainei, implicaţi fără voie într-un conflict armat susţinut activ de Moscova, este mai putin importanta, decat profitul asigurat de colaborarea cu industria energetica ruseasca.

Trebuie să amintim ca, în timp ce Europa încă nu-şi revenise din şocul confiscarii de catre Rusia a peninsulei Crimeea, iar in estul Ucrainei deja mureau oameni nevinovati, in iunie a.c., OMV semna cu Gazprom un acord de joint-venture pentru construcția și operarea unei secțiuni de conducta a gazoductului South Stream, in lungime de 50 km

Anterior, şeful OMV, Gerhard Roiss promitea sancțiunile UE nu vor împiedica construirea South Stream”, deşi Comisia Europeana a transmis foarte clar ca acest proiect nu se mai afla in calendarul UE, iar unele tari de tranzit a gazoductului au suspendat mersul proiectului (ex. Bulgaria).

Mai mult, desi strategia de securitate energetica a Europei prevede diversificarea surselor de gaze si diminuarea dependentei de gazul rusesc, chiar astazi seful OMV a cantat oda Kremlinului sustinand ca, realizarea noului gazoduct Gazprom va duce la cresterea securitatii energetice europene.

Tot astăzi, OMV a mai dat o lovitura eforturilor europene de a ajuta Kievul, anuntand refuzul concernului austriac de a efectua livrari de gaze in regim reversibil catre Ucraina: cu grijă de a nu „supăra principalii sai parteneri”, a explicat Roiss, citat de  ITARTASS. Probabil ca se referea la Gazprom, care se opune cu inversunare planului CE de a asigura Ucraina cu gaze in regim reversibil.

Chiar dacă suntem capabili să asiguram mai multe aprovizionari marginale pe termen scurt altor consumatori, nu vom face acest lucru„, a spus sec Gerhard Roiss, răspunzând la întrebarea privind capacitatea OMV de a realiza livrărilor de gaze in regim reversibil spre Ucraina.

Firma de apartament austriaca preia activele Lukoil Ucraina

Prietenia energetica intre Rusia si OMV este insa una mai veche, iar serviciile „tehnocratilor” austrieci de la OMV nu se limiteaza doar la Gazprom. In aceasta cheie putem citi stirea care spune ca fostul sef al concernului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a preluat controlul activelor Lukoil din Ucraina, firma repliata din aceasta tara de frica sanctiunilor guvernului de la Kiev.

Wolfgang Ruttenstorfer

Wolfgang Ruttenstorfer, prin preluarea activelor Lukoil din Ucraina, a pus la adapost investitia companiei rusesti

Astfel, conform datelor din registrul austriac al companiilor, cumpărătorul Lukoil Ucraina, societatea AMIC Energy Management GmbH a fost înregistrată în toamna anului 2013.

Capitalul social al firmei este de numai 35.000 de euro, ceea ce înseamnă ca, practic, o firma de „apartament” preia reţeaua LukoilUcraina” care valorează cel puţin 250 de milioane de euro. Este acesta un deal veritabil sau capitalul rusesc isi protejeaza investitiile cu ajutorul interpusilor si prietenilor sai austrieci de la OMV?

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top