Președintele rus Vladimir Putin a propus Japoniei să semneze un tratat de pace cu Moscova „fără precondiții”, până la sfârșitul anului, pentru a încerca astfel rezolvarea disputei teritoriale de lungă durată, transmite AFP.

Propunerea lui Putin, calificata imediat de presa de stat rusa drept ”istorica”, a fost exprimată la doar două zile după ce tot Putin a declarat că este puțin probabil ca conflictul teritorial dintre cele două țări să fie rezolvat în scrut timp.

Disputa dintre Federația Rusă și Japonia este concentrată pe insulele sudice ale lantului Kurilelor (pe care japonezii le numesc „teritoriile de nord”), pe care Uniunea Sovietică le-a ocupat la sfârșitul celui de-al Doilea război mondial.

„Am încercat să rezolvăm conflictul teritorial timp de 70 de ani, am avut negocieri timp de 70 de ani“, – a declarat Putin la un forum economic din Vladivostok, la care au participat prim-ministrul japonez Shinzo Abe și liderul chinez Xi Jinping.

„Să schimbăm abordările. Să încheiem un tratat de pace, nu acum, ci până la sfârșitul anului, fără condiții, „a spus Putin.

El a adăugat că încheierea unui astfel de acord ar permite ambelor țări „să continue să rezolve toate problemele ramase ca țari prietene”.

La rândul său, premierul japonez a declarat că cele două țări „sunt datoare generațiilor viitoare”.

„Să acordăm atenție întrebării:”Dacă nu o facem acum, când? Și dacă nu o facem noi, atunci cine o va face? Suntem pe deplin conștienți de faptul că acest lucru nu este ușor”, a spus Abe.

Cu câteva zile în urmă, Putin a declarat că „ar fi naiv să credem că acest lucru (disputa teritoriala – n.r.) ar putea fi rezolvata rapid”.

Cei doi lideri au demarat diverse proiecte economice pe insule, în domenii precum piscultura, energie eoliană și turism.

Începând cu anul trecut, Rusia și Japonia au convenit asupra zborurilor charter pentru foștii locuitori japonezi ai insulelor, astfel încât ei să poată vizita mormintele rudelor.

Totusi, în paralel, Rusia a desfasurat complexe de rachete „Bastion” pe insulele Kurile, iar recent, pe 3 seprembrie, prin strâmtoarea La Perouse, care separă insula Hokkaido de Sahalin, a avut loc trecerea demonstrativa a unei puternice flote ruse alcatute din 28 de nave – cel mai mare grup de nave de război  de la Războiul Rece care a efectuat astfel de manevre vreodata. Japonia a exprimat proteste in ambele cazuri.

Insulele Kurile reprezinta un arhipelag in Oceanul Pacific, care se întinde de la vârful de sud al Kamceatkai pana la insula japoneza Hokkaido. Japonia susține ca insulele Kunashir, Shikotan, Etorofu și Habomai ii apartin in baza tratatului privind frontiera si comertul semnat de Imperiul rus si Japonia la 1855.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Putin încearcă să tragă pe sfoară Japonia: ”Propun să încheiem un tratat de pace fără condiții prealabile”

  1. bogdan spune:

    Or fi poate Japonezii mai creduli de felul lor dar la inteligenta sunt cu secole peste pesta porcina din Ospiciu !
    Tratat fara returnarea Kurilelor nu va exista vreodata !

  2. Basarabia e Romania spune:

    Nu merge cu smecherii simple si cu guitzaturi!!! Japonezii au dreptul sa-si recupereze insulele furate si invadate de godaci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top