PutinPreședintele rus Vladimir Putin a atenționat luni minoritatea etnică a tătarilor din Crimeea că nu ar trebui să încerce să obțină un statut special în această peninsulă la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, declanșând tensiuni ca în timpul Războiului Rece între Moscova și Occident, relatează Reuters.

Tătarii musulmani reprezintă peste 10% din populația Crimeii și s-au opus anexării peninsulei de către Rusia, reamintind de deportările în masă dispuse de Moscova în timpul perioadei sovietice. După anexare, au fost supuși presiunii de a se alinia noilor autorități din Crimeea.

Putin a început o vizită de trei zile în Crimeea, stârnind furia Kievului, cu scopul — conform Kremlinului — de a avea întâlniri privind mijloacele de a dezvolta peninsula și de a promova turismul, transmite Agerpres.ro.

El a spus că anexarea Crimeii la Rusia a fost o chestiune de dreptate istorică. Totuși, sancțiunile adoptate de Occident după anexare, care a urmat înlăturării de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, au cauzat pierderi masive unei economii a Rusiei în suferință.

Putin s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor minorități, inclusiv ai tătarilor, la un complex de lux din satul Opolznevoe. „Relațiile interetnice sunt o chestiune delicată. Consider că orice speculație privind orice fel de drepturi speciale pentru o minoritate anume este extrem de periculoasă”, a declarat el.

Președintele rus a mai spus că Moscova nu va permite organizațiilor non-guvernamentale finanțate din fonduri străine să destabilizeze peninsula prin exagerarea problemelor cu care se confruntă tătarii din Crimeea, al treilea cel mai numeros grup etnic din peninsulă, după ruși și ucraineni.tatari

„Crimeea este o oglindă a Rusiei multietnice. Aici, la fel ca oriunde în Rusia, trebuie să acordăm o atenție puternică și constantă dezvoltării păcii și armoniei, combinând eforturile autorităților statului și ale societății civile. De aceea, consider această întâlnire cu dvs. foarte importantă”, le-a mai spus Putin reprezentanților grupurilor etnice.

Rusia a fost criticată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Națiunile Unite, Consiliul Europei și Turcia pentru tratamentul la care a supus minoritatea tătară, neîncrezătoare în Moscova după deportările în masă din 1944.

Tătarii au început să se întoarcă în Crimeea în număr mare după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 și s-au bucurat de o revigorare culturală în cadrul Ucrainei.

De la anexarea din 2014, forțele de securitate ruse au efectuat descinderi la principala lor adunare, Mejlis, și a evacuat-o din sediu. Rusia a închis de asemenea postul de televiziune al tătarilor, ATR, iar mai mulți activiști locali, inclusiv tătari, ar fi fost uciși, bătuți sau dați dispăruți. Principalilor doi lideri ai comunității li s-a interzis accesul în Crimeea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Putin îi arată cu degetul pe tătarii din Crimeea

  1. Catun spune:

    Putin: „Consider că orice speculație privind orice fel de drepturi speciale pentru o minoritate anume este extrem de periculoasă.”
    Putin a justificat interventiile militare in Ucraina in interesul minoritatii ruse, dar cand vine vorba de alte minoritati nu e de acord ca sa le ofere drepturi „speciale”, in limbajul lui dublu prin drepturi speciale se intelege Drepturile Omului.

  2. rusmy spune:

    Siberia e unica solutie pentru ei . :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top