banci rusiaDebitorii de credite ipotecare în valută din Moscova au declansat proteste, miercuri, in sediile sucursalelor a doua bănci -„Delta-Credit” și „VTB 24”.

La „Delta-Credit”, câteva zeci de debitori, unii dintre ei încătușati şi legaţi cu lanturi de scaunele si usile sucursalei, au cerut revizuirea conditiilor de plata a împrumuturi din cauza prăbușirii rublei.

Cu aceleași cerințe s-au infatisat aproximativ 50 de protestatari si in fata sediului bancii „VTB 24”.

În incinta „Delta-credit” (banca mama – Société Générale), poliția a facut arestari, fiind retinuti sub acuzatia de huliganism cinci „titulari de ipoteci”.

Miercuri, cursul dolarului a ajuns la 80 de ruble, euro – 88.  Tot miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că, în ciuda scăderii rublei, afacerile din Rusia, inclusiv cele mici, „au supraviețuit.” În plus, având în vedere diferențele de curs valutar, în opinia sa, în fata oamenilor de afaceri apar noi oportunitati”. Despre ce fel de oportunități este vorba în situația economică actuală, Putin nu a explicat.

Debitorii de credite ipotecare în valută au început să lupte pentru renegocierea contractelor la sfârșitul anului 2014, atunci când rata de schimb a crescut brusc. Unele bănci au fost de acord sa fixeze la un curs inferior platile in euro sau dolari, dupa ce Banca Centrală a recomandat revizuirea contractelor la un curs de 40 de ruble pe dolar.

În februarie 2015, Curtea Districtului Puşkin din Moscova a decis in favoarea unui debitor în valută străină, ordonand bancii „VTB 24” sa recalculeze rata ipotecara la cursul din anul contractarii imprumutului. Tribunalul Regional Moscova a casat această decizie, considerand că o creștere bruscă a cursului de schimb nu este considerata forță majoră, astfel încât clienții ar trebui să ia în considerare acest lucru atunci când încheie un contract de credit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top