CrimeeaDoctorul în științe istorice, profesorul Andrei Zubov explică faptul că, prin oprirea agresiunii ruse, Ucraina a salvat alte țări post-sovietice de pretențiile teritoriale ale Kremlinului. Totodata, profesorul are propria rețetă pentru Putin sa iasa oarecum onorabil din situatia pe care a creat-o.

Redam interviul publicat de agentia UNIAN.

Profesorul Andrei Zubov este unul dintre puținii din Rusia care s-a opus în mod public ocuparii Crimeei. Din cauza pozitiei adoptate a fost expulzat din MGIMO. Omul de știință care a vorbit despre paralelele între Germania nazistă și Rusia modernă, nu mai poate profesa în universitățile rusești – este, cum se spune, în lista neagra. În schimb, cele mai bune instituții de învățământ din lume sunt fericit să-l aiba profesor.

Potrivit profesorului Zubov, rușii trebuie să înțeleagă problema Crimeei in felul urmator: să ne imaginăm că Ucraina va pune în practică principiul  „Kuban este al nostru”, plecand de la prezența acolo a etnicilor ucraineni.

Reteta lui pentru reluarea relațiilor dintre Ucraina și Rusia este simpla – Kremlinul sa-si ceara scuze oficial pentru victimele razboiului, sa compenseze pierderile economice cauzate și sa retrocedeze Crimeea.

Andrei Borisovici, în urmă cu doi ani s-a decis ocuparea Crimeei. Ce a câștigat și ce a pierdut Rusia după anexarea peninsulei?

Rusia, desigur, a pierdut, fără îndoială. Se poate doar specula daca a câștigat sau nu administrația Putin. Pentru Rusia, ca țară, toata aceasta aventura care a început la sfârșitul lunii februarie 2014 este o nenorocire totala. Deși nu toată lumea înțelege acest lucru, dar acum numarul acelora care inteleg incepe sa creacsa. Dacă ne amintim epoca Olimpiadei de la Soci, țara traia zilele sale de glorie, iar Putin era cel mai popular președinte. Nimic nu prevestea ce va urma… În Ucraina aveau loc evenimente tragice, trebuia doar sa demonstreze calitati diplomatice, și totul era bine. Dar Putin comite un act evident incredibil  în lumea modernă, în special în Europa, el ocupa provincia unui stat vecin și apoi începe un război, vorbind despre crearea Novorossiei de la Moldova la Harkov. ZubovAceste lucruri nebunești nu cadrează cu stilul modern al relațiilor diplomatice in randul națiunilor civilizate, în special în cadrul G8. Această decizie a încălcat tot ce se putea: nu numai acordul Ucrainei cu Rusia, dar, de asemenea, Carta ONU. Rezultatul a urmat imediat. Rusia a devenit paria absolută în lume. Din țară prietenoasă pentru cele mai dezvoltate state ale lumii, am nimerit într-un cerc al statelor celor mai teribile, cum ar fi Coreea de Nord sau Iran. Nu mai avem prieteni, chiar și cu China relația s-a complicat. În plus, sancțiunile, fără precedent de la prăbușirea Uniunii Sovietice, criza economică … Tot ce s-a intamplat e din cauza politicii aventuriste inepte a conducerii de la Kremlin.

Cu doi ani în urmă aţi comparat capturarea Crimeei cu anexarea Austriei de catre Hitler în 1938. Regretaţi acum cuvintele rostite atunci? De fapt, după aceea, aţi pierdut locul de muncă …

Desigur ca nu regret. Când au început să fie cunoscute evenimentele din 26 si 27 februarie 2014, în mintea mea a aparut involuntar analogia cu Austria, regiunea sudetă, Klaipeda, Memel. Toate aceste teritorii au fost anexate de Hitler. Am simțit că este necesar să spun. Aceeași acțiune va determina același rezultat.

Am spus în mod repetat că această comparație nu este nici măcar în favoarea Rusiei. Pentru că Germania lui Hitler era o tara puternica, detestata de toata lumea, dar un stat cu o economie în creștere, regimul era in plin avant, la fel si industria, poporul era in coeziune. Există, de asemenea, un alt lucru: Rusia deja era într-o situație economică dificilă din cauza politicii economice inepte ale autorităților, țara a devenit dependenta de materiile prime exportate. Din toate privințele Rusia este cu mult mai vulnerabila și dependenta de comunitatea internațională decât Germania nazistă în 1938.

Daca anexarea germană a trecut cu „urale”, prima campanie militară în 1939, 1940 și chiar în 1941 – au fost succese masive, Rusia s-a confruntat cu eșec imediat. Campania din Ucraina a esuat lamentabil. Crimeea a fost anexata gratie efectului de surpriză, iar proiectul Novorossia a suferit o înfrângere totala. Era clar înca din timpul luptei pentru Ilovaysk, din august 2014. Da, Rusia a câștigat această luptă, dar a pierdut campania.

Spuneţi că Rusia a pierdut prin anexarea Crimeei, dar, pe de altă parte, mai mult de 80% dintre ruși sunt fericiti la gândul ca „Crimeea e a noastra”, în ciuda dificultăților economice …

NovorossiaAcest lucru este adevărat, dar majoritatea asta nu este ce a fost. Nu credeti sondajele de opinie realizate într-o țară totalitară. Când oamenii sunt întrebati dacă ei sunt de acord cu politicile lui Putin și alipirea Crimeei, majoritatea vor spune „da”, pentru că ei înțeleg că se supun unui risc daca spun  „nu”, pot avea  probleme la locul de muncă, cu copiii la scoala etc.

Daca studii similare ar fi fost facute în sprijinul lui Fuhrer în Germania nazista,  99.99% răspundeau pozitiv. În istoria cu Crimeea, situația este similară. Desigur, există excese. Nimic nu tulbura mintea mai mult, ca alipirea unui pământ străin. Oamenii sunt dispuși să sacrifice mii, sute de mii de concetateni, decat să piardă o sutime din teritoriul său. Pierderea teritoriala este o tragedie, cucerirea – deliciu imens. Astfel functioneaza oamenii.

În mod similar, în Indonezia sunt prinse maimuțe pentru grădini zoologice. Se ia un dovleac mare, se face o gaură mică prin care se toarna orez in dovleac. Maimuța baga mana pe gaura dupa orez, dar nu poate retrage mana facuta pumn. Și sta asa lângă dovleac, până când oamenii vin și o baga in cusca. În mod similar s-a întâmplat cu Crimeea.
Cred ca, treptat, oamenii vor înțelege legătura dintre sărăcie și Crimeea. Deja înțeleg. În cazul în care situația se va înrăutăți, tulburările sociale sunt inevitabile în Rusia, şi după cum știm, întotdeauna se termină cu revoluție.

Cum sa rezolvam problema Crimeei, daca pana si opoziția rusă este pentru anexarea peninsulei? Ce putem cere de la rușii obișnuiți?

În ceea ce privește opoziția, da, temperamentulul Navalnîi și Hodorkovski, la începutul anului trecut, au spus ceva despre asta. Dar apoi si eu si Kasianov le-am explicat personal, si-au dat seama că au greșit. „Yabloko ” și „Parnas” chiar în documentele lor de partid au scris că este necesar să fie retrocedata Crimeea.

La un moment dat, la Forumul de Securitate de la Kiev, am intrat in polemica cu Saakașvili, care se consideră mai ucrainean decat ucrainenii. Da, dacă ai furat – trebuie să inapoiezi. Este adevărat. Dacă ai furat ceasul – trebui să-l returnezi. Dar diferența este că în Crimeea traiesc oameni, iar ceasul e un obiect neînsuflețit. Crimeea este mai degraba ca o fată furata de un tanar, acum fata trebuie să decida – ramane cu rapitorul sau se intoarce acasa. Aceasta este o întrebare foarte dificilă, dar voința umană înseamnă mult. În ONU s-a dezbatut mult timp problema: ce este mai presus – integritatea teritorială sau dreptul popoarelor la autodeterminare, și s-a ajuns la concluzia că, în situațiile în care poporul este amenințat cu consecințe grave, dreptul la auto-determinare este mai presus dreptului de integritate teritorială. De acest principiul a beneficiat Kosovo.

Oamenii ar trebui să fie consultati. Noi înțelegem că, în ciuda tuturor suferințelor îndurate de poporul din Crimeea (ca rezultat al anexarii), cea mai mare parte va spune ca doreste să ramana in Rusia. Dar mai există ceva. Locuitorii din Crimeea sunt descendenții acelora care au fost adusi în peninsula in 1945, dupa ce popoarele indigene – tătarii din Crimeea, germanii, bulgarii, grecii – au fost evacuați cu forța. În acest sens, soarta acestui pământ nu poate fi hotarata doar de oamenii care locuiesc acum acolo. Prin urmare, descendenții celor reprimati trebuie sa participe la decizia privind soarta peninsulei.
Pentru a rezolva problema Crimeeei trebuie facuti următorii pași.

În primul rând, Crimeea retrocedata dpdv juridic Ucrainei. Rusia să-și retragă trupele de acolo și structurile de putere. Peninsula sa aiba statut internațional temporar, asa ca in teritoriile plebiscitare de după primul război mondial. Este necesar să se pregătească Crimeea pentru un plebiscit internațional sub supravegherea ONU.

KremlinLa referendum trebuie să participe populația Crimeei inregistrata inainte de anexare, dar și descendentii locuitorilor deportati din Crimeea. Toti acestia ar trebui să aibă drept de vot. Asta nu se poate face repede, e nevoie de câțiva ani pentru a pregăti listele. Buletinul ar trebui să conţina trei întrebări: „Vreti să rămâneti în Ucraina”, „Vreti să intrati sub jurisdicția Federației Ruse” sau „Doriti să se creeze un stat independent”. Asa vom afla voința poporului, Rusia ar pute iesi onorabil din criza și Ucraina va accepta mai ușor situatia.

Atunci când Putin a justificat decizia privind anexarea, a afirmat că transferul Crimeei, de catre URSS, in 1954, a fost ilegal. Este adevarat?

Din punct de vedere legal, toate actiunile de retrasare a granitelor in interiorul URSS au fost ilegale. Dar asa era construit statul.

În Uniunea Sovietică au fost mai multe redesenari de harta. În anul 1926, din componența Rusiei au fost transferate republicii Belarus regiunile Vitebsk si Mogilev, mai târziu, în 1936, de la Rusia au fost desfacute republicile kazahă și kîrgîză. Inainte de asta ele au fost republici autonome în cadrul Rusiei. Fino-karelia a fost creată în 1939, până atunci fusese parte din Rusia și a existat cu succes până în 1956, când a fost reîncorporata în Rusia. Caucazul a fost candva o singura republică – Transcaucaziană, și apoi împărțit în trei – Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Sub Stalin, zona Kazbek a fost transferata la Georgia, apoi a revenit Rusiei în 1956 …

Granițele s-au schimbat nu doar în legătură cu Crimeea. Nimeni astăzi nu pune problema revizuirii teritoriului și nu are planuri să anexeze ceva de la Belarus, Kazahstan sau Kârgâzstan. Nici macar Putin. In trecut, toate aceste decizii erau luate în PolitBuro, în ciuda faptului că acest organism nu avea astfel de atributii potrivit Constituției URSS. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, pentru a evita conflictele, frontierele au fost recunoscute ca atare la momentul colapsului. A fost decizia corectă.

Autoritățile ruse de multe ori se referă la așa-numitul precedent Kosovo. Este corect sa comparam aceste două situații?

Noi nu trebuie să uităm că în Kosovo, în 1999, a fost un real genocid al populației albaneze. I-a premers inchiderea Universitatii albaneze, a ziarelor albaneze. Miloșevici a încercat să priveze Kosovo de statutul de autonomie. Apoi, toți albanezii s-au revoltat, a izbucnit războiul civil. Ca urmare, ONU a elaborat o poziție în care se spune că, în caz de genocid, de dragul salvarii oamenilor, este permis dreptul popoarelor la autodeterminare. Faptul că in Kosova a existat un genocid nu contestă nimeni. Ambele părți au varsat sânge.

În Crimeea situația a fost complet diferită. Nimeni nu a pomenit pana acum ca în Crimeea sa fi fost un genocid al populației ruse. Da, unele probleme de limbă nu au fost rezolvate. De exemplu, colegii mei se plângeau că este imposibil să-si apere teza în limba rusă. Dar, nici în Rusia nu este posibil sa-ti aperi teza, de exemplu, in limba yakuta – doar în limba rusă. Aceste lucruri nu se rezolva prin anexare de teritorii! Dacă Rusia era îngrijorata de soarta populației ruse în Crimeea și Donbas, era suficient sa solicite respectarea Cartei pentru Minoritățile Naționale a Uniunii Europene. Atunci rusii ar fi avut mai multe drepturi. Nu era necesar să se recurgă la ororile la care a recurs Rusia.
Toate aceste declarații cu privire la opresiunea populației ruse au fost false, fiind doar un pretext pentru anexarea teritoriului. Acesta este motivul pentru care comunitatea internațională nu a recunoscut Crimeea ruseasca, spre deosebire de Kosovo. Chiar și ideologii de la Kremlin spun ca genocidul „ar fi putut sa fie”. Discutiile cu „ar putea” nu conteaza la acest nivel.

Daca granițele URSS s-au schimbat, este posibilă repetarea  scenariului Crimeea în alte părți ale fostelor republici sovietice? De exemplu, daca Kazahstan vrea să se integreze mai profund cu China, iar Belarus cu Uniunea Europeană?

Imprevizibila si foarte periculoasa – «unpredictable and very dangerous», – acest termen este folosit în legătură cu politica Rusiei în toate forurile internaționale respectabile. La inceput Ucraina, apoi Siria. Se pare că Rusia s-a bagat singura in impas. Daca conducatorii rusi au macar un gram de minte, după ce s-a întâmplat cu Ucraina nimeni nu va mai indrazni sa atenteze la Kazahstan sau Belarus.

Ca doar si-au rupt dintii de Ucraina și nu au obtinut nimic.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (11 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

73 Responses to Prof. Andrei Zubov: „Nimic nu tulbură mai mult mintea, ca ocuparea unui pământ străin”

 1. mocanu dan spune:

  BA CE PROSTI SUNT RUSNACII ASTIA DE AU IN FRUNTEA STATULUI UN ROMAN CU NUME RUSIFICAT VLAD PUTINA (BUTOI PENTRU BRINZA),DE FAPT CE SA MAI ZIC HRUSCIOV -UKRAINEAN,STALIN-OSETIN,LENIN-EVREU SI HOMOSEXUAL,ECATERINA CURVA NEMTOAICA.SI UITE ASA EI SUNT UN NEAM GLORIOS,DE LA RURIK VIKINGUL LA HANATUL MOSKOVEI.

 2. yehudy spune:

  rusia este acum impotriva tuturor 🙂
  politica lui putin acum este sa-si cumpere cateva zile in plus la putere cu orice pret! chiar cu pretul distrugerii si dezintegrarii rusiei 🙂
  putin are un singur scop: sa fie la putere, iar dupa el poate sa vina potopul 🙂 si potopul va veni 🙂

 3. Putin spune:

  Nandy asta apare pe facebook sub numele de Luci Lucescu Londra. I-a mai fost inchis contul dupa ce ii tratase pe bietii copii morti in incendiu drept satanisti. Se bucura pur si simplu de moartea lor, nenorocitul. E un jeg uman. Un nenorocit care ne spune din …Londra, ce bine e in rusia. Un propagandist bolsevic nenorocit!

  • Clau spune:

   🙂 periodic schimba id-ul sub care scrie dar e usor de identificat, are un scris infect de sluga fiu de sluga rusnac, din neamul cel mai de jos de hominizi, subspecia de macatori de kkt. Astia ca el nu inteleg evolutia, compara ce au facut otomanii, britanicii, sua acum 100-200 ani ca sa justifice ce fac ei acum. Daca civilizatia europeana a evoluat si a ajuns la un anumit nivel de maturitate prin care se pune mai presus respectul fata de fiinta umana in rusnacia in continuare sunt tratati ca slugi pe plantatie si viseaza la „imperii”, in plus au si super avansata „democratie dirijata” 🙂 …in Europa si oriunde in lumea civilizata se numeste dictatura dar la ei…

 4. larisamarian spune:

  baieti interesante comentariile voastre in special cele ale lui nandy sau cine o fi da eu cred ca nu-i decit un KGBist politic pus sa faca propaganda rusiei

 5. aninim spune:

  La toti „savantii” care scriu pro sau anti…nu conteaza.Daca si astazi se reconfigureaza granite PRIN FORTA,daca si astazi se OCUPA TERITORII ale altor state CU FORTA,daca conventiile si aderarile guvernelor la organisme internationale prin semnare de tratate inseamna pentru PUTIN hirtie de sters la fund,cei care sustin asta,indiferent ca esti roman,rus,american,ESTI UN JEG DE OM,ESTI UN GUNOI.Raspunsurile de genul „si america a facut asta,etc,etc” nu sint altceva decit scuze in ochii tai,care scrii ca sa poti sa te suporti pe tine insuti si sa poti trai cu kkatul din tine care esti.

  • Nandy spune:

   Distinsule amin amin …lucrurile se tot accelereaza pentru ca resursele planetei sunt limitate, asa ca in ziua de azi nici la dracu nu-i pasa de hartii semnate ci doar de resurse, pentru ca prin acestea, unele tari vor supravietui si altele nu, asta se numeste la americani NWO (New World Order) si daca ne uitam la SUA vedem ca in ultimii 25 de ani a dus numai razboaie de AGRESIUNE, politica pe care o aplica practica si azi sustinand gruparea terorista ISIS. Asa ca dat fiind faptul ca MIZA sunt resursele si accesul la ele prin asigurat prin cca 1000 de baze militare in 140 de tari ca Romania, unde jaful resurselor este obligtie de stat, iata ca vedem ca Rusia lui Putin are resursele pe care americanii doar si le viseaza, asa ca Rusia lui Putin NU are interesul sa agreseze nicio alta tara , ci scopul ei este acela sa-se modernizeze si sa se intareasca folosind aceste rezerve pe care EA LE ARE si SUA NU le are. Asa ca cine crezi tu ca poate avea INTERESUL sa puna laba pe resurse…rusii sau americanii-.?..iata ca ai ghicit, stiam eu ca esti istet si cunosti zicala „Interesul poarta fesul” ! Ti-a mai ramas ca tema sa te uiti in oglinda si sa vezi cine este atat de porc sa zica tot timpul Putin Putin cand Putin NU a dus niciun razboi de agresiune dar SUA le duce de 30 de ani …asa ca banditii planetei sunt … nu poporul american care e la fel de prost ca ruski cioliovek, ci Marea mafie Financiara Mondiala care isi are sediul pe Wall Street.In speta IMPERIALISTII care provoaca crize sa destabilizeze , asa ca iarasi te intreb …nu iti vine sa te scuipi in oglinda in care te vezi gandindu-te ca tu sustii Noi Nazisti ai planeti care vor sa faca ceea ce a facut si Hitler…. dar cand te gandesti la cate zeci de milioane de oamenii au murit in ultimii 30 de ani, nu de mana agresorului PUTIN ci din cauza agresiunii NAZISMULUI american care are ca scop se DESTABILIZEZE planeta tocmai ca sa refaca in forta noi granite in care va exista un Imperiu SUA si regate vasale. Chiar nu ti-e rusine?

