PutinVladimir Putin este convins că răsturnarea lui Ianukovici nu s-a întâmplat fără ajutorul SUA. El a afirmat acest lucru într-un interviu cu postul de televiziune american CBS News. Putin a discutat de asemenea despre chestiuni legate de sprijinul Rusiei pentru președintele Siriei, Bashar al-Assad.

Charlie Rose, CBS: Puțini lideri mondiali trezesc un interes la fel de mare ca cel al președintelui rus Vladimir Putin. Mâine (interviu acordat pe 27 septembrie) toți ochii vor fi aţintiţi spre Putin, el va vorbi la Națiunile Unite și se va întâlni cu președintele Obama.

Toate acestea vin intr-un moment in care liderul rus și țara sa se afla în epicentrul celei mai acute probleme a timpului nostru. El a ajutat SUA și aliații săi occidentali să ajungă la un acord cu Iranul pentru programul nuclear. Acum, trimitand tot mai multe avioane, echipament militar și trupe în Siria, el și țara sa au ajuns în epicentrul războiului civil și în lupta împotriva „Statul Islamic” (ISIS).

Acum, când relația cu Statele Unite, se pare, sunt în cea mai rea situatie  de la sfârșitul Războiului Rece, și Rusia suferă de sancțiunile economice ale Occidnetului, Putin, probabil, caută modalități de a restabili influența internațională și să câștige respectul lumii.

La scurt timp înainte de călătoria sa în Statele Unite ale Americii, Putin ne-a invitat să-l întâlnim la reședința sa din afara Moscovei. El a fost, ca întotdeauna, increzator în sine si combativ când ne-a explicat de ce sarcina principală în Siria ar trebui să fie lupta împotriva ISIS și nu rasturnarea președintelui Assad.

Sunteti gata să va alăturati SUA în lupta împotriva ISIS și, prin urmare, vă aflați în Siria? Alții cred că obiectivele sunt parțial şi menținerea administraţiei lui Assad, pentru că acum el pierde pozițiile și războiul său nu merge bine. Este mentinerea lui Assad la putere scopul prezenței Rusiei în Siria?

Vladimir Putin: Adevarat. Mai mult, în opinia mea, acționând în cealaltă direcție, spre distrugerea structurilor de putere legitime, putem crea o situație pe care astăzi o vedem în alte țări din regiune sau în alte regiuni ale lumii, de exemplu, în Libia, unde toate instituțiile de stat s-au dezintegrat complet. Vedem o situație similară în Irak.
Nu există nicio altă cale de a rezolva problema siriana, în afara de consolidarea institutiilor guvernamentale legal existente pentru a le ajuta în lupta împotriva terorismului, dar, de asemenea, desigur, încurajând, în același timp, un dialog pozitiv cu partea sanatoasa a opoziției și pentru reforme politice.

După cum știți, unii dintre partenerii de coaliție vor în primul rand ca Assad să renunțe la putere și numai atunci ei vor fi gata sa sprijini guvernul.

Vladimir Putin: Aș dori să-i încurajez să trimită această cerere poporul sirian. Numai poporul sirian are dreptul de a decide cine și cum, și dupa ce principii ar trebui să conduca țară.

Îl susțineţi pe președintele Assad. Dar susțineţi si ceea ce face el în Siria și ceea ce se întâmplă cu sirienii – un milion de refugiați și sute de mii de oameni care au murit, și mulți dintre ei au fost uciși de oamenii lui?

Vladimir Putin: Și credeți că este corect sa susții opoziția armata, și în primul rând organizațiile teroriste, numai ca să-l răstoarne pe Assad, fără sa se gandeasca ce se va întâmpla în țară după distrugerea completă a instituțiilor publice?

Tot timpul, în mod repetat, cu persistenta care este demnă de o cauză mai bună, spuneţi că armata siriană se luptă cu poporul său. Dar uitati-va cine controlează 60 la sută din Siria? 60 la suta din Siria e controlat de ISIS sau alte alte organizații teroriste, gen „Dzhebhat en Nusra” și care sunt recunoscute ca teroriste și de Statele Unite, și de alte țări, și ONU.

Sunteti gata să trimiteti trupe rusești în Siria în cazul apare necesitatea?

Vladimir Putin: Rusia nu va participa la nicio operațiune militară pe teritoriul Siriei sau în alte țări, în orice caz, acum nu avem de gând. Dar ne gândim cum să intensificam activitatea noastră cu președintele Assad, și cu partenerii noștri din alte țări.

Mulți oameni cred că acțiunile lui Assad joaca în avantajul ISIS, că atitudinea groaznica față de propriul popor sirian al regimului care utilizează bombe-butoi și alte acte ostile, este un fel de ajutor acordta ISIS. Prin urmare, în cazul în care Assad pleaca, țara va ajunge la o perioadă de tranziție, care va contribui la lupta împotriva ISIS.

Vladimir Putin: Pentru a spune în limba profesionala a serviciilor speciale, pot să remarc că este o vadita actiune a dușmanilor lui Assad, este o propagandă anti-siriana.

Această formulare este foarte larga, printre altele, aceasta ar putea însemna un nou efort din partea Rusiei pentru a prelua rolul de lider în Orientul Mijlociu. Este noua strategie?

Vladimir Putin: Nu. Peste de două mii de luptători sunt imigranți din fosta Uniune Sovietică pe teritoriul Siriei. Există pericolul ca ei sa revina la noi. In loc sa-i așteptam sa se întoarca acasa, este mai bine sa-l ajutam pe Assad in lupta cu ei în Siria. Aceasta este motivul nostru principal pentru în oferirea asistenței lui Assad. În general, noi cu siguranță nu vrem situația în regiune sa se „somalizeze”.

Sunteți mândru de Rusia, și aceasta înseamnă că doriți ca Rusia să joace un rol mai important în lume. Acesta este unul dintre astfel de exemple.

Vladimir Putin: Acesta nu este un scop în sine. Sunt mândru de Rusia. Avem cu se sa ne mandrim. Dar nu avem vreun fetiș in legatura cu superputerea rusa pe arena mondială.

Dar Rusia est una dintre țările conducatoare, pentru că aveți armă nucleară. Sunteți o forță de care trebuie sa se tina cont.

Vladimir Putin: Sper, altfel de ce am avea aceste arme?

Charlie Rose: Actuala tensiune dintre SUA și Rusia a survenit după răsturnarea președintelui Ucrainei Viktor Ianukovici și zborul lui în Rusia. Putin a răspuns cu anexarea Crimeei, care a dus la introducerea unor sancțiuni economice dure împotriva Rusiei de catre SUA și aliații săi occidentali.

Vladimir Putin: Ucraina este o mare problemă separată, inclusiv pentru noi. Este cea mai apropiat țară de noi. Spunem mereu că Ucraina este o țară frățească. Nu este doar pentru ca este un popor slav, care este cel mai aproape de poporul rus: limba este foarte asemănătoare, cultura, avem o istorie comună, religie comună, și așa mai departe.

Ce mi se pare complet inacceptabil pentru noi? Abordarea, inclusiv a problemelor litigioase, problemelor interne din fosta Uniune Sovietică, cu ajutorul așa-numitelor revoluții „colorate”, cu ajutorul loviturilor de stat și modalității neconstituționale de a rasturna guverne – acest lucru este total inacceptabil. Partenerii noștri din Statele Unite ale Americii nu ascund faptul că i-au sprijinit pe cei care s-au opus președintelui Ianukovici.

Credeți că Statele Unite au legatura cu răsturnarea lui Viktor Ianukovici, forțat să fugă în Rusia?

Vladimir Putin: Știu sigur.

De unde știţi?

Vladimir Putin: Foarte simplu. Deoarece oamenii care trăiesc în Ucraina – avem mii de contacte comune cu ei și mii de legaturi. Și știm cine, unde, când s-a întâlnit și a lucrat cu oamenii care l-au răsturnat pe Ianukovici, cum erau sustinuti, cu cât au fost platiti, cum erau pregătiti, în ce teritorii, in ce țările şi cine au fost instructorii. Noi știm totul. De fapt, partenerii noștri americani nici nu mai ascund aceste fapte.

Charlie Rose: Este de remarcat faptul că guvernul SUA a negat orice implicare în rasturnarea liderului ucrainean.

Respectati suveranitatea Ucrainei?

Vladimir Putin: Desigur. Dar ne-am dori să vedem ca si alte țări să respecte suveranitatea altor țări, inclusiv a Ucrainei. Și să respecte suveranitatea – ceea ce înseamnă sa previna loviturile de stat, acțiunile anti-constituționale și rasturnarea ilegală a autorităților legitime.

Cum are loc rasturnarea unei autorități legitime? Care este rolul Rusiei în reînnoirea puterii în Ucraina?

Vladimir Putin: Rusia niciodată nu a intreprins actiuni care vizează răsturnarea guvernului legitim.

Mulți spun despre prezența militară rusă la granițele Ucrainei, iar unii chiar susțin că trupele ruse sunt pe teritoriul unei țări vecine.

Vladimir Putin: Aveti prezență militară în Europa?

Da.

Vladimir Putin: În Europa există armele nucleare tactice ale SUA, sa nu uitam. Ce înseamnă asta? Ca a fost ocupata Germania prin simpla transformare a forțelor de ocupație în forțe NATO? Și dacă noi ținem trupele noastre pe teritoriul nostru la granița cu unele state, credeti că este o crimă?

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Putin a fost întrebat dacă acțiunile lui Assad joaca în avantajul ISIS?: „Este o propagandă anti-siriană”

  1. Gica spune:

    Problema este ca tarile europene care au trupe si armament american pe teritoriul tarii lor, au fost de acord cu asta, pe cand Putin ar vrea sa-si aduca armele si trupele cu forta ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top