stea kremlinUniunea Eurasiatica (CEE) de la bun început și-a demonstrat slăbiciunea. Primele doua membre, Belarus și Kazahstan, continuă să caute  alternative la aceasta „integrare” cu Rusia, iar Armenia recunoaște deschis că a fost forțata de situaţia din Nagorno-Karabah să intre în uniune.

Planul lui Putin prevede ca CEE să fie o alternativă la UE, şi sa consolideze influența Rusiei în fostele republici sovietice. Dar Uniunea Eurasiatică a demonstrat doar Kremlinul nu mai are influenta asupra vecinilor sai, iar steaua sa începe să se stingă, scrie Foreign Policy.

Ineficiența CEE a devenit clară încă din etapa uniunii vamale, creată  în anul 2010 cu scopul eliminării barierelor vamale dintre Rusia, Belarus și Kazahstan. Cu toate acestea, statele membre nu au simțit redresarea economică promisa de Kremlin, din contra.

Kazahstanul și Belarus au observat că produsele lor pe piața rusa au devenit mai scumpe din cauza cursului de schimb al rublei. Marfa din Rusia a devenit insa mai ieftina si  tot mai dificil de concurat pe piata kazaha și din Belarus potrivit Foreign Policy.

vama rusiaConsumatorii din Belarus și Kazahstan au început să faca călătorii în Rusia pentru cumpărături, iar colapsul rublei a înrăutățit şi mai tare situația economică.

Cu cat mai tare se devalorizeaza rubla, cu atat mai neatractiva pentru tarile participante este CEE. Uniunea promitea deszvoltarea economica, dar prețul apartenentei la acest „club” devine mult mai scump decât se aşteptau participantii„, scrie publicatia.

CEE există de doar 7 zile. Dar Belarus și Kazahstan au aratat deja că sunt în cautare de alternative la intregarea cu RusiaAstana a semnat un acord de cooperare cu Uniunea Europeană și are planuri  de a aprofunda relațiile cu China.

În plus, pentru a creste atractivitatea tarii, Kazahstan are în vedere scutiri fiscale pentur investitorii străini pe 10 ani. În același timp, între Belarus și Rusia continuă razboaiele comerciale. Minskul nu a demonstrat solidaritate cu Moscova, refuzand sa impuna embragou alimentar asupra importurilor din Occident. De aceea, partea rusă a început să interzică importurile de bunuri din Belarus.

Un alt punct de tensiune între membrii CEE este declanșarea de catre Rusia a unui razboi împotriva Ucrainei. Lukașenko și Nazarbaiev vad în acest lucru un pericol pentru propriile țări. Agresiunea Kremlinului împotriva Kievului sugereaza o totala lipsă de respect pentru suveranitatea tarilor post-sovietice din partea autorităților ruse. Mai ales ca, recent, Putin a spus că Nazarbayev a creat o țară „pe un loc în care nu a existat una„.

razboi la comandaLa rândul său, președintele Kazahstanului, anuntand despre pregatirile pentru aniversarea a 550 de ani de la infiinarea Hanatul kazah în 2015, a cerut compatrioților săi să-și apere țara dacă este necesar.

Ultimii doi intrati in CEE Kârgâzstan și Armenia sunt, de asemenea, nu foarte încântate de integrarea cu Rusia. Erevan a recunosc că a fost de acord să se alăture Uniunii eurasiatice din cauza conflictului din Nagorno-Karabah. Rusia este furnizor de arme pentru Armenia, arme fără de care Erevanului îi va fi greu sa reziste în faţa armatei azere.

Kârgâzstan, la rândul său, încă mai sta pe ganduri. Veniturile principale ale țării depind de comertul cu China. Kârgîzii aduc marfa din China şi o revând în țările din fosta URSS. CEE însa nu are un regim vamal le fel de relaxat ca cel existent între Beijing şi Bishkek.

Este clar Uniunea Eurasiatică nu devine un atu în jocul geopolitic al lui Putin. În ciuda speranțelor sale, CEE este departe de a consolida conducerea și influența Rusiei asupra vecinilor săi, confirmand declinul politicii externe a Kremlinului„, arata Foreign Policy.

Aceeași tendință a fost remarcată și de publicatia germană Die Zeit, care a scris Lukașenko și Nazarbaiev nu mai vor fie vasalii lui Putin. CEE nu poate concura cu UE. Dupa populaţie, Uniunea lui Putin nu atinge nici macar o treime din numărul cetățenilor UE, iar economic vorbind, CEE inseamna doar o șesime din economia europeana.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top