Jurnaliștii ruși ne-au obişnuit deja cu povestile șocante despre „atrocitățile” comise de armata ucraineana sau mărturii halucinante din miezul evenimentelor care nu cadrează nici cu logica şi nici cu bunul simţ.
Două reportaje scandaloase au atras atenţia opiniei publice din Rusia, fapt care demonstrează că, totuşi, lumea rusă poate face diferenţă între manipulare ordinară şi realitate.
Cazul numărul 1: Băiatul răstignit de „fasciştii” ucraineni
Reportajul transmis la ora de maxima audienta de postul public de televiziune – Pervâi Kanal – a atins noi culmi. Probabil că Joseph Goebbels, şeful propagandei Germaniei fasciste, ar fi mîndru de moştenirea sa. Personajul unu adevărat „horror” ucrainean este un băiețel de trei ani, pe care „fascistii” ucraineni l-ar fi răstignit public chiar sub ochii mamei sale.
Detaliile execuției publice comise de armata ucraineana au fost subiectul unei relatari din partea unei refugiate din Slaviansk.
Televiziunea publica a informat zeci de milioane de telespectatori din Rusia cum a fost răstignit copilul şi corpul crestat cu cutitul pentru ca moartea sa fie lenta si cat mai dureroasa.
Galina Pyshnyak, cea care relateaza povestea, a fost prezentata drept mama a patru copii care s-a refugiat din orasul Slaviansk de groaza „fascistilor” ucraineni. Aceasta spune că este declarată trădătoare chiar de rudele sale din Ucraina de vest, care au ameninţat-o că o vor împuşca dacă va călca pe acasă. Jurnalista Pervîi Kanal reacţionează salutând „curajul” tinerei, despre care afirmă că de acum este „în mare pericol” pentru că a făcut aceste „dezvăluiri”.
„V-aţi arătat faţa într-un mod atât de curajos, v-aţi dezvăluit prenumele. Nu vă este teamă?”, întreabă jurnalista.
O ancheta intrerprinsa de jurnalistul de la „Novaya Gazeta”, Evgheni Feldman, a aratat ca, in realitate, femeia este soția unuia dintre rebelii inarmati ai auto-proclamatei republici Donetk şi fost membru al trupelor Berkut si ca intreaga poveste a fost inventata.
Astfel, Galina este refugiata nu din Slaviansk, ci din Donetk, iar Piata Lenin, unde ar fi avut loc executia copilului, nu exista in Slaviansk. Cu excepția Galinei, nu exista alti martori ai presupusei execuții publice – toate aceste lucruri puteau fi aflate cu minim efort.
Sursa stirii este insa alta. Pe 9 iulie, filozoful si ideologul sovinismului rusesc, Alexander Dugin, a postat pe facebook, citând martori oculari anonimi, ca un băiat de șase ani a fost răstignit public in Slaviansk de soldatii ucraineni.
Boris Nemtsov, lider al opozitiei, a declarat ca inventand povestea rastignirii copilului, Kremlinul a depășit chiar si pe propagandistul nazist Joseph Goebbels.
„Ce ar trebui să se simtă un telespectator cand aude pe postul public de televiziune cum fortele ucrainene răstignesc un băiat de 3 ani în piata centrala din Slavyansk, iar mama sa, legata de un tanc, este tarata print tot orasul? Evident ca o dorinta de răzbunare pe fasciștii ucraineni. Ideea ca tot ceea ce se arată pe post este o monstruoasa minciună probabil ca nu le trece multora prin cap”, scrie Nemtsov pe pagina sa de Facebook.
Cazul numărul 2: Femeia cu ochi de şoim
Canalul Rossia 1 a difuzat a doua zi după doborârea avionului de pasageri MH17 un reportaj în care aducea dovezi ale faptului că aeronava în cauză a fost doborâtă de un avion al fortelor aerine ucrainene Su-25.
Ca şi în cazul anterior, postul de televiziune apelează la o marturie. Se pare ca o fată de numai 18 ani din Doneţk a fost capabilă să observe personal, la o altitudine de 10 km, două aeronave care zburar una după alt. Mai mult, în una dintre aeronave fata a recunoscut aparatul „Boeing 777„, iar cea de a doua o aeronava militară ucraineană SU–25.
Nu există nici o îndoială că, dacă jurnalistul postului ar fi insistat cu interviul, fata ar fi dezvăluit că la manşa aparatului ucrainean se afla, de fapt, un pilot de culoare american care făcea baloane cu o gumă de mestecat.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.