reteaua lui PutinÎn Franța a aparut cartea profesorului de la Universitatea din Rennes, Doctor în Științe Politice, expert în Rusia și țările CSI, autorul multor lucrări, Cécile Vaissié „Reţelele Kremlinului din Franța” (Les reseaux du Kremlin en France).

In studiul sau, doamna Vaissié constată că, în Franța, există mai multe grupuri sociale serios expuse autorităților ruse. Unii dintre ei, în calitate de ghizi și promotori ai sistemului de opinii politice ale președintelui Vladimir Putin, sunt ghidati de diverse interese, în timp ce altii o fac pur si simplu din naivitate.

Într-un interviu cu Radio Liberty, Vaissié a povestit despre aceste grupuri și care este riscul unei astfel de influențe:

– Am încercat să studiez toate acele grupuri de oameni din Franța, care pentru motive foarte diferite apara punctele de vedere ale Kremlinului cu privire la politica externă a Rusiei, mai ales atunci când vine vorba despre Ucraina. Pe televiziunea de stat Pervîi Kanal s-a discutat mult această poveste senzațională care se presupune ca a avut loc in Ucriana, „rastignirea unui copil”. Aici întrebarea este simpla: este real cazul sau nu? Au existat martori, s-a întâmplat sau nu? Această poveste este repetată în Franța de oameni  pentru că ei cred tot ceea ce se spune de catre Kremlin. De asta mă întrebam – de ce francezii din Franța, de exemplu, cred că în Ucraina sunt ucisi oameni doar pentru că au vorbit în limba rusă? De ce francezii din Franța cred că autoritățile din Ucraina sunt „fasciste”?

– Înțeleg ca in carte vorbiti despre agenții Kremlinului în Franța?

– Sunt şi agenți de influență, care utilizeaza instrumente și tehnici care au fost folosite înca de Uniunea Sovietică, dar acum ele sunt îndreptate spre alte cercuri și formatate un pic diferit. Există oameni care cred cu adevărat tot ce spune Moscova. Nu putem crede că toti cei care repetă astfel de versiuni, sunt platiti de Kremlin. Da, sunt profesioniști care se ocupa special cu repetarea, zi după zi, a acestor zvonuri și acuzații, eu le spun „agenți de comunicare”, un fel de agenti de publicitate. Dar avem în Franța si „simpli proști” care sunt dispuși să creadă orice doar „pentru a se opune SUA”.

– Care sunt concluziile importante ale cartii?

– Am observat că există patru grupuri diferite de oameni, asa-zisii agenti ai Kremlinului. Primul grup – descendenți ai emigranților ruși, adică francezi care trăiesc în Franța, dar au avut o bunica originara din Rusia, care a plecat după revoluția din 1917. Ei au fost cei care au semnat un an în urmă o scrisoare de susținere a Kremlinului în contextul războiului din Ucraina. Deși nu toți descendenții vechilor emigranți ruși gandesc astfel. Cu ei lucrează intens ambasada rusă, nu numai în Franța, ci și în Germania, Ţările Baltice și în multe țări din Europa, în cadrul conceptului așa-numitei „lumi ruse”. „Lumea rusă” – acest lucru înseamnă că, dacă ai avut o bunica rusoaica, atunci esti rus. De asemenea, există oameni diferiți între ei. Sunt unii pe care îi chinuie un  inexplicabil „dor de patrie”. Există oameni care lucrează pentru Kremlin oficial, şi primesc bani ca să răspândească unele puncte de vedere. Există un grup separat – partidele politice. „Frontul Național” a primit de la o bancă rusească 29 de milioane de euro pentru ca acest partid sa se dezvolte în Franța. Asa ca nu este surprinzător că acest acum protejează poziția Moscovei în toate.

Se pare că partidele de extremă dreapta din alte părți ale Europei, nu numai din Franța, susțin Kremlinul. Și, oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce aceste partide susțin poziția Kremlinului privind Ucraina? De ce aceste partide, iar printre ele unele deschis aproape neo-naziste, au fost invitate la Sankt-Petersburg pentru o conferință importantă în martie anul trecut?
Apoi mai sunt oameni de afaceri, care doresc să facă afaceri cu Rusia. Acest lucru este pozitiv pentru toată lumea, în principiu, dar atunci când o fac în ciuda rezoluțiilor Uniunii Europene,  împotriva regulilor, care au fost adoptate în Franța și în Europa, acest lucru este rau.

Mai sunt unii intelectuali de stânga, care cred că Rusia este  mostenitoarea Uniunii Sovietice. Și tu știi foarte bine că, atunci când în Rusia sunt din nou ridicate monumentele lui Stalin, fostii staliniștii din Franta se bucura teribil.

Exista si cei care cred că, în Rusia, dimpotrivă, se naste acum noul creștinism. De exemplu, tema legalizării căsătoriilor între homosexuali – pentru cineva este șocant, dar tema in general nu este o problema sociala majora in Franta. Cu toate acestea, o televiziune mică de Internet a primit bani de la Moscova prin ambasada rusă  pentru a dezvolta propagandă homofoba? Toți cei care lucrează la acest canal fac parte din „Frontul Național”. Și au făcut tot felul de emisiuni despre aceste căsătorii, pentru a arăta cat de decadenta este Europa si ca adevaratele valori sunt acum aparate doar de Rusia.

– Doar definiți aceste grupuri sau oferiti si metode de a lupta cu aceasta influenta?

– Eu in principal descriu. Pentru că mi se pare că trebuie să înțelegem ce se întâmplă. Nu este rolul meu să ma ocup de ei… Rolul meu este sa explic ce se întâmplă, cine o face. Ca exista oameni care castiga bani din asta, dar si multi oameni cinstiți care pur și simplu nu înțeleg situația și cred orbeste ce spune Moscova.

– Credeţi că aceasta carte poate fi de interes pentru publicul rus?

– Versiunea rusă nu este pregătită. M-am gândit la asta, și, de fapt, ar fi interesant s-o creez. Am observat că mulți ruși pur și simplu nu știu. Societatea rusă trebuie să decidă: fie va folosi banii pentru a plăti pensiile batranilor, pentru a construi spitale sau școli, fie sa finanteze politicieni straini precum Marine Le Pen în Franța, care sa sprijine Kremlinul in toate? Este desigur o întrebare pentru societatea rusă, ea ar trebui sa fie preocupata pe ce cheltuie guvernul său banii. Noi înțelegem că acest lucru este puțin probabil în Rusia de acum, dar este un obiectiv, – spune profesorul Cécile Vaissié.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top