PutinPreședintele sârb Tomislav Nikolic a sosit, pe 9 martie, într-o vizită de lucru în Rusia. Liderul sârb a plecat la Moscova pentru a ridica premiul Fundației Internaționale pentru Unitatea Națiunilor Creștine Ortodoxe. În plus, politicianul ar trebui să se întâlnească cu Patriarhul Kirill și președintele rus, Vladimir Putin. Aparent, părțile vor discuta despre dezvoltarea relațiilor dintre Moscova și Belgrad, după ce, în luna februarie a acestui an, Serbia a ratificat acordul cu NATO.

În prima zi a vizitei, la 9 martie, Nikolic va trebui să-și ridice premiul „pentru contribuția remarcabilă la întărirea unității popoarelor ortodoxe. Pentru aprobarea și promovarea valorilor creștine în societate”.

Mâine, 10 martie, Nikolic se va întâlni cu Putin. „În timpul întâlnirii este de așteptat sa se discute stadiul și perspectivele de dezvoltare a parteneriatului strategic dintre Rusia și Serbia….”, se arata pe site-ul Kremlinului.

Între timp, după cum menționeaza „Kommersant”, vizita lui Nikolic în Rusia este legată direct de ultimii pasi facuti de Serbia in intamplinarea NATO. În luna februarie a acestui an, Adunarea Națională din Serbia (parlamentul) a ratificat Planul Individual de Parteneriat semnat între Belgrad și NATO. Documentul prevede libertatea de mișcare a forțelor NATO pe teritoriul Serbiei și oferă imunitate diplomatică trupelor NATO în țară.

În același timp, Belgradul a dat asigurări Moscovei că va continua să mențină neutralitatea militară, în ciuda semnării acordului. Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic, în timpul unei întâlniri cu ambasadorul rus Alexandr Cepurin a spus că, chiar și cu punerea în aplicare a obiectivelor de politică externă – aderarea la UE – Serbia dorește să păstreze și să îmbunătățească relațiile tradiționale de prietenie cu Rusia. Politica de neutralitate a fost proclamată de Adunarea sârbă în 2007.

La rândul său, Cepurin și-a exprimat speranța că statutul diplomatic va fi  acordat și trupelor ruse stationate in Serbia in cadrul unui ”centru umanitar”.
Ziarul amintește că Serbia si Rusia erau cat pe ce să semneze acordul corespunzător chiar în timpul vizitei lui Putin la Belgrad, în toamna anului 2014. Dar, după cum explică „Kommersant”, partea sârbă s-a razgandit în ultimul moment și a insistat asupra eliminării chestiunii de pe ordinea de zi  pentru a nu irita Occidentul, care considera ”centrul umanitar” rusesc un prototip al unei baze militare.

Acum, președintele Serbiei este de acord ca rusii care lucreaza in ”centrul umanitar” sa primeasca statut diplomatic. Potrivit lui Nikolic, acordul este gata și prevede pentru ruși aceleași drepturi pe care le-a primit si NATO. Documentul poate fi semnat în timpul unei vizite la Belgrad de catre premierul Dmitri Medvedev, dar data exactă nu este încă stabilită.

Dar, sursele „Kommersant” sustin că premierul Aleksandar Vucic nu este pregătit să semneze acordul cu Rusia, de teama complicațiilor în relațiile Belgradului cu Occidentul, care ar putea încetini integrarea Serbiei în UE. Nikolic, de asemenea, a anunțat recent că acordul nu poate fi semnat cu Rusia înainte de formarea unui nou guvern în Serbi. Alegerile anticipate sunt programate în țară pe 24 aprilie.

Sursele „Kommersant” au spus că tema centrului rusesc de la Niș va fi una dintre principalele  în timpul vizitei presedintelui sarb la Moscova.

O altă problemă-cheie, care este de așteptat să fie ridicată în timpul discuțiilor – posibila aderare a Serbiei la NATO. După ce parlamentul sârb a ratificat acordul dintre Belgrad și alianța militară, partidele de opoziție din Serbia au cerut un vot popular cu privire la problema aderarii la NATO.

Prim-ministrul sârb a declarat că Serbia „nu va adera la NATO, ea vrea să fie neutră din punct de vedere militar”. De aceea, spune Vucic, referendumul nu va avea loc pentru ca „este o problemă inventata”.

Partea rusă, însă, insista pentru desfășurarea referendumului. Vice-președintele Dumei de Stat, Serghei Jelezniak a spus că „cererea de a organiza un referendum răspunde aspirațiilor majorității cetățenilor Serbiei, care se opun NATO”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Putin îl va pune pe președintele Serbiei să ”jure” că țara nu va intra în NATO

 1. Clau spune:

  Sarbii sunt patrioti inversunati dar nu idioti, ei vad si au vazut diferenta intre lumea occidentala si „oferta lumii rusesti”. Nici ei nu doresc „democratie dirijata” si „minciuni necesare”…asa ca am impresia ca acele trupe „umanitare” rusesti in Serbia se cam apropie de sfarsitul „mandatului”.

 2. Politic Scam spune:

  Probabil au vazut cum se comporta de fapt NATO dupa ce iti accepta intrarea in alianta:

  • Catun spune:

   Si ce i-a deranjat pe sarbi la comportamentul NATO?

   Probabil ca sunt rublele lui Putin cu care imbie pe potentialii prieteni, prieteni dupa care alearga precum curva dupa clienti. Si Ianukovici, si Kadirov, au primit bani ca sa ramana de partea lui Putin.

   • Politic Scam spune:

    Postasem si linkul articolului nostru, dar Pagina de Rusia cenzureaza linkurile care trimit la alte articole, probabil se tem de concurentza. 🙂
    Intrati pe pagina noastra de web, politicscam.ro si cititi ultimul articol, intitulat Decalogul Manipularii NATO. Explicam acolo cum a ajuns sa se comporte NATO fatza de noi. De ce ar alege sarbii sa intre intr-o astfel de alianta?

   • Catun spune:

    “Decalogul Chomsky”.

    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

    • Catun spune:

     10 din 10 se aplica Rusiei.
     La momentul actual, la noi romanii s-ar aplica doar pct. 6 (ex. cazurile Colectiv si Barnevernet, Antena3). La 10 se bazeaza pe celelalte puncte de la 1-9.
     Si care e legatura cu NATO? Observ ca tot despre Rusia vorbim pana la urma.

 3. Gogu spune:

  Centrul asta de la Nis, va da voie rusilor sa trimita mai multi spioni in Europa. Serbia ar trebui sa mai astepte la portile UE.

 4. rsumy spune:

  „Unitatea Națiunilor Creștine Ortodoxe”

  Putin, hai sictir…
  🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top