   • Catun spune:

    Papusa Nandy, de ce oare scenariile acestea facute in laboratoarele propagandei voastre de stat nu sunt regasite si la insi independenti si neutri? Ai vreo dovada pt ce sustii?
    Rusia e un imperiu intins si artificial. Nu e de mirare ca alte state au revendicari teritoriale.
    O sa regretati ca nu va pasa de hartiile semnate. Credeti ca armele voastre nucleare fac legea? Pai si altii au, ce mare lucru. Dar cine mai are incredere in Rusia.
    Rusia este expusa pentru ca nu respecta dreptul international. A deschis cutia pandorei. Totul i se va intoarce ca un boomerang.

   • Catun spune:

    NAZISTI, IMPERIALISTI… daca citesti la tine Rusia in loc de SUA s-ar potrivi mai bine.

   • Putin spune:

    Bai jeg nenorocit, uite cum iti functioneaza mintea aia a ta tampita, fara logica, facand comparatii care-I convin: „cand Putin NU a dus niciun razboi de agresiune dar SUA le duce de 30 de ani”. Mai jeg bolsevic, nu compari doar ce-ti convine tie! Compari kg de orez N Corean cu moneda euro din Muntenegru. Si chiar si asa esti complet pe langa. Peste 5 milioane de refugiati in Siria, peste 250 000 de morti, doar cifre statistice pentru un idiot ca tine, mii de morti in ucraina, milioane de refugiati dupa ocuparea unor regiuni de catre armata rusa si mercenarii ei….putin e aici, iar astea sant razboaie jeg uman! Unde se refugiaza milioanele de sirieni? In taritoriile stapanite de Asad? In rusia…jeg bolsevic!

   • Putin spune:

    SUA nu mai stie unde sa-si depoziteze hidrocarburile mai jeg bolsevic. Asta ai inteles tu mai nenorocitule? In timp ce Romania este amenintata de marii politruci ai Kremlinului cu ocupatia, in timp ce pe teritoriu romanesc se afla o armata de ocupatie? Mai politruc nonorocit!

   • Zorg spune:

    I-auzi’l și pe macacul ăsta cu știri tipic sovietico-apocaliptice. De aia scade prețul la petrol că nu mai sunt resurse. Stai că de vină sunt evreii. Am uitat asta. Evreii sunt de vină că rușii împart câte 3-4 un singur creier

 6. yehudy spune:

  draga ivan, daca putin isi numeste pistolarii guvernatori, lucrurile au inceput sa se imputa cu adevarat in rusia 🙂
  draga ivan, putin arata ce pretuieste la conducerea rusiei: pistolarii 🙂
  sa fii sanatos ivan 🙂

  • Nandy spune:

   Sa fi si tu sanatos …ca Rusia este IMENA si are resurse IMENSE si cine are resursele acela va supravietui …deci Rusia va supravietui chiar daca tie nu-ti surade ideea …dar cu voi romanii nu se stie !…nici resure si alea putine pe care le aveti le dati pe gratis americanilor…asa ca viitorul vostru este ca un punct mic negru pe un mare perete alb,

   • Catun spune:

    Degeaba ai resurse daca sunt in maina mafiei lui Putin. Crezi ca narcisistului ii pasa mai mult de patrie decat de el insusi?

   • Putin spune:

    Tocmai pentru ca se bazeaza doar pe resurse primare, rusia e pe marginea prapastiei mai jeg bolsevic. Nu sant in stare de altceva, nu sant in stare sa produca, sa aduca valoare adaugata. Iar resursele care sant in mana acolitilor lui putler, un aur negru, murdarit de crime si inrosit de sangele unor nevinovati!

 7. ANTIPUTIN spune:

  Buna analiza, Dle profesor !

 8. yehudy spune:

  draga ivan, exista rusi care privesc adevarul in fata si au curajul de a-si prezenta opinia!
  draga ivan, acesti rusi (care exista si in randul serviciilor secrete si in randul armatei ruse) il vor inlatura pe putin de la putere in 2017 🙂
  si toti favoritii lui putin vor plati in primul rand cu averea lor, aoi vor raspunde penal 🙂

  • Nandy spune:

   Da draga Yehudy …de platit vei plati pina la urma tot tu. Nu de alta dar Crimeea nu este un pamant strain pentru Rusia, ci era pamant strain pentru Ucraina, zic asta pentru ca Ecaterina cea Mare care a eliberat Crimeea de turci, era tarina Rusiei si nu primul secretar al Ucrainei si astfel Crimea a devenit parte a Imperilui Rus si nu parte a Republicii Ucraina .A ajuns sa fie anexata pentru ca asa au vrut muschi unui taran prost care a ajuns Prim Secterar al PCUS , iar acesta modificare s-a facut fara sa fie consultata populatia locala . Asa cum a fost la referendum ( referendum = cea mai democrata forma pentru luarea unei astfel de decizii …si cum in Crimeea rusii erau majoritari pe acel teritoriu…cine ai fi vrut sa castige referendumul? Cumva niste moldoveni veniti la piata la Sevastopol?
   Ce dreaq aveti in loc de cap ca puneti botul la tot ce mint Trusturile Politico-Mediatice ale americii …ce dracu de logica aveti? Una cu dublu standarde? Adica una in functie de interesele americanilor care au bombardat pe sarbi ca sa ii apere pe Kosovarii care erau bombardati de armata sarba … dar ii ajuta pe armata Ucrainei care si ea bombardeaza popualtia civila a Ucrainei. Ce naiba ati patit ca nu mai intelegeti de ratiune sanatoasa ?

   • Catun spune:

    Papusa Nandy, romanii si rusii traiesc in lumi paralele. Unii au justitie, opozitie, mass media, sistem democratic, altii nu au si nu stiu ce e alea. Unii au propaganda de stat altii nu. Unii au minciuni ca politica de stat altii nu. Suntem departe unii de altii.
    Pacaleli tale nu tin, nu pt ca noi avem tot ce e bun din lista de sus, ci pt ca tu te contrazici singur cam de fiecare data.
    Citeste aberatia de mai sus. Omuletii verzi ai lui Putin au debarcat inainte sau dupa referendum?
    Ucraina a fost consultata? Noua cand ne-ati rapit teritoriile ne-ati dat un ultimatum lor le-ati trantit un referendum. Imi aduc aminte de alegerile oorganizate de voi in Romania dupa Razboi. Acelasi stil

    • Nandy spune:

