După limitarea importurilor de produse alimentare din țările occidentale, Rusia a luat in considerare o serie de alte restricţii, ca răspuns la noile sanctiuni UE . Una din restictiile vizate este interdicția totală sau parțială a importului de masini straine.
Cat de speriati au fost la aflarea acestei posibilitati constructorii auto germani?
„Desigur, o astfel de mutare ar afecta producatorii auto germani, – a declarat într-un interviu pentru DW expertul auto, profesorul Ferdinand Dudenhöffer de la Universitatea din Duisburg–Essen. Industria auto din Germania vinde aproximativ 3 la suta pe piata rusa, prin urmare 97 la suta din vanzari nu vor fi afectate de sancțiuni. Este o paguba, dar cu o astfel de problema industria auto germana se va descurca, lumea nu va aluneca în iad…” – spune Dudenhöffer.
O „amenințare goala” de continut, spune despre măsurile avute în vedere de Kremlin jurnalistul Die Welt la Moscova, Nikolaus Doll.
Cele mai vandute modele vestice in Rusia sunt produse tot în Rusia și, prin urmare, nu intră sub incidența sancțiunilor, a spus el. Piața auto din Rusia ocupă doar al noulea loc ca importanță pentru industria auto din Germania, din cele 14 milioane de automobile germane vandute in lume, Rusia ocupa un pic mai mult de o jumătate de milion, aminteste Doll.
Dar chiar și fără o noua interdicție pe piata automobilelor occidentale producătorii din vest deja resimt efectele negative ale stagnarii pe piața rusă.
Potrivit grupului BMW, în luna iunie, scaderea vanzarilor din Rusia s-a ridicat la aproape 12 la sută. Acum, compania se gandeste la piețe alternative pe care sa poata livra mașinile destinate Rusiei.
O scădere a volumului de vânzări în Rusia a raportat şi grupul Daimler.
Totodata, pe fondul scăderii vânzărilor din Rusia, creste dependenta producatorilor germani de piata chineza, spun expertii.
„Astăzi, fiecare a patra mașină fabricata in lume este vânduta în China, iar fiecare al doilea automobil Volkswagen se produce pentru piața chineză. Riscurile dependentei sunt foarte mari„, – a mai spus profesorul Ferdinand Dudenhöffer.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
[…] Citeste continuare pe PaginadeRusia.ro […]