Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind eliberarea din funcție a ambasadorului rus în Belarus, Mihail Babici. Noul ambasador a fost numit senatorul Dmitri Mezențev. Babici nu a avut relații bune cu autoritățile belaruse, care nu s-au ferit sa exprime nemultumirile la adresa sa.

Demiterea diplomatului vine pe fondul inrautatirii relