Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că tratatele bilaterale ruso-americane START-3 (privind reducerea arsenalului strategic ale celor două ţări) şi INF (privind Forţele Nucleare Intermediare), precum şi unele probleme regionale figurează printre principalele chestiuni pe care intenţionează să le discute la preconizata întâlnire cu omologul său american Donald Trump, cu ocazia summitului G20 de la Buenos Aires, programat să se desfăşoare între 30 noiembrie şi 1 decembrie, relatează agenţia de presă rusă oficială TASS.

‘Una dintre problemele-cheie este desigur problema stabilităţii strategice’, a afirmat Vladimir Putin, întrebat într-o conferinţă de presă la finalul summitului ASEAN din Singapore cu privire la posibilele subiecte din agenda întâlnirii cu Donald Trump la reuniunea G20 în Argentina.

‘Trebuie să înţelegem ce se va întâmpla cu tratatul START-3, ce se va întâmpla în cadrul Tratatului INF, cum vor evolua evenimentele’, a explicat Putin.

‘Sunt şi alte chestiuni legate de modul în care se vor dezvolta relaţiile noastre economice bilaterale’, a adăugat el, indicând că ‘există domenii de perspectivă de dezvoltarea cărora sunt interesate atât SUA, cât şi Rusia’.

‘În fine, sunt şi ‘punctele fierbinţi’ – Siria, programul nuclear nord-coreean, relaţiile cu Iranul în cadrul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – planul de acţiune comun cuprinzător) – în toate aceste probleme sunt implicate atât SUA, cât şi Rusia şi, bineînţeles, avem nevoie de un dialog la cel mai înalt nivel şi la nivel de experţi’, a spus preşedintele rus.

Putin a amintit că la dineul de lucru cu ocazia recentelor ceremonii de la Paris dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, liderii lumii, între care şi el şi Donald Trump, au avut o discuţie intensă pe probleme de securitate internaţională şi economie globală.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a spus că partea rusă continuă să se pregătească de întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump în marja summitului G20 din Buenos Aires. Cu toate acestea, şeful statului rus a admis că posibili ‘paşi inamicali’, cum ar fi noile sancţiuni antiruseşti preconizate de SUA, ar putea impune unele ajustări în program.

La summitul bilateral din iulie de la Helsinki, Putin i-a propus lui Trump prelungirea tratatului START-3 de reducere a armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021. Tratatul a fost semnat la Praga, în 2010, de preşedinţii de atunci ai Rusiei şi Statelor Unite, Dimitri Medvedev şi Barack Obama, şi a intrat în vigoare în 2011, cu opţiunea de prelungire sale până în 2026.

Recent, Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Tratatul INF, încheiat în 1987, care prevede interzicerea rachetelor cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor acestui acord. Atât SUA, cât şi NATO au invocat în acest an noua rachetă rusească de croazieră Novator 9M729, cerând Rusiei explicaţii.

La rândul său, Rusia neagă încălcarea tratatului, susţinând că elementele scutului antirachetă instalate de SUA în Europa, inclusiv în România, sunt în dezacord cu tratatul INF.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to G20: Putin intenţionează să discute cu Trump despre tratatele START-3 şi INF

  1. bogdan spune:

    Grohaie si Porkul Pitik ca sa nu adoarma…dar cine-l mai asculta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top