În mesajul sau de ieri către Adunarea Federală, presedintele rus Vladimir Putin a uimit audienta lansand un vast program de reformare a sistemului politic, al carui scop a fost rezumat de experti ca o consolidare a regimului putinist. Radio Liberty enumera principalele amendamente la Constitutoa rusa pe care le-a initiat Putin.

Transferul unor prerogative ale președintelui către Duma de Stat

Parlamentul va avea dreptul să aprobe candidatura șefului guvernului, a adjuncților săi, precum și a miniștrilor federali. Președintele va fi obligat să aprobe candidații propuși și nu va avea dreptul de a-i respinge. Putin a subliniat că șeful statului va putea demite premierul și pe ceilalți oficiali în cazul unui vot de neincredere al Parlamentului. Președintele va fi în continuare comandantul forțele armate, dar va trebui să numească șefii structurilor de furță în consultare cu Consiliul Federației.

În prezent, Duma de Stat are un rol formal în formarea guvernului.

Doua mandate consecutive

Putin a sugerat ștergerea cuvântului „consecutiv” din articolul constituțional privind posibilitatea de a fi ales președinte al Rusiei pentru cel mult doua mandate. Potrivit șefului statului, acesata nu este o schimbare fundamentală, deși tocmai cuvântul „consecutiv” din legea fundamentală i-a permis lui Putin să preia din nou președinția în 2012, după două mandate în 2000-2008.

Interzicerea cetățeniei străine și alte restricții

În același timp, Vladimir Putin a propus înscrierea în Constituție a unei obigatii pentru ca un candidat la functia suprema în stat să locuiască în Rusia de cel puțin 25 de ani. De asemenea, candidatul nu ar trebui să aibă cetățenie străină sau permis de ședere într-o altă țară. „Și nu doar în momentul participării la alegeri, ci și în orice alt moment înainte”, a spus Putin.
Așa cum a declarat președintele, cetățenia străină și permisul de ședere în străinătate nu ar trebui să aiba toți cei care „dețin poziții critice pentru asigurarea securității, suveranității” țării, respectiv guvernanții, membrii Consiliului Federației, deputații Dumei de Stat și șeful guvernului, adjuncții săi, miniștrii federali, șefii autorităților federale și judecătorii.

Puterile Consiliului de Stat

Putin a propus ca prerogativele Consiliului de Stat, organismul care îi reunește pe șefii subiecților federali, să fie incluse în constituție. În același timp, președintele nu a specificat ce are în vedere și ce puteri constituționale ar trebui să aibă Consiliul de Stat. În prezent, acest organism se întruneste o dată pe an sau mai puțin și joacă doar un rol consultativ.

Prioritate față de dreptul internațional

O altă propunere a lui Putin este consolidarea priorității Constituției ruse față de dreptul internațional. „Acest lucru înseamnă că prevederile dreptului internațional și ale sentințelor, precum și deciziile organismelor internaționale pot acționa pe teritoriul Rusiei doar în măsura în care acestea … nu contravin Constituției noastre”, a explicat Putin. Potrivit acestuia, acest lucru va garanta suveranitatea țării.

Dreptul Consiliului Federației de a demite judecatori

Putin a propus „stipularea în Constituție a competenței Consiliului Federației de a demite din funcții judecătorii curților constituționale și supreme, la propunerea președintelui Rusiei – în cazul în care „au o conduită incorectă sau săvârșesc fapte care pateaza onoarea și demnitatea”.

Comentând mesajul lui Putin în fata Adunarii Federale, opozantul Alexei Navalnîi a declarat că singurul obiectiv al președintelui este să rămână la putere pe viață.

”Rezultatul principal al mesajului lui Putin: ce nătângi (și / sau escroci) toți cei care au spus că Putin va pleca în 2024. Să rămână pe viata singurul lider, preluand sub control personal o întreaga țări și însușindu-și averea acesteia pentru el și prietenii săi – singurul obiectiv al lui Putin și al regimului său”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Putin a inițiat ”reforme politice”. Scopul propus – consolidarea regimului

  1. bogdan i spune:

    O specie inapoiata ce dovedeste in fiecare moment asta ! Sunt precum PSD ul nostru care demonstreaza mereu ca poate face si mai mult rau decat inainte ! Pai daca porcii nu vor mai respecta deciziile forurilor ce tin de Dreptul International atunci si Porcia iese definitiv din randul tarilor in care cineva cu creier la purtator va mai dori sa faca afaceri sau investitii ! Nimeni nu doreste sa ajunga la mana criminalilor lui putin fara sa poata fi aparat de Dreptul international ! Neanderthalienii sec 21 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top