Introducerea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas va contribui la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu cu Janna Nemțova pentru Deutsche Welle.

„Cred că misiunea de menținere a păcii va deveni un mecanism pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a spus el.

Între timp, în opinia lui Rasmussen, „nu există niciun progres” în Donbas. El consideră că se întâmplă tocmai din cauza absenței unui mecanism care să impună punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Rasmussen a menționat că este nerealist pentru Ucraina să organizeze alegeri în Donbas până când în regiune oamenii sunt împușcați și uciși. Potrivit acestuia, este necesar să se oprească vărsarea de sânge înainte de sa se continue punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Rasmussen apără ideea unei forțe puternice de menținere a păcii care, printre altele, sa aiba mandatul de a controla granița de stat dintre Ucraina și Rusia, pentru a opri miscarea de trupe și arme din Rusia.

De asemenea, Rasmussen a spus că planul președintelui rus Vladimir Putin pentru misiunea de pace ONU era o ”posibila capcana“, deoarece propunerea lui implica un detasament mic de menținere a păcii, care sa fi fost desfasurat doar pe linia de contact între Ucraina și partea ocupată, și numai în scopul de a proteja observatorii OSCE.

Răspunzând la întrebare dacă comunitatea internațională a reacționat în mod adecvat la anexarea Crimeei, Rasmussen a declarat că „a răspuns cum a putut și cum trebuia sa raspunda“. Printre altele, au fost inițiate sancțiuni, care s-au înasprit treptat. „Cred că aceste sancțiuni dăunează Rusiei, au ridicat prețul acestei acțiuni ilegale – anexarea Crimeei”, a spus el.

Mai mult, a subliniat fostul șef al NATO, Alianța a decis să-și sporeasca capacitatea generală de apărare.

„Puteți spune că președintele Putin a contribuit la creșterea investițiilor în apărare în cadrul întregii aliante NATO”, a spus el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top