ÎÌ„Expropierea rapida, neașteptată și în mare măsură inexplicabilă a companiei Bashneft este un alt caz care arunca lumina asupra parţilor întunecate ale sistemului politic și economic dezvoltat de Putin în cei 15 de ani guvernare suprema a Rusiei scrie The New York Times (NYT).

Acum, fostul proprietar Bashneft –Vladimir Yevtushenko poate fi trecut pe aceeasi lista cu criticii lui Putin de exemplu, Hodorkovski și Navalny , dar și în categoria intreorinzatorilor care sperau că loialitatea afisata fata de Kremlin și legăturile strânse cu oameniii din anturajul lui Putin le poate da o anumită protecție. S-au înşelat, considera ziaristii NYT.

Un om de afaceri important, care îl cunoaşte personal pe Yevtushenko,  a declarat că Putin însuși a definit conceptul dreptului de proprietate din Rusia, care se aplica chiar și pentru cei ce se arată loiali regimului. El a spus că Putin a descris proprietatea privată în sectoarele strategice din Rusia cu o „cloşca care cloceşte ouă”. Cloşca poate folosi dreptul de proprietate asupra ouălor, poate fi hrănita, dar numai pe durata clocitului” a spus sursa în realitate oul nu îi aparţine„.

Potrivit analiștilor, investitorilor, oamenilor de afaceri și angajațilorcompaniei „Systema„, controlata de Yevtushenkoconfiscarea Bashneft a fost atat o reacție la dificultățile economice traversate de Rusia dar și unul din factorii care a adancit aceste dificultăți.

SechinToti acestia sustin ca  Bashneft a căzut victimă ambițiilor sefului companiei petroliere de stat Rosneft, unul dintre cei mai vechi și mai apropiați oameni de Putin, Igor Sechin,” potrivit NYT.

Alte surse consideră că motivul confoscarii Bashneft a fost o luptă pentru putere între consilierii lui Putin. Unii subliniaza activitatea lui Yevtushenko în Ucraina, după răsturnarea lui Ianukovici.

Bancher și magnatul media Alexandr Lebedev a declarat arestul la domiciliu a lui Yevtushenko a fost, evident, conceputa ca o actiune publică. În 2012, Lebedev s-a confruntat cu un atac similar al sistemului judiciar, care l-a forțat astfel să-și vândă un număr de active.

Oamenii de la Kremlin cu siguranță stiau acest lucru va provoca daune pe piața de capital, va agrava situația economică şi va speria comunitatea de afaceri„, a spus Lebedev. Dar ei au urmat planul facand clar mesajul: Poartă-te frumos”, a adăugat Lebedev.

Yeftushenko

Vladimir Yevtushenko, oligarhul mazilit de Putin

Istoria Bashneft” reflectă tranziția instabila și în cele din urmă incompleta spre o economie de piață, iar nationalizarea companiei subliniază creșterea constantă a controlului guvernamental în industriile strategice, o caracteristica a regimului Putin.

Amintim ca guvernul lui Elțîn a predat Bashneft” guvernului Republici Autonome Bashkiria.

Putin a fost tot timpul interesat de slabirea puterii regiunilor. Bashkortostan a fost condus ca o proprietate feudală de Murtaza Rakhimov, un aliat politic puternic al lui Elțîn. Relația lui Rakhimov cu Putin însa nu a mers. În 2002-2003, guvernul Bashkortostan a privatizat Bashneft, cele mai multe acțiuni ajungand în mâinile lui Ural Rakhimov, fiul lui Murtaza.

„Bashneft a fost privatizată în afara legii„, sustine opozantul rus Navalny. Chiar și Curtea de Conturi a criticat contractul de privatizare, dar cu binecuvântarea expresa a Kremlinului, în final, curtea a aprobat contractul. Dar asta până în luna aprilie a acestui an, când anchetatorii, fărăvreo explicație, au reveni la această tranzacție,”   spune NYT.

În 2005, firma lui Yevtushenko a cumpărat actiuni Bashneft, iar în 2009 a preluat pachetul de control. Potrivit managerilor de top și analiști, tranzactia nu pute aavea loc fara acordul tacit al președintelui Medvedev și premierului Vladimir Putin.

putinÎn ciuda legăturilor sale politice cu Iuri Lujkov, Yevtushenko a cultivat legături strânse cu Kremlinul.

În perioada in care firma acestuia – Systema” – a deținut Bashneft”, volumele de producție au crescut. În aceeași perioadă, Rosneft” a întâmpinat dificultăți, în ciuda expansiunii sale la scara mare.

Doi angajați din compania lui Yevtushenkova, care au acceptat fie intervievați cu condiția anonimatului, sustine ca în spatele absorbției  Bashneft se afla personal Sechin, care a facut demersuri la Putin.

Anul trecut, presa a raportat că Rosneft a facut o oferta de preluare a activelor Bashneft, insa Yevtushenko a refuzat. Ba mai mult, a început să se pregătească pentru un IPO pe bursa de la Londra.

După ce Yevtushenko a fost plasat sub arest la domiciliu, instanța a decis să puna sechestru pe acțiunile Bashneft”. Compania lui Yeftushenko a refuzat dreptul de a contesta hotărârea. De fapt, s-a predat fara luptă, iar unul dintre cele mai bune active ale sale a revenit la inceputul lunii decembrie în proprietatea statului” , scrie NYT.

Potrivit ziarului, Yevtushenko nu a fost acuzat de nicio infracțiune.

Aceasta ușurința cu care guvernul a preluat Bashneft, una dintre companiile petroliere cele mai profitabile din țară, subliniază literalmente puterea de necontestat a lui Putin și a cercului său de consilieri„, conchide ziarul.

Dificultățile economice încă nu au slăbit puterea lui Putin. Navalny crede că aceasta criza a consolidat influența „nucleului dur” al consilierilor lui Putin, în detrimentul unor foști campioni ai economiei liberale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top