     Dragutule Catun, romanii traiesc intr-o lume virtuala care este reala doar in imaginatia lor, in Romania NU exista democratie, ci este un stat securist care mimeaza democratia, in plus de asta Nu exista nici justitie independenta si nepartinica, au cei drept o opozitie la fel ca si in Rusia,adica una de hoti figuranti, iar mass media romaneasca este sluga Trusturilor Politic Mediatice sunt lacheii altora si are scopul de a prostii masele cu scopul sa le poata manipula in interese straine Romaniei. Si Da, sunem foarte departe unii de altii, pentru ca noi avem o istorie mare, avem o cultura foarte valoroasa, si noi suntem a doua putere a lumii in timp ce voi sunteti la fel ca si pina acum. Adica looseri!
     2 Omuletii verzi ai lui Putin NU aveau nevoie sa DEBARCE in Crimea pentru ca in Crimeea armata rusa avea bazele ei militare chiar acolo la fata locului, iar rezultatul referendumului era logic si de asteptat tinand cont de faptul ca majoritatea populatiei din Crimeea erau RUSI, care cum e si la mintea cocosului, nu aveau motive sa voteze Ucraina!
     3 La ce sa fie consultata Ucraina? Daca le da voie populatiei locale din Crimeea sa se exprime democratic prin referndum in ceea ce priveste soarta lor modificata fara niciunreferendum? Pai cum asa? Rusi au facut referendumul pentru ca Crimeea a fost anexata la Ucraina fara ca nimeni sa fie consultat. Asa ca au avut ocazia sa se pronunte inapoi in modul cel mai democratic asupra a ceea ce era a lor prin drepturi istorice platite cu sange …pai asta intelegi tu din democratia pe care tu o aperi? Dictatura si pumnul in gura ca la referndumul din Romania anti-Base cand a venit un american si a declarat ca tot ce au votat 7 milione de romani NU este valabil pentru ca asa vrea muschii unorade la Washington ! Pai asta e democratie?
     4 Cat priveste alegerile dupa razboi, Romania era inca sub ocupatia INVINGATORILOR si s-a avut grija sa se respecte ceea ce s-a hotarat la Yalta, asa ca jocurile erau deja facute deja azunci cand i-ati lins pe cizme pe cei care v-au deposedat de Transilvania de Nord . Dar de …asta este politichia la romani!

     • Catun spune:

      Papusa Nandy, citesc si ma minunez cum manipulezi realitatea. Acum recunosti ca in Rusia nu exista opozitie reala, si stim de ce. A fost efectiv asasinata ca sub ocupatia voastra in Romania.
      Romania supravietuieste de 2000 de ani intre marile imperii. Ultimul este Imperiul Rus cu o vechime de 400 de ani. Toate imperiile mor de indigestie.

      In Romania jocul democratic functioneaza din ce in ce mai bine, justitia la fel si presa la fel. Nu ma refer la cancanuri. Internetul nu e restrictionat. Tu poti scrie ce vrei, dar nu te bati cu mine.

      La voi rusii armata e importanta, cetateanul de rand supravietuieste, economie ioc, cultura = balet si propaganda, istorie contrafacuta. Numai de la voi cate prostii ati zis.
      Dupa ce ati distrus tara aceasta va laudati ca sunteti mari si tari. Degeaba daca nu ai un dram de omenie, compasiune, mila. Pe ce loc sunteti la omenie?

     • Catun spune:

      2. Despre Crimeea scrie Zubov in articol si ofera o solutie viabila. Ar fi fost bine sa iei aminte la ea. Una e localnicul si alta e alogenul rus. Referendumul a fost ilegal, iar omuletii verzi indentificati erau proveniti din Rusia. De asta nici nu isi dadeau accentul de gol.

     • Catun spune:

      De ce trebuia consultata Ucraina? Pt cadiscutam de granitele ei. Putin vrea sa fie consultat in legatura cu lucrurile majore din vecinatate, si Ucraina sa nu fie consultata in ceea ce o priveste?
      Exista o procedura si niste pasi pt modificarile de granita ca in civilizatie. Nu traim acum 400 de ani. De aceea istoria voastra e una de toata rusinea patata numai cu sange nevinovat.

     • Catun spune:

      4. S-a stabilit cumva la Yalta ca alegerile sa fie fraudate? S-a stabilit la Yalta ca Romania sa nu mai fie monarhie, ci republica? S-a stabilit la Yalta ca Romania sa aiba regim comunist? S-a stabilit la Yalta ca sa fie epurati intelectualii tarii? Tu ai idee cati comunisti avea Romania in 1944?

      Stiai ca Germania nazista nu ne-ar fi rapit de Transilvania de Nord daca nu pofteati voi sovieticii Basarabia si Bucovina?

    • Putin spune:

     Mai jeg bolsevic, chiar putin a recunoscut ca a trimis omuletii verzi in Crimeea. Chiar s-a si laudat cu asta. Pai tu musti mana celui care te hraneste? Chiar atat esti de absorbit de a-i pupa fundul?

   • Catun spune:

    E inutil sa mai amintesc de cate ori ati incalcat tratele internationale in Ucraina.

    • Nandy spune:

     Habar n-ai de politica! Tratatele sunt facute pentru a fi incalcate, vezi Ribentrop Molotov. Peste tratae exista totudi ONU …si ce a facut SUA cand a atacat Jugoslavia, sau Irak asta ca sa nu mai ne aducem aminte de Vietnam +++? … ia zi ? A facut Rusia lui Putin asa ceva?Pai cum judeci? Iar cu doua etaloane de masura? Pai e corect cum gandesti?

     • Catun spune:

      Papusa Nandy, din nou te trimit sa citesti articolul cu privire la Iugoslavia. A treia oara. Kosovo nu e Crimeea. In rest tot vrei ca rusii tai sa aiba voie sa faca greselile americanilor. Americanii au recunoscut ca au dat-o in bara cu Vietnamul si chiar Irakul. Voi v-ati recunoscut vreodata vina in cazul Holodomorului sau a epurarii etnice din Abhazia?

      Primul pas ca sa te schimbi, sa inveti si sa fii iertat, este sa recunosti. Cand si-a recunoscut vreodata Rusia vina?

      Revenind la tratate, ce vrei sa zici? Daca acestea sunt facute sa fie incalcate, atunci nici ONU nu mai are ce face, nici CEDO, nimeni. Revenim la legea junglei, cel mai puternic supravietuieste. Numai tinem cont de tarile mici, de copii, de femei, reintroducem sclavia in forma ei bruta. Totul se transforma in atmosfera pe care o respira Putin.

      Daca Rusia accepta legea junglei in loc de drepturi si libertati individuale atunci e treaba ei. Dar sa lase in pace vecinii, georgienii, ucrainenii, nordicii, balticii, romanii, turcii, japonezii.

   • Clau spune:

    mai kkt nandy! Ecaterina a eliberat ce??? Vrei sa spui a ocupat Crimeea! Voi ocupati si apoi spuneti ca eliberati, jefuiti si apoi spuneti ca e ajutor fratesc, violati si spuneti ca e dragoste…ciudata natie sunteti….

