Groznîi ceceniaUrmand exemplul Parlamentului Ceceniei, revoltat de articolul scris de analistul politic Andrei Piontkovski „Bomba gata să explodeze”,  președintele Comitetului Dumei pentru Securitate și Anticorupție, Irina Iarovaia a depus o plangere la Procuratura Generala a Federației Ruse. În plangere ea cere o verificare a acestui articol, publicat pe blogul autorului pe site-ul postului de radio „Ecoul Moscovei”, pe tema extremismului și prezenței „apelurilor publice la încalcarea integrității teritoriale a Federației Ruse”, scrie Tass.

Iarovaia crede că Piontkovski cere în artocolul sau separarea Ceceniei de Rusia.

Redam mai jos textul care a provocat scandal in societatea rusa.

Sunt nevoit să reiau în mare măsură articolul de anul trecut, „proiectul Kadîrov”, pentru că este periculos de actual.

Voi începe la fel ca atunci cu un citat profetic din profesorul meu de politică, Dmitri Efimovich Furman, spus de el în lucrarea sa remarcabila „Cel mai dificil popor pentru Rusia”, publicat în ajunul celui de-al doilea război din Cecenia.

„Deportarea cecenilor din 1944 are pentru constiinta cecenă aproximativ aceeași semnificatie ca și cea a genocidului lui Hitler pentru evrei și masacrul din 1915 pentru armeni. Aceasta este o trauma teribila, iar amintirea acestui fapt istoric si groaza in fata posibilitatii  repetarii – bântuie pe fiecare cecen. Evenimentele de război au reînviat aceasta oroare…

Și dacă chiar ne-am imagina că într-un fel sau altul, în mod miraculos, vom alipi Cecenia la Federație, este la fel ca atunci cand unui om ii este atasata o bomba cu ceas, care, după un timp, cu siguranta ca va exploda”.

Într-adevăr, am lipit în mod miraculos Cecenia de corpul  Federației, dar astăzi, când mecanismul ceasului din interiorul corpului este auzit din nou de toată lumea, suntem datori sa lamurim relația noastra cu cel mai dificil popor din Rusia.

Să începem cu miracolul care ne-a permis sa bagam Cecenia în Federația Rusă, ca urmare al celui de-al doilea război cecen. Creatorul acestui miracol este Putin V.V., care a creat „proiectul Kadirov”.

De ce am luptat de două ori în Cecenia? Pentru integritatea teritorială a Rusiei? Pentru Cecenia, ca parte a Rusiei? Dar integritatea teritorială nu este un pamant ars fără oameni. Am luptat pentru a le dovedi cecenilor că sunt cetățeni ai Rusiei. Dar am distrus orașele și satele lor cu aviație și rachete, rapeam civili, a căror cadavre mai târziu erau descoperite cu urme de tortură.

Andrei PiontkovskiÎntotdeauna le-am aratat cecenilor exact opusul a ceea ce proclamăm: le-am demonstrat prin comportamentul nostru ca ei nu sunt pentru noi cetățeni ai Rusiei, ca am încetat demult să îi consideram cetățeni ai Rusiei, iar orașele si satele lor – rusesti. Și am demonstrat acest lucru convingător nu numai cecenilor, ci tuturor caucazienilor. Ei au asimilat bine lecțiile pe care i le-am predat.

Putin este adesea amintit și cu apelul patetic care a stabilit cursul celui de-al doilea război din Cecenia și care  a determinat rezultatul său trist pentru Rusia. Noi trebuie să plătim tribut lui Putin: după câțiva ani de război sângeros, început pentru ca el sa vina la putere, ne-am trezit in fata alegerii între ceva foarte rău și ceva monstruos. Președintele a ales ceva foarte rau.

Admițând înfrângerea, el a oferit toată puterea în Cecenia lui Kadîrov si armatei sale și îi plătește o indemnizație din transferuri bugetare. Ca răspuns, Kadîrov a declarat în mod oficial nu atât loialitatea sa față de Kremlin, ci mai degraba o uniune personală cu Putin.

Monstruoasă ar fi fost continuarea războiului de exterminare a etniei cecene.

Dupa ce a pornit și a pierdut războiul din Caucaz, Kremlinul plătește în schimb tribut nu numai lui Kadirov, dar, de asemenea, elitelor criminale din alte republici caucaziene. Pe banii transferati se fac palate și sunt cumparate arme aurite pentru liderii locali. În schimb, tinerii șomeri se inroleaza in armata lui Allah, sau migrează din Caucaz în orașe din Rusia. Mental, între tineri rusi și cei caucazieni, din copilărie crescuti într-un război brutal, mai întâi cu Cecenia și apoi pan-caucazian – se cască o prăpastie tot mai mare.

Tinerii moscoviți marșaluiesc pe strazile orașului strigând „Nu mai vrem sa intretinem Caucazul!”, iar tinerii caucazieni se comporta pe străzile orașelor rusești sfidător, provocator și agresiv. Ei au dezvoltat o psihologie de învingători. În opinia lor, Moscova a pierdut războiul din Caucaz, de aceea ei se comportă asemenea cuceritorilor. În inima si cuget, Caucazul și Rusia sunt tot mai departe unul de alta. Cu toate acestea, nici la Kremlin, nici în Caucazul de Nord, „elita” nu este gata pentru separarea formală.

Kremlinul încă mentine în viață fantoma iluziei imperiale, fie despre extinsele „zone ale intereselor privilegiate” mult dincolo de Rusia, fie despre o „Hoardă Eurasiatica” al carei han îşi doreste sa fie Putin, fie despre expansiunea continuă a „lumii ruse” pe seama vecinilor. În schimb, baronii locali, începând cu Kadîrov, nu vor să renunțe la tributul plătit de Moscova.

Campania post-imperiala pentru „Cecenia, ca parte a Rusiei”, intr-o bătaie de joc cruda a sortii se transformă într-un coșmar „al Rusiei în componenta Republicii Cecenia”. Situatia umilitoare de auto-înșelăciune ipocrita pentru Rusia nu poate continua la nesfârșit. Dar nu exista iesire din aceasta situatie cat timp suntem sub conducerea duetului Putin-Kadîrov.

Armata si securitatea au avut totdeauna o solutie simpla, şi de la început au fost extrem de sceptice față de „proiectul Kadîrov” al lui Putin. În opinia lor, acest proiect le-a smuls „victoria” din mâini. Acum ei protesteaza in surdina pentru ca pierderea Ceceniei a insemnat pierderea unei zone de „caşcaval” dar, mai important, zona de manifestare a impetuoasei puteri asupra vieții și a morții. Proiectul „Kadîrov” i-a lipsit de cele două plăceri de bază, și pentru asta ei îl urasc cu adevărat pe Kadîrov.

Este uimitoare neînțelegerea de catre societatea noastra „liberala” a esenței conflictului între forțele de securitate ruse și Kadîrov, dupa uciderea lui Nemțov. Asasinarea lui Nemţov pentru ei nu e cauza, ci ocazia pentru o rafuiala decisivă cu Kadîrov. Iar motivul, probabil, tot de ei a fost ingenios proiectat.

40 nemtov5În primul rand, crima din Piața Roșie a fost imposibila fără acordul executivilor din serviciile speciale ruse. În al doilea rând, pretinsul autor – Zaur Dadaev – adjunctul comandantului unei unitati de elită din Cecenia, nu ar fi acceptat misiunea fără un ordin de la Kadîrov, iar Kadîrov putea da un astfel de ordin ori la cererea directă a lui Putin, fie urmare a unui mesaj de la Putin prin interpusi de incredere. „Partida sangelui” a conceput, implementat si operat uciderea lui Nemţov, care nu este un scop în sine, ci un detonator pentru punerea în aplicare a unui plan de anvergură. Oamenilor lui Kadîrov li s-a dat de înțeles, se pare, că decizia de lichidare vine de la „Papa” însuși. Totul parea atat de autentic, incat ei nu s-au indoit nicio clipă. Au operat absolut siguri de impunitatea lor.

Direcția principală a atacului coordonat de securitate este discreditarea maxima a lui Kadîrov și, prin el, pe patronul sau – Putin, daca acesta va refuza sa-l sacrifice. Dar pentru Putin asa ceva este imposibil. Terminarea „proiectului Kadîrov” ar însemna o recunoaștere oficială a înfrângerii Rusiei în al doilea război din Cecenia și anunțarea celui de al treilea. Această întoarcere în 1999 inseamna o poziție mult mai rea. Și, în plus, va duce la delegitimizarea politica a lui Putin – „salvatorul patriei în 1999”.  Putin nu a renuntat la Kadirov, forțând ancheta să se limiteze în a-l acuza de crima pe un sofer din Cecenia. Dar oficialii de securitate, cred eu, nu au abandonat definitiv planurile lor.

Dar ce va insemna inchidereea „proiectului Kadirov” pentru Cecenia? Pe vremea omnipotenței federalilor,  orice cecen, indiferent de opinii sau acțiuni, putea fi capturat de federali, răpit, supus umilirii, torturii, ucis. În Cecenia de astăzi, aceeași soartă pandeste pe oricine se opune lui Kadîrov. Acest lucru este un mare progres la capitolul securitatea persoanei. O diferență fundamentală între statutul evreului în Germania lui Hitler și germanii din aceeași epoca si țară. O schimbare radicală care a creat o bază de sprijin pentru Kadîrov. Desigur, de-a lungul anilor, puterea lui a dezvoltat și dușmani, dar orice încercare a federalilor de intrare in Cecenia va uni în jurul lui Kadîrov intreaga societate cecena, care va opune o rezistență violentă.

Un vector convingător și foarte în util al modificărilor la care viseaza forțele de securitate federale il reprezinta asasinarea la Groznîi a lui Jambulat Dadaev, ofiter MAI, sosit de la Stavropol. Chiar din declarația neputincios de falsa a MAI, publicata după crimă, este clar că soldații au sosit nu pentru retinerea suspectului, ci pentru eliminarea sa. Această practică de rutină la care forțele de securitate au recurs ani în şir în Cecenia, și care este utilizata în mod regulat în Daghestan și alte republici din Caucazul de Nord, a disparut din Cecenia. Kadîrov a interzis acest tip de safari al FSB la el in tara, pastrand acest privilegiu doar pentru sine. Şi acest punct de vedere va rezista. Cu sau fără Kadirov la putere.

Iată câteva declaratii ale unor ceceni cunoscuti după asasinatul din Groznîi.

„Vremurile anilor 2000 au apus. Cineva a vrut să „obtina un rezultat” – au luat un cecen și l-au ucis. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Destul cat am fost umiliti, insultati. Nu pentru asta am adoptat Constituția, ca ei să ne omoare”.

„În memoria oamenilor sunt încă destul de proaspete amintirile despre execuțiile extrajudiciare, arestarile ilegale, detențiile arbitrare, tortură și alte încălcări grave ale drepturilor omului, care erau comise de bărbați mascați necunoscuti în mașini și transportoare blindate nemarcate, impotriva locuitorii din zonă. Avem cinci mii de oameni disparuti. Sute de mii au fost uciși. ”

„Astăzi, populația Ceceniei, desigur, îl sprijina pe Ramzan Kadirov. El se bucură de loialitatea cecenilor doar pentru că acesta îi protejeaza. Oamenii leagă încetarea prigonirilor și haosul care avea loc în Cecenia de numele lui Kadîrov”.artileristi rusi in Cecenia

Masacrele au fost comise în Cecenia de către autoritățile ruse timp de secole. Ne amintim cu toții mărturia unui ofițer rus, participant al acestui război fără sfârșit în Caucaz: „batranii s-au adunat în piață, unde, pe vine, discutau situația. Nimeni nu pomenea nimic despre ura fata de rusi. Sentimentul trait de toti cecenii, tineri și bătrâni, era mai puternic ca ura. Nu era ura, ci nerecunoașterea acestor caini rusi drept ființe umane, şi simteau atata dezgust, oroare și nedumerire fata de cruzimea fără sens a acestor creaturi, că dorința de a-i ucide, la fel ca dorinta de a extermina șobolanii, păianjenii veninoși și lupii, era un sentiment la fel de firesc ca cel de auto-conservare”.

