Orașele din provincia rusa cu circa un milion de locuitori în medie (fiecare) vor atinge produsul urban brut (PUB) pe cap de locuitor al Moscovei în circa 100 de ani, a arătat un studiu al centrului economiei urbane ”Strelka”.

În Rusia exista 16 orașe cu peste un milion de locuitori fiecare. În ceea ce privește PUB-ul, orașele din provincie cu o populație de peste un milion de persoane pot fi împărțite în două categorii: orașe avansate cu o rată medie de creștere a PUB de 1,4% – Ekaterinburg, St Petersburg, Kazan, Ufa, Samara și Krasnodar. Daca cresterea economica a acestor orase va accelera la 5,9%, în zece an ele vor putea atinge nivelul pe cap de locuitor al PUB-ului din Moscova, înregistrat în 2017.

Orașele aflate în urma au o rată medie de creștere de 0,2%. Acestea sunt Voronej, Omsk, Celiabinsk, Novosibirsk, Volgograd, Rostov-pe-Don, Perm, Krasnoiarsk și Nižni Novgorod. Ele vor avea nevoie, în medie, de 20 de ani, si o creștere anuală de 5,4%, pentru a ajunge din urmă capitala rusa.

Orașele ruse cu peste un milion locuitori au asigurat în 2017 circa 32% din PIB-ul țării. Din această contribuție, Moscova reprezintă 54,4%, alte 15,1% sunt oferite de Sankt-Petersburg și 30,5% de restul orașelor cu populatie peste un milion de locuitori. Produsul urban brut al Moscovei pe cap de locuitor este de peste două ori mai mare decât al celorlalte orașe cu peste un milion de locuitori (1,3 milioane ruble față de 0,5 milioane de ruble).

Veniturile bugetelor Moscovei și Sankt-Petersburgului pe cetățean, potrivit rezultatelor studiului, s-au dovedit a fi de câteva ori mai mari decât în ​​alte orașe rusești, – 169.000 ruble la Moscova și 97.000 ruble în St. Petersburg , fata de 23.000 ruble – media altor orașe cu un milion de locuitori.

Criza economică a lovit cel mai greu orașele din provincie. După creșterea din anii 2010-2014, PUB în cele mai mari orașe (cu excepția Moscovei și Sankt-Petersburg) a scăzut mult mai puternic pe cap de locuitor decât PIB-ul Rusiei în ansamblu – cu 5,1, față de 2,8%. La Moscova, declinul a fost nesemnificativ (cu 1,8%), iar St. Petersburg a reușit să mențină o creștere economică mică (2,4%). Orașele mari ruse, cu excepția Moscovei, au nimerit în „capcana veniturilor medii” și până în prezent nu au reușit să gaseasca abordări pentru o creștere durabilă.

În același timp, ponderea investițiilor raportate la produsul urban în orasele regionale a scăzut, în medie, de la 23,1% în 2010-2014 la 17,6% în 2015-2017. La St Petersburg, raportul dintre investiții și PUB a scăzut de la 17,6 la 15,5%, în timp ce în orașele europene ponderea investiției în PUB depășește 20-25%; la Delhi această cifră este de 30%, iar în unele orașe din China – 57% .

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Provincia rusă înregistrează peste 100 de ani de rămânere în urmă față de capitala Moscova

 1. bogdan spune:

  La mizeria asta de tara te referi ? Adevarata fata à Rusiei:
  „Indemn la realism. Statistici versus propaganda
  În realitate, Rusia profunda, nu închipuita si idilica ”Sfânta Rusie”, traverseaza o stare de marasm moral si dezechilibre interne majore, iar radiografia statistica oficiala vorbeste de la sine: 52% de atei si agnostici declarati, o comunitate musulmana robusta cuprinzând între 20 si 30 de milioane de etnici nerusi, cel mai adesea priviti cu suspiciune si ostilitate, doar 2% dintre rusii declarati ortodocsi frecventeaza biserica macar o data pe an (Patriarhia Moscovei este o comunitate ultraminoritara numeric în corpul social al Federatiei Ruse, iar dintre limbile zecilor de popoare neruse Biblia este tradusa integral doar în tuvina si mordvina), 10 mii de avorturi zilnic (locul întâi în lume!), 5 milioane de persoane vagaboande (asa numitii ”bomji”), peste 3 milioane de prostituate în interior si 1,5 milioane de rusoaice prestatoare de ”servicii sexuale” peste hotare, în Europa si Asia, locul întâi în lume la prostitutia masculina în armata si implicarea militarilor în termen în pornobusiness (datele Comisiei ONU pentru combaterea exploatarii sexuale), peste 22% dintre femeile din Rusia au fost violate cel putin o data în viata (date ale ONU), 5 milioane de narcomani, cu o rata a mortalitatii de peste 100 de mii anual, 6 milioane de persoane infectate cu virusul HIV-SIDA, peste 6 milioane de persoane alienate ori suferind de diverse boli mintale, 7 milioane de cupluri infertile, peste 3 milioane de infractiuni anual, dintre care peste 80 de mii de omoruri (locul al doilea în lume, dupa India), peste 1 milion de dettnuti (mai mult decât în întreaga URSS în timpul represiunilor staliniste), cu o rata de 800-810 detinuti la 100 de mii de locuitori, peste 42 de milioane de alcoolici în stadii diferite (locul întâi în lume, care i-a ti atras Rusiei supranumele de Imperiu Alcoolic!), 31 de milioane de copii sub 18 ani, dintre care peste 30% bolnavi grav sau cronic, peste 750 de mii de orfani de ambii parinti (peste numarul de la încheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, când, în întreaga URSS, existau 678 de mii de orfani), 36% din totalul satelor ruse au mai putin de 10 locuitori, iar peste 20 000 de localitati eixsta doar pe harta, 20,3 milioane de familii monoparentale (asa-zisele mame solitare – materi odinociki), peste 2 milioane de analfabeti ?i 1,5 milioane de functionari în aparatul administrativ (triplu fata de perioada sovietica!), mita si spagile constituind circa 33,5 miliarde de dolari anual. La capitolul narcomanie si alcoolism, Rusia depaseste toate cele 28 de state membre ale UE luate la un loc (Russia pop tot 140 milioane vs UE pop tot 507 milioane !)…

 2. Jos propaganda fascisto-sorosista spune:

  Stai linistit ma cioroiule, ca tu si neamul tau ciocolatiu sunteti si mai ramasi in urma decat rusii, ptr ca iata rusul, oricat e de prost si de ramas in urma. totusi are tara lui cea mai mare si cea mai puternica din lume, asta in timp ce voi prostii Europei, ati dat tara voastra cadou, dusmanilor care vor sa va nimiceasca … binenteles in mod prieteneste, adica asa cum se lucreaza cu prostu ca sa-l duci de nas.

 3. Jos propaganda fascisto-sorosista spune:

  Uau …asta inseamna ca Clujul si alte orase din Ardeal, Moldova sau Oltenia sunt cu cca 200 de ani ramase in urma, ceea ce nu e de mirare dupa ce am vazut cu cat fanatism isi voteaza macelarul care le va taia gatul ca sa-le beleasca blana!

 4. bogdan spune:

  Ospiciul Lumea rusa…

  • Jos propaganda fascisto-sorosista spune:

   Stai linistit ma cioroiule, ca tu si neamul tau ciocolatiu sunteti si mai ramasi in urma decat rusii, ptr ca iata rusul, oricat e de prost si de ramas in urma. totusi are tara lui cea mai mare si cea mai puternica din lume, asta in timp ce voi prostii Europei, ati dat tara voastra cadou, dusmanilor care vor sa va nimiceasca … binenteles in mod prieteneste, adica asa cum se lucreaza cu prostu ca sa-l duci de nas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top