    • Nandy spune:

     Scuze Clau ca nu-ti raspund la nivelul tau murdar, ca vad ca nu ai nivelul sa intelegi ce este ISTORIA, ceea ce nu ma mira , pentru ca voi nu aveti istorie ci doar narative istorice, adica povestiri istorice de laudat in carciuma, asa ca fi linistit …te inteleg, este asa cum ai povesti orbului ce e lumina! La sfarsitul raboiului WW2 voi romanii ati fost clasati ca AGRESORI INVINSI, si ceea ce tu numesti JAF, noi numim recuperarea pagubelor de razboi, pagube care erau muuult mai mari decat sunteti voi capabili sa socotiti pentru ca viata oamenilor nu are pret….si rusii au platit cu 20 de milioane de vieti, faptul ca voi romanii ati hotarat sa fiti aliati cu cei care v-au furat Transivania … si nu sa luptati ca sarbii sau altii impotriva lor

     • Catun spune:

      Vorbind despre istorie, ca rus este cel mai nepotrivit ca sa iti dai cu parerea. Pe de o parte sunteti alogeni avand o istorie scurta, iar pe de alta parte istoria voastra este contrafacuta, rescrisa. Nu ai sistemul ca sa poti afla adevarul.

      Romania nu si-a dorit razboiul, URSSul l-a initiat si i-a rapit Bucovina, Basarabia si Herta. Ungaria a rapit o parte din Transilvania.
      Antonescu a fost patriot facand ce a putut el mai bine la timpul respectiv, dar a fost neinspirat a facut si greseli. Cea mai mare a fost ca acceptat trimiterea evreilor in lagare.

      „Agresor invins” e o nedreptate pentru ca rusii au militat sa nu existe circumstante atenuante, ci din contra.

      Romania a terminat Al Doilea Razboi luptand impotriva Germaniei si eliberand Ungaria alaturi de sovietici si apoi Slovacia alaturi de ucraineni.

      Calculul datoriei de razboi a fost facut in functie de PIBul dinainte de Razboi cand Romania era intreaga, cu Basarabia, Bucovina, Herta si Sudul Dobrogei. Rusii au facut-o expres ca sa fie foamete in tara. Cu toate acestea au luat si mai multe resurse prin forta si smecherie. Gogu poate sa scrie multe despre asta.
      Plus ca Bucovina a fost anexata ca datorie pentru unirea cu Basarabia. Iar despre Herta nu s-a motivat cu nimic. Pur si simplu a fost rupta din Moldova carpatica. Yehudy iti poate scrie pe tema aceasta.
      Sa numai vorbim despre deportari si deposedari de proprietati.
      Aceasta se numeste JAF.
      Te intrebi ce valoare are viata? Pentru voi rusii nu are nicio valoare nici macar viata voastra. Sunt bine stiute crimele lui Stalin fata de propriul popor. Daca nu initiati razboiul nu mai aveati atatea milioane de victime. E vina voastra.

     • Clau spune:

      lasa nandy, nu te scuza ca mai mult te acuzi…in cazul vostru tacerea ar fi de aur dar nu va duce capul pana acolo…

   • yehudy spune:

    draga ivan, de platit va plati cel care incalca legea internationala, asa cum a facut hitler 🙂 acum a venit randul rusiei sa plateasca 🙂
    razboiul economic a pus rusia in genunchi, coruptia lui putin va dezintegra nrusia 🙂
    as simple as that, my dear ivan 🙂

    • Nandy spune:

     hahahaha…ce dragut, Rusia nu a putut sa fie pusa la pamant nici cand era razboi total.si te asigur ca nici nu se va lasa pusa la pamant, asa ca ceea ce zici tu, cred ca intra la categoria Justie Divina, adica ceva ce se intampa numai in credinta …asa a proasta. Rusia s-a aliat cu China, si cu India si in grupul BRICS si cu Brazilia Iranul Africa de Sud, si fi sigur ca Rusia nu este afecatata de faptul ca Germania nu isi mai vinde masinile acolo, Europa reprezinta mai putin de 8 % din populatia planetei …asa ca un sabotaj ca acesta este ceva minimal depasit cu mult de schimburile cu Asia care a devenit centrul economic al planetei, asa ca daca sunt rusi care maraie ca au salar mai mic, asta NU este din cauza embargoului ci din cauza ritmului inalt de inarmare intro lume in care centrifuga se accelereaza pe zi ce trece si in care rezisti cu brio numai daca esti puternic, si Rusia este!

   • rsumy spune:

    @Nandy

    Crimeea… toți ruslocii o înjură.

    De ce?
    Le-au scăzut salariile ruslocilor, pentru a dezvolta economic Crimeea și Donbas.

    Ha, ha, ha… rusnaci nenorociți.
    🙂

    • Nandy spune:

     Mai turcaletz, salariile rusilor au scazut NU din cauza Ucrainei, cat din cauza ca Rusia investeste enorm de mult in armament modern ca sa reechilibreze balanta inclinata cu forta de SUA care viseaza ca va pune mana pe Eurasia . ca fiind singura ei sansa sa supravietuiasca in timp, dar din pacate pentru tine SUA se poate sterge pe bot, ca Rusia China si India s-au aliat impotriva UE si NATO …asa ca tu vei fi iarasi un looser, asta daca vei avea norocul sa supravietuiesti consecintele prostiei pe care singur v-ati facut-o!

     • Catun spune:

      Voi trolii obisnuiti sa va hazardati. Mai usor cu China si India, va grabiti ca si cu Turcia.
      China profita si a impus sanctiuni Rusiei, iar India pare ca e inca sub influenta britanica si asa va ramane.

      Rusia putea sa se inarmeze si fara sa ocupe teritorii din Georgia si Ucraina, fara sanctiuni si fara sa scada salariile. Insa vinovat e Putin care pune cetateanul de rand sa sufere. Traiasca oligarhii lui. Cat au donat oligarhii din miliardele lor pentru Rusia?