Am citit „Hadji Murad” cand eram copil, dar numai relativ recent au inteles sensul acestor cuvinte teribile, de nesuportat pentru conștiința rusa, – după uciderea Annei Politkovskaya, ancheta și procesul asupra autorilor crimei. Anna a scris adevărul despre crimele guvernului rus în Cecenia, a fost o sfânta. În Ierusalimul ceresc locul său este în randul celor drepți. Rândurile scrise de ea au fost umplute cu durere umană intolerabilă, suferinta trupurilor sfartecate și a sufletelor victimelor. Lor, cei care au murit în iad, Anna le-a întors compasiunea și demnitatea după moarte. Crima a fost ordonata si organizata de ticăloșii de la putere din Rusia. Criminalilor li s-a oferit sprijin logistic din partea a două grupuri operative ale Ministerului de Interne și FSB. Cei care au ucis-o au fost cecenii.

Și nici uciderea ei, nici divulgarea numelor asasinilor sai nu a cutremurat societatea cecenă. Au rămas complet indiferenți față de soarta Annei. Erau preocupati cum sa-l fereasca de judecata pe Rustam Makhmudov, cel care a tras în Anna. Mi se părea absolut de neînțeles, până când mi-am dat seama de un lucru simplu. Putin și Politkovskaia, și tot restul, pentru ceceni nu au nicio importanta, le sunt la fel de indiferenti.

Și el (Putin) și ea (Anna), așa cum spuneam, cu toții, din naștere, facem parte din categoria lucrurilor fata de care ei au un sentimnet mai puternic decât ura. Putin este pentru ei doar un „ghiaur util” – seful actual al creaturilor cu care sunt obligati sa desfășoare discuții importante și alte afaceri. Sa-i aduca cadou, de ziua de naștere, capul unei jurnaliste urâte, poate fi util pentru etnia cecena. Aceeasi istorie si cu Nemțov. Şi sa ne amintim ca Nemţov a strans un milion de semnături, le-a adus la Kremlin, astfel contribuind decisiv la oprirea primului război cecen.

Dar, după toate ce au facut in Cecenia, în secolele XIX, XX și XXI, Romanovii, Ermolovii, Stalinii și Elțînii, Putinii și Shamanovii, sentimentul este atat de copleșitor pentru ceceni, ca ei nu se mai deranjeaza sa incerce sa inteleaga nuantele sufletului rus. Ramzan Kadîrov

Două grupuri etnice cu o relație dusmanoasa atat de stabila între ele nu pot trăi într-un stat. „Proiectul Kadîrov”, bomba cu ceas, a amanat soluția timp de un deceniu, dar timpul a expirat.

Aparițiile media recente ale oamenilor lui Kadîrov au inversunat toata Rusia împotriva cecenilor, în ciuda faptului că amenințarea lor a fost pronuntata doar impotriva liberalilor. Acest lucru joacă pe mâna securistilor, care din nou ar putea cere lui Putin sa-l elimine pe Kadirov, bazându-se acum pe sprijinul public larg.

Gaz pe foc a turnat povestea cu deputatul de Krasnoyarsk, pe care diaspora cecenilor l-a forțat să-şi ceara scuze în mod umilitor în fata lui Kadirov. Ca urmare, Putin apare ca aproape singura persoana care îl mai protejează pe „cel mai iubit de poporul rus lider cecen”.

Kadîrov face o mare greșeală crezand în puterea lui Putin de a păstra controlul asupra situației, deoarece patronul este într-o poziție extrem de vulnerabilă în contextul izolarii exterioare, dar si interne și pe fondul crizei economice pe scară largă. Prin declarațiile sale sălbatice și amenințări, Kadîrov nu numai că nu îşi ajuta seful, dar din contra, creste izolarea sa fata de securistii federali si fata de întreaga societate rusă.

