bisericaDiscursul protopopului Dmitri Klimov la o adunare a cazacilor din Kalaci-pe-Don, Volgograd a fost postat pe YouTube si imediat a devenit hit in Rusia. Clericul vorbea despre lucruri banale, dar care erau in contradictie cu tonul propagandei de stat. Utilizatorii de Internet au considerat textul aproape disident.

Publicatia lenta.ru a vorbit cu protopopul. Transmitem cateva fragmente din interviu.

De ce ați început să-i convingeţi pe cazaci ca razboiul este rau?

Klimov: Adunarea cazacilor era dedicată alegerii atamanului. În discutii s-a strecurat ceva despre destabilizarea pe care reușește s-o faca coloana a cincea în societate. Auzind şi inainte astfel de discuții în spațiul Internetului și la televizor, am decis sa vorbesc. Observ că ostilitatea și intoleranța fata de opinia altuia au depasit limitele rezonabile. Oamenii nu mai știu să se asculte unul pe altul, sa discute calm, fără să strige. Toate discuțiile sunt reduse la cine reuseste sa tipe mai tare. Și asta nu doar la televizor. Modul acesta de „dialog” pătrunde în toate sferele vieții.

Spuneati că ura în societate este în creștere. Sociologii spun insa că este creșterea conștiinței naționale, a patriotismului și mândriei pentru țara.

Daca patriotismul inseamna să strigi că noi avem dreptate și că toată lumea ne este dușmana, desigur ca da, este o crestere a „patriotismului”. Dar cred că patriot este cineva care citește literatura rusă, care stie un cântec popular rus, cineva care știe să vorbească in limba rusa fara injuraturi, care îşi iubeste sotia și nu divorteaza. Oricine care se abtine de la bautura, îsi face cinstit treaba. Acest patriotism trebuie să cultivăm. Altfel, strangem oamenii laolalta pe motiv de ură pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi divizarea devine chiar mai profunda…

Nu credeti ca societatea noastră este deja divizata?

Practic da. Pentru un Război Civil suntem deja pregătiți. Rămâne doar ca cineva sa aprinda scanteia și totul va rabufni. Nu ma uit la televizor constant. Dar, uneori, trebuie sa ma informez. Și am fost șocat că de fiecare dată situația este din ce în ce mai încinsa. Acum lumea nu mai exclude posibilitatea unui război nuclear. Pe canalele centrale se discută modul în care dupa ce se apasa butonul vor zbura minunatele noastre rachete. Există o lege istorică: atunci cand majoritatea oamenilor din popor sunt de acord cu războiul, va incepe războiul.

Enoriasii sunt influentati de aceasta propaganda?

Este acum la moda un nou cuvant – geopolitica.  Oameni care nu pot arata pe harta unde este Bangladesul, nu știu când a început al Doilea război mondial, se lanseaza in analize geopolitice privind avantajele strategice ale anumitor actiuni ale Rusiei. Evident ca probleme interne nu mai există de rezolvat, toate necazurile se trag din politica externă. Când îi aud pe enoriași vorbind despre amenințarile globale, îi sfătuiesc să meargă la soții acasa. Sa faca copii. În regiunea Volgograd la 100 de nașteri există 100 de avorturi. Care dușmani externi, dacă facem asa ceva propriilor familii?

Până în prezent, schimbările nu sunt în bine. Cu doi ani în urmă, ideea de război ar fi părut o blasfemie, iar acum se discuta liber despre asta.

In anii 60-70-e era cunoscut un disident – Yuli Daniel. El a scris cartea „Ziua asasinatelor deshise”. Ideea era că guvernul anunța o zi in care oricine poate ucide pe oricine, fara vreo pedeapsa. Oamenii au început să se pregătească. Așa este si acum. Nu mai exista bariere morale interne. Am sentimentul că dacă mâine se va declara o astfel de zi, ne vom arunca unii asupra altora sa ne omoram.

Nu credeti că Biserica, prin tăcerea sa, contribuie la instigarea intoleranței?

Sunt nedumerit de acest lucru. Chiar mai mult decât tine. Poate ca acest fapt se explica prin conservatorismul, în cel mai bun sens, al Bisericii. Clericii nu consideră că este nevoie să intervina in agenda publica imediata. Tradiția ne invata acest lucru – permite sedimentarea și timpul va judeca. Iar ulterior, opinia bisericii poate fi irelevanta pentru ca societatea se va lamuri singura. Pe de altă parte, societatea noastră nu intelege care este rolul Bisericii. De ce crezi că Biserica ar trebui să vorbească mereu despre ceea ce vrea publicul sa auda? Funcția principală a Bisericii este sa transmita oamenilor cuvântul lui Dumnezeu și să aibă grijă de spiritualitate. Sa nu crezi că toți preoții sunt în măsură să reflecteze analitic asupra tuturor problemelor din societate. Prin urmare, ei pot, de asemenea, fi influentati cu ușurință de informațiile difuzate la televizor. Eu sunt istoric. De aceea pentru mine anumite fenomene sunt evidente.

Ce parere aveti despre procesul de „albire” a istoriei ruse. În Perm, pe locul fostului lagăr GULAG, în loc de muzeu al represiunilor comuniste doresc să facă un muzeu al NKVD-ului.

Asta e ceea ce vreau să spun. La noi cum gandesc oamenii: înainte toti erau la puscarie, dar criminalitate era mai putina, BRAVO tovarășului Stalin! Desigur, dacă jumătate din țară se află în închisoare, cine sa mai faca crime. Istoria trebuie invatata ca sa intelegem mai bine prezentul. Trebuie să știm, de exemplu, de ce ucrainenii occidentali îi urasc pe rusi. Dacă vom percepe aceasta ura drept ceva iraţional, raspunsul nostru va fi tot de ura. Dar daca vei afla ce grozavii au comis în vestul Ucrainei și în statele baltice în anii ’40 agentii NKVD, vei intelege sursele acestei uri.

Instanțele din Rusia sunt inundate cu procese ale ortodocșilor ale căror sentimente religioase au fost jignite de scriitori și regizori care folosesc teme religioase. Pe dvs., in calitate de credincios ce va ofenseaza?

Cred că un om necredincios este mult mai ușor de ofensat decât un credincios. O lege cu privire la protecția sentimentului nereligios cred ca ar fi mai potrivita. Din punctul de vedere al creștinului – ateii sunt oameni nefericiti, care trăiesc pe pământ de dragul acestei lumi. Armonia lor interioara depinde în întregime de cotidian. Prin urmare, această armonie este ușor de încălcat de orice nedreptate, orice problemă. Iar calea credinciosului este luminata de lumina veșniciei. Dacă nu există dreptate pe lume, credinciosul știe că justiția va triumfa. Daca credinciosul este ucis pe pamant, el oricum invie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Protopop rus: „Când majoritatea oamenilor din popor sunt de acord cu războiul, începe războiul”

  1. Diaconu Gabriel spune:

    Un om ca acesta trebuie sa fie presedintele rusiei nu cretinul de putin.

  2. Radu spune:

    Uite ca se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top