Simpla utilizare a alfabetului latin pentru așa-numita ‘limbă moldovenească’ (limba română cu caractere chirilice) poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, unde dreptul la educație întâmpină numeroase restricții atunci când este vorba de grafia latină, se menționează într-un raport Promo-LEX (o organizație neguvernamentală de la Chișinău), care mai arată că în prima jumătate a acestui an nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului, relatează luni publicația Independent.md.

Potrivit raportului menționat, liceul ‘Evrica’ din Râbnița — unicul cu predare în limba română în acest orășel industrial din Transnistria — este obligat să achite peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului. De fapt, conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul ‘Alexandru cel Bun’ din Tighina/ Bender; liceul ‘Ștefan cel Mare’ din Grigoriopol; liceul ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol; liceul ‘Evrica’ din Râbnița; liceul ‘Mihai Eminescu’ din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/ Bender.

În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse numai că traduse în ‘limba moldovenească’, adică în limba română cu caractere chirilice, scria recent publicația Ziarul de Gardă din Chișinău.

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex amintește că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanților peste 200.000 euro.

Pe de altă parte, ONG-ul menționat semnalează că, în urma hotărârii Curții Constituționale de la Chișinău care a declarat ilegale trupele și bazele militare din stânga Nistrului — teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de către alte state—, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Promo-LEX: Folosirea alfabetului latin se pedepsește cu 50 de euro în Transnistria

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Transnistrenii au fost atat de prostiti de Rusia inca nu sunt in stare sa discearna ca e vorba si de rusi in acest articol. Vedeti specimenul Taranu Ion alias nada.

  2. bogdan spune:

    Stirea nu are a face cu Porcia precum spui Tarane doar cu porcii „pacificatori” stationati acolo ! Cu ocazia acestor amenzi vor vedea si Transnistrenii cum arata moneda Euro ! Vezi Tarane ia-l si pe Ventil si fiti pe faza la primele amenzi ! Sa nu muriti prosti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top