   • yehudy spune:

    draga ivan, sa-ti aduc aminte de 1812? de ce ati luat basarabia atunci ca nu fusese niciodata ruseasca!
    draga ivan, de ce ati luat bucovina de nord in 1940, ca nu fusese niciodata ruseasca!
    draga ivan, siberia va fi luata de china iar rusia se va dezintegra 🙂

    • Nandy spune:

     De la cine am luat-o ? …de la o romanie care nu exista nici macar pe harta? Pai si daca am fi luat-o printr-un razboi asa cum au luat si turcii Constantinopolul …atunci ce? In timpurile alea asa se extindeau Imperiile, vezi Imperiul Otoman sau Imperiul Britanic care ocupa jumatate de planeta ++++ Spania si chiar SUA care a luat Texasul de la me´xicani …asta era normalitate …asa ca care este kakaia problematica? Esti rusofob? Pai nu ar trebui sa fi ca limba materna a stramosilor tai era in proportie de cca 60 % compusa din cuvinte slave, noroc cu pasoptistii care au studiat la Paris si v-au reformat limba cu cuvinte din limba franceza …ca altfel govoreai si tu o cita de ruseste

   • yehudy spune:

    draga ivan, stai linistit, nu te impacienta cu privire la viitorul rusiei: nato si china deja isi negociaza granita terestra 🙂
    draga ivan, rusia sufera atat din cauza razboiului economic din partea nato, cat si din cauza razboiului economic din partea chinei 🙂 noato si china s-au inteles in privinta rusiei 🙂
    draga ivan,acesta este semnalul ca rusia se va dezintegra 🙂

   • Putin spune:

    Ecaterina a ocupat un pamant al tatarilor mai jeg bolsevic. Asa a eliberat si Moldova de romani mai scursura bolsevica! Si Romania de romani…ne-au inrosit de comunismul vostru si ne-au dat zeci de ani in spate…ne-au ocupat mai scursura. Ati ocupat toata Europa de Est si ati ucis milioane de oameni! Unde fug milioanele de sirieni „eliberati” de rusi? In teritoriile ocupate de Bashar si de voi? In rusia? Jeg uman….

  • Nandy spune:

   Te cam inseli cand crezi asta… eu nu cred ca securitatea Rusie sa fie la fel ca securitatea lui ceasca, pe baza careia s-a facut noul SRI si statul securist cu democratie mimata, numit Romania. Asa ca Putin fiind si el un fost si un mereu actual KGB-ist, are serviciile in mana sa , si fi sigur ca Putin Nu isi va vinde pielea usor, doar pentru ca niste tradatori sa impuna „Democratia liberala” de tip Jelzin si sa isi lase tara pe mana tradatorilor de tara si vanzatorilor de neam … asa cum a fost cazul Romaniei de dupa revolutie in care securistii au facut o paguba mai mare ca cele doua reazboaie mondiale la un loc. Asa ca …numai sanatate …si sa auzim numai de bine.

   • Catun spune:

    Iti aduc aminte ca „revolutia” a fost in final o lovitura de stat, iar Iliescu a fost pus de la Moscova. Ce s-a intamplat imediat dupa a fost in primul rand vina rusilor.

 9. rsumy spune:

  Rusia… și ‘profitul’ economic

  Rusia tot încearcă să ocupe noi teritorii.
  E ceva normal??? 🙂

  Cât de prost să fii să ‘susții’ economic noi teritorii luate cu japca!?!?
  Noile teritorii (Donbas, Crimeea, …) sunt consumatoate de resurse, nu generatoare (prntru rusloci)!
  🙂

  • yehudy spune:

   putin a facut aceeasi greseala ca si hitler in 1939 cand a atacat polonia: ambii nu s-au asteptat la un raspuns al comunitatii internationale 🙂
   acum putin este prins intr-o cursa de soareci 🙂 putin nu poate da inapoi: trebuie sa-si plateasca in euro fidelii regimului corupt din rusia in conditiile in care economia rusiei s-a prabusit 🙂
   putin acum isi cumpara ceva zile in plus la putere cu pretul distrugerii si dezintegrarii rusiei 🙂

   • Gogu spune:

    Mai plateste Putin „pe dracu’ ” in euro. In curand nu o sa mai plateasca nici in yuani chinezesti, ca toate bancile din China ii „iau la goana ” pe rusi, sa isi „plimbe” conturile rusesti din China. S-ar putea sa „plateasca cu pielea” lui, cat de curand. Si pe urma sa vedem cum va plati si gasca lui.

    • yehudy spune:

     cred ca deja nato si china isi negociaza granita terestra 🙂
     altfel nato si china izoleaza economic amandoua rusia 🙂

     acum razboaiele economice produc mult mai multe efecte decat razboaiele adevarate, iar rusii sunt pe cale sa inteleaga asta, dar este deja prea tarziu pentru rusi 🙂

    • Nandy spune:

     Nu stiu ..intreabaßi pe americani ..ca iei isi extind teritoriile prin forta!

   • Nandy spune:

    Parca sunteti la concursul cine nu stie castiga! Cand a atacat Putin crimeea …mai giugiulelu tatii? Cand ai udat tu cearceaful?
    In cursa este prinsa UE si nu Rusia care s-a aliat cu China si INDIA EXACT impotriva NATO si UE …asa ca nu mai vorbi prostii!
    Corupta este si Mafia Financiara de pe WALL STREET care tipareste dolari fara acoperire care au ca singur scop stapanirea planetei prin cele cca 1000 de baze militare din peste 140 de tari, si care sunt asezate acolo sa asigure prin forta militara valoarea fara alta acoperire a cur-pairului verde numit Dolar

    • Catun spune:

     Papusa, negi felul cum Putin a zis public ca a ocupat Crimeea? Mitomanul de el nu putea sa se abtina si s-a laudat ca a fost fara varsare de sange, insa omuletii lui verzi au lichidat pe cativa care s-au opus. Cum de nu le stii pe toate, ca esti singurul destept din zona?

  • yehudy spune:

   putin a vrut sa copieze planul lui stalin: redresarea economiei, refacerea fortelor armate si apoi expansiunea teritoriala 🙂
   numai ca stalin a intarziat atacul cu 2 saptamani, iar putin s-a grabit cu cativa ani 🙂
   faptul ca putin s-a declarat fan stalin este de notorietate publica 🙂

   • Nandy spune:

    Dute si fa un dus ca sa-ti revii! Pai de ce sa ocupe Putin alte tari cand tara lui este atat de intainsa si pline de resurse care sa-i asigure viitorul …ca nicio alta tara din lume asa ca Rusia nu mai are nevoie de „spatiu vital ” pentu supravietuire asa cum are nevoie SUA care fara resurse este ca si moarta. Pina si Dna Clinton recunoaste public ca Rusia este atat de mare si de bogata incat este atat de tentanta incat este rentabil sa facem un razboi cu ea. Ba treziti-va la realitate si nu mai vorbiti prostii ca sunteti rupti de realitate si de lume. Rusia nu are nevoie de razboaie care saßi asigure spatiul vital ci are nevoie de demografie si tehnologie …si pe astea le are asigurate prin tratatul de la Sanhai (SCO) facut cu China …asa ca …cacaia e problema ?..ma looserule care vei fi carnea de tun pentru o SUA care are nevoie de spatiu vital pentru a supravietui… in timp ce tu vei muri pentru ea!

