omuletii verziPana in 2014, inamicul ipotetic al Ucrainei a fost Romania. Chiar si dupa ce Ucraina s-a aratat interesata sa adere la NATO (2008), planurile militare si toate exercitiile armatei aveau în continuare ca inamic ipotetic armata romana (armata membra NATO). In schimb, armata rusa era exclusa din paradigma adversitatii. Printre militarii ucraineni era de neconceput ca cele doua sa se confrunte vreodata pe campul de lupta. De aici si blocajul de comanda care a existat in armata ucraineana din Crimeea in timpul operatiunii de ocupare a peninsulei, sustine adjunctul comandantului puscasilor marini din Kerci, maiorul Alexei Nikiforov.

În varsta de 38 de ani, maiorul Alexei Nikiforov a devenit celebru anul trecut când, în direct, pe un post de televiziune, s-a certat cu ministrul apărării de la acea vreme – Igor Teniuk. Alexei era adjunctul comandantului  batalionului 501 de pușcași marini în Kerci. El l-a acuzat pe ministru de lipsa unor comenzi clare de la centru. Ca răspuns, ministrul a spus ca maiorul este un las, potrivit politolog.net.

La sfârșitul lunii martie anul trecut, aflat inca in Crimeea, Alexei Nikiforov a declarat ca va demisiona din armata. Dar, în aprilie 2014,  Nikiforov a ales pana la urma sa se retraga din Crimeea impreuna cu cei 56 de puscasi marini (din 308) care au ramas loiali juramantului. invazia omuletilor verzi

„Nu uita că războiul din est a început după ce a fost creat cadrul legal. Dupa ce a fost declarată operațiunea antiterorista. Acum, mulți spun că flota (Ucrainei) a predat Crimeea. Nu, starea de spirit era oarecum de luptă. Problema era că Forțele Armate ale Ucrainei, în conformitate cu toate documentele care le reglementează, nu puteau utiliza forța împotriva propriului popor. Aveam nevoie de un agresor extern. Dar oamenii care au venit și au blocat unitatile (la inceput erau inarmati doar cu bate) erau sub contract cu Rusia. Ei (armata rusa ) puteau face orice in Crimeea, fara ca autoritatile din Ucraina sa le spuna ceva. Noi le-am permis s-o facă, iar ei au profitat ca sa dezvolte ceea ca a devenit mai tarziu ocuparea Crimeei. Când bărbați înarmați au ocupat aeroportul din Simferopol, nimeni nu i-a atins. Trupele MAI ale Ucrainei stiau doar sa se retraga – prin „coridoare ale rușinii”, cu autobuzele improscate cu pietre etc… Toate aceste unitati s-au lasat pagubase. Nu reacționau nici la deplasarile suspecte de coloane militare ruse. A fost un singur caz în care poliția rutieră militara a Ucrainei a oprit un convoi militar rusesc în apropiere de Simferopol. Le-au spus ca nu au niciun plan de deplasare aprobat. Coloana s-a intors. Dar mai tarziu a reluat deplasarea”, – a spus Nikiforov.

omulet verde„Această situație a fost creata în mod intenționat din 1991. Rusia nu a fost niciodata proiectata ca inamic ipotetic. Asta se prevedea în toate documentele, planurile, strategiile construite în ultimii ani. Începand cu doctrina militară, noi tot timpul „luptam” cu România. Toate manevrele militare, toate planurile de lupta erau impotriva romanilor. Bietii români. Apoi, în ediția din 2012 a doctrinei militare s-a consemnat ca, pe termen scurt și mediu, nu este de așteptat vreun război, nu există niciun dușman. Armata a fost redusă. Daca nu există război, la ce bun este armata? …Au existat programe de utilizare a munițiilor. Erau scoase in camp si detonate. … De ce rușii au reacționat atat de rapid? Ei știau ce să facă. Până atunci, au avut doi ministri cetateni rusi la conducerea Ministerului Apararii din Ucraina..”, – a declarat maiorul.

„Când in Crimeea a ajuns batalionul de puscasi marini rusi ai lui  Temriuk, nu puteam face nimic. Pentru ca acest batalion al flotei ruse din Marea Neagră desi era incartiruit in Kuban, conform documentelor semnate cu Ucraina avea dreptul sa stationeze si în Crimeea. Așa că au trecut…Atunci cand Consiliul de Miniștri al Crimeei a fost ocupat de rusi, conducerea noastre a reacționat întărind în mod corespunzător paza aerodromurilor. La aerodromul din Kirovsk au fost trimise cinci vehicule blindate. Rusii au incercat sa se bage acolo, dar au vazut blindatele si s-au retras. Apoi a fost dat un telefon de la comandament, iar puscasilor marini ucraineni li s-a ordonat sa retraga blindatele în locurile de desfășurare permanenta…Oamenii care i-au ajutat pe ruși atunci se afla si acum în cadrul Ministerului Apărării din Ucraina”, – a mai spus Nikiforov.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top