gazpromÎn luna august, productia de gaze naturale a Gazprom” a scăzut cu 19% (26,5 miliarde de metri cubi), după cum reiese din calculele Agenției pentru gaze(AGI). În primele 8 luni producția Gazprom” a scăzut cu 6,5% (20 de miliarde de metri cubi) până la 288.6 miliarde de metri cubi, potivit Interfax”.

Motivele declinului producției de gaze suspendarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina și saturarea pieţei europene. După o iarnă blândă depozitele de gaze subterane din Europa sunt umplute în proportie de 87,6% din capacitatea sa maximă. Anul trecut, stocurile au fost de 84,46% la începutul lunii noiembrie. Totuşi, Europa continuă pompeze gaz în depozite, dar o face mult mai lent.

Ca urmare, exporturile de gaze naturale rusești au scăzut în august cu 15% la aproape 11 miliarde de metri cubi, potrivit calculelor AGI. Rezultatul la 8 luni indica o scadere de numai 1,7% (1,8 miliarde de metri cubi) la 104 de miliarde de metri cubi.

Reamintim, la sfârșitul lunii iulie, producția de gaze a Gazprom” a atins minima istorica de 825,7 mil metri cubi, cu 253 milioane de metri cubi mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2013. Principalul motiv al  acestui declin a fost suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina.

Vânzările de gaze naturale către Europa reprezinta principala sursă de venit a Gazprom”. Anul trecut, din Europa a provenit 62% din toate încasările din vânzarea de gaze naturale și 40% din veniturile totale ale grupului.

La începutul anului Gazprom” a prognozat un preț mediu la gazele naturale către țările din afara CSI la nivelul de 372 de dolari pe mia de mc.

Daca prognoza Ministerului Dezvoltării Economice și a Ministerului Finanțelor se adevereste, Gazprom ar putea pierde în acest an 4 miliarde dolari sau 7% din venituri. În următorii trei ani, potrivit estimarilor Kommersant”, pierderea ar putea fi de 9 miliarde de euro, respectiv, 11 miliarde și 12 miliarde dolari”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top