Unul dintre liderii opoziției non-sistemice Alexei Navalnîi, l-a acuzat deja pe Kadîrov ca intenționeaza sa oficializeze separarea Ceceniei de Rusia și sa creeze un stat islamic:

„Ei bine, în cele din urmă, voi repeta ceea ce am spus de multe ori: provocarea strategică a lui Kadîrov – de a se separa de Rusia și de a crea statul sau autoritar sub pretextul sloganurilor islamice. El doar așteapta momentul în care banii în buget nu vor mai fi”.

putin kadirovCuvinte de aur in urechile forțelor noastre de securitate. Au visat mult timp închiderea proiectului „Kadirov”. Acum au sprijinul public larg pe care se pot baza în declanșarea celui de-al treilea razboi cecen. Sa previna trădarea lui Kadirov și separarea sa de Federația Rusa.

Și, în aceeași zi, A.Navalnîi publica pe blogul sau un alt text despre cum „Ceceni au luptat de partea lui Hitler”, obligand cititorul să justifice genocidul din 1944.

Este greu sa scap de impresia că Navalnîi îi pregătește conștient pe susținătorii și fanii sai in vederea sprijinirii planurilor forțelor de securitate pentru următoarea „restabilire a ordinii constituționale”. Și o face, desigur, nu la sugestia cuiva, ci din cauza convingerilor sale fundamentale.

Politicianul care se pregateste sa conduca țara nu înțelege că un astfel de scenariu ar fi un dezastru nu numai pentru Cecenia, dar mai întai de toate pentru Rusia.

Nu la intoarcerea statului totalitar al lui Kadîrov în campul nostru „legal”, prin intermediul unui nou razboi sângeros, ar trebui sa ne gandim acum. Ci la modul cum am putea scapa de sindromul imperial care ne obliga ca de trei secole sa bombardam o bucată de pământ locuita de un popor nesupus şi cel mai dificil pentru noi – cecenii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (10 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Propagandiştii ruşi au luat foc după publicarea articolului „Bomba gata să explodeze”

 1. Clau spune:

  sper ca trolii sa nu comenteze…sa nu ne dea ocazia sa le raspundem…

  • Catun spune:

   Trolii nostri au avut de lucru in alta parte. http://m.ziare.com/barack-obama/casa-alba-e-de-acord-ca-vladimir-putin-e-corupt-1406385-font1
   Pe Putin nu poti sa-l scoti basma curata. Atunci Tactica lor este sa insamanteze confuzia, sa nu stii ce sa mai crezi: „Putin e corupt? Cei care zic trebuie sa fie si mai corupti”!
   Avantajul lor prin alte parti este ca nu sta nimeni de ei ca sa le ceara dovezi. Tupeul rusesc vine cu tot felul de linkuri care trebuie examinate pentru ca de cele mai multe ori nu raspund chestiunii ci fac diversiuni. Propaganda lor este si prin alte tari. Daca au vizat Romania va dati seama ca au activitate in toate tarile mai importante decat a noastră.

   Cel mai important este sa stai ancorat in realitate. Sa accepti ca oriunde exista oameni corupti, insattipul si amploarea fenomenului este diferit. Pai SUA are opozitie, presa e o putere in stat, justitia functioneaza exemplar, legea e respectată. Pana sa zica Putin despre Obama ca e corupt acesta era deja in colimatorul instituţiilor statului. In schimb pe Putin nu-l controleaza nimeni. Si atunci apare coruptia de stat si terorismul.

 2. Dorelul spune:

  uau….

 3. ANTIPUTIN spune:

  Kadirov e Putinul cecen, crud, salbatic, fiara ucigasa. E blestemul inarmat de tar pentru pedepsirea poporului cecen.

  In oglinda lui Kadirov, tarul zilnic se priveste
  Freza si’o freaca cu sange si obrazul si’l manjeste
  KGB ul nu’l doreste?, dar Putin îl tot fereste
  Ucigasul dela Groznii îi e frate si’l pazeste !

  Sunt cei doi vampiri naprasnici cata sânge, cata moarte
  Rusia nu le ajunge, scormonesc si’n alta parte
  De pe luna varsa sange, din gura, bale fetide
  Cand le horcaie victima, fetele lor rad, livide!

  Sufletele omorate se aduna si se vaita
  Vampirii urla salbatic, ori in hoarda, ori in haita
  Doi copii, postati pe soare, ce’au scapat dela macel
  I’au prins pe Putin, Kadirov, si i’au spanzurat de cer!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top