    • Catun spune:

     Tocmai ieri scriai despre ce fac rusii in Transnistria. Azi ai uitat.
     Putin ocupa pentru ca e nostalgic si violent. Mai e si lacom. Ii place starea de conflict.

   • Nandy spune:

    Stalin a vrut „extindere teritoriala”?
    Ma tu ai mai fost pe la doftor sa te cati de sanatatea mintala`? Daca nu fugi repede pina nu e prea tarziu! Ba din contra Rusia lui Stalin a cedat unei Chine in mizerie si infometate teritoriul numit Xingjang Regiunea Autonma Uigura , carebdaca ma uit pe harta este cam de 10 x mai mare decat Romania…asa ca despre ce extindere vorbesti ma bobalaule?
    …ma da sunteti bata rau de tot in materie de Geopolitica …
    dar si mari in gura si mici la fapte!

  • Nandy spune:

   Rusia incearca sa ocupe teritorii noi? Nu te supara dar esti cumva batoc?
   Pai in ziua de azi numai ISIS-ul sustinut de americani doreste sa ocupe teritorii! Si stii de ce?
   Pentru ca nicio tara nu are puterea sa OCUPE si apoi sa tina sub ocupatie o alta tara, ai ca exemplu Irakul ocupat de americani, dar nu si tinut sub ocupatie ca este mai usor sa-ti pui acolo un guvern „national” de marionete umile ca beshescu si tonta, ca rezultatul este acelasi. Asaca de incercat sa ocupe lumea o face SUA care are cca 1000 de baze militare raspandite in 140 de tari. baze prin care acele tari sunt ca si ocupate…asa ca nu-ti dai seama cai bati campii?
   SUA este astazi EXACT ceea ce dorea in vis sa fie Germania Nazista a lui Hitler

   Cat despre Donbas, fi sigur ca Putin este mult prea inteligent ca sa o OCUPE Pentru ca asta ar insemna RAZBOI declarat de Ucraina, si destabilizatea unei Rusii care inca nu are puterea militara a SUA . …asa ca nu vorbiti prosti daca nu stiti decat atata ce va minte televiziunea PRO,STI(lor) si castigi!

   • rsumy spune:

    Bla, bla, bla….
    Trol bolșevic moldo-rusnac spălat pe creier!

    Acum e bine, ruslocule?!

    • Nandy spune:

     Ma Risul lumy , du-te si te culca ca esti beat si vorbesti ca ala care se da mare grozav cand a cazut de beat in usa carciumii. ..dar nu e in stare nici sa se ridice!

   • rsumy spune:

    Nu mai e mult.
    Vă vom pune cu botu’ pe labe, rusloci nenorociți…

   • rsumy spune:

    @Nandy

    Măi, tu pari a fi un om inteligent.
    Tu chiar crezi că vei aduna ceva români la cauza putinălăului PRIN AMENINȚĂRI???

    Ești prost, bolovane…

    • Nandy spune:

     Ma betivule …Eu NU amenint pe nimeni, eu doar am prezentat un punct de vedere EUROPEAN, dar nepolitic ca UE nu mai are politica independenta, ci am prezenta opinia societatii civile din Germania, Franta Austria ++++ cam asa se vad lucrurile in occident si constat ca ceea ce la voi nici macar ziaristii astia de aici nu le stiu, acolo le stie orice tractorist …asta ca sa vezi diferenta de intelect intre un tractorist din occident si un ziarist dashtept din Ro.

     • Catun spune:

      Papusa, tu simti nevoia sa incepi de fiecare data cu o minciuna, cu negarea unei realitati?
      Ca JAvrov, dupa ce ameninta s trece la fapte, neaga ca a facut asa ceva.
      Esti un caracter infect.

   • Catun spune:

    Pana una alta Rusia are armata in Ucraina si Georgia. Cum a fost Abhazia ocupata? Prin epurare etnica si genocid. Asa ca nu mai minti trolule.

    • Nandy spune:

     1 Rusia NU are armata in Ucraina, asa ca nu mai vorbi prostii!
     2 Acuma faci tu ce mi-ai reprosat mie? Adica o dai cu Rusia ca sa ai scuze pentru america fascista in care democratia a murit de mult, adica de cand dolarii sunt tipariti NU de Stat ci de un SRL al marii mafii finaciare, asa ca lasa tu problemele din fostul URSS ca acolo este vorba de aceeasi strategie pe care au aplicat-o americanii cand URSS a vrut sa instaleze rachete in Cuba! Cam asta face si Rusia acum cand NATO care a devenit dintr-un tratat de aparare in unul de AGRESIUNE vrea sa se instaleze chiar in curtea Rusiei… asa ca trebuie sa le intelegi ca dovezi ca Rusia NU se lasa nici prostita, nici intimidata si nici distrusa … asa ca hai sa revenim la aia care in ultimii 30 de ani o tin intr-una in razboaie …sau la aia nu se pune …doar asa ca tu esti greu de cap si nu intelegi nimic din ceea ce se intampla in lume…ceea ce nu este de mirare tinand cont de faptul ca posturile voastre de Stiri TV sunt axate pe chilotii lui Udrea pe conflictul Oana Zavorean pe manele pe Maruze si alte babutze tot proaste …asa ca sunteti RUPTI de lume si realitate di traiti ca pestii intrßun borcan …fara sa intelegeti nimic din ce se intampla in jurul vostru. iar presa voastra scrisa …e de tot rahatul .. ma apuca groaza sa vad cata prostia este in capul ziaristilor …chiar si aici unde suntem acum.

     • Catun spune:

      1. Uite cum negi realitatea. Sunt prea multe dovezi irefutabile. Pana si Putin a trebuit sa recunoasca. Te iei la tranta cu realitatea? Faptul ca nu accepti un truism, ca in Donbas e armata rusa arata caracterul tau mincnos. Esti platit sa pacalesti.

      Si Javrov mintea ieri ca tu nu existi.

      Si Putin nega prezenta militara in Ucraina.

      In Rudia minciuna a ajuns virtute si politica oficială.

     • Catun spune:

      Papusa Mandy, NU POTI NEGA CE ZICE TOATA LUMEA FARA A PREZENTA DOVEZI.
      CITESTE CE ZICE ZUBOV IN ACEST INTERVIU. TU CINE ESTI SA IL CONTRAZICi?

     • Catun spune:

      Nici macar nu te referi la epurarea etnica din Abhazia. Nu iti convine realitatea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top