Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret privind impunerea de interdicții Coreii de Nord în conformitate cu prevederile unei rezoluții adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, relatează Reuters.

Rezoluția, ce prevede măsuri economice speciale, survine după testele cu rachetă efectuate de Phenian la sfârșitul anului 2016.

Decretul prezidențial prevede introducerea unor interdicții suplimentare privind cooperarea comercială, economică, bancară, financiară, științifică și tehnică cu Coreea de Nord. În special, este interzisă achiziționarea cuprului, a nichelului, a argintului și a zincului din Coreea de Nord. În același timp, rămâne ca excepție  proiectul privind tranzitul pe calea ferata a cărbunelui rusesc exportat prin portul nord-coreean Rajin în țări terțe.

Nota explicativă a decretului spune că, în domeniile bancar și financiare, statele membre ale ONU sunt obligate să închidă toate reprezentările băncilor lor în Coreea de Nord în termen de 90 de zile de la data adoptării rezoluției. Persoanelor și organizațiilor li se interzice să finanțeze sprijinirea efectuarii comerțului cu regimul, fie în mod public, fie prin intermediul unor canale private.

În plus, în viitorul apropiat, Rusia va suspenda cooperarea științifică și tehnică în cadrul proiectelor care implică persoane fizice și juridice din Coreea de Nord, cu excepția schimburilor în domeniul medicinei.

În plus, în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, Putin a aprobat introducerea unor restricții suplimentare privind cooperarea în sectorul transporturilor. Printre altele, este interzisă furnizarea de noi elicoptere și nave maritime. În același timp, toate navele maritime aflate în proprietatea sau sub controlul Coreei de Nord vor fi eliminate din registrul de stat.

Mai mult, Putin a extins sancțiunile individuale împotriva persoanelor fizice și juridice din Coreea de Nord și a listelor de produse, inclusiv „bunurile de lux”, importul și exportul cărora este interzis.

De asemenea, a fost extinsa lista cu articole cu dublă utilizare și alte articole ale căror importuri în Coreea de Nord sunt interzise din cauza utilizării lor potențiale pentru programele de rachete nucleare și a altor acțiuni care încalcă regimul de sancțiuni.

Oficiali nord-coreeni au respins o propunere privind convorbiri directe cu omologii lor sud-coreeni la Sankt Petersburg, a anunțat luni agenția RIA Novosti, citată de Reuters.

Moscova a cerut celor două țări, care sunt reprezentate în cadrul unui forum parlamentar în Rusia, să profite de ocazia de a organiza convorbiri directe pentru a încerca să diminueze divergențele de opinie în legătură cu programul de rachete al Phenianului.

Potrivit RIA, care l-a citat pe șeful delegației nord-coreene, Phenianul a respins ideea organizării unor astfel de convorbiri.

Testele nucleare și lansările de rachete efectuate de Coreea de Nord au amplificat tensiunile globale și au determinat impunerea mai multor serii de sancțiuni internaționale de către Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit unui plan de dezescaladare susținut de Rusia și China, Coreea de Nord ar urma să suspende programul de rachete balistice, iar Statele Unite și Coreea de Sud ar impune simultan un moratoriu asupra exercițiilor cu rachete la scară largă, ambele măsuri vizând să deschidă calea pentru discuții multilaterale, notează Reuters.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Putin a semnat un decret privind impunerea de sancțiuni împotriva Coreei de Nord

  1. Basarabia e Romania spune:

    Dar cine ii mai crede pe davai cias davai palton……..numai fraierii.
    Pe fata embargou si totul ramane neschimbat!

  2. bogdan spune:

    Pai stiu ca toate bancile si firmele ce colaboreaza cu NKorea vor primi embargou international si USA ! Si asa sunt pe fundul sacului cu banii godacii ! Asta le-ar mai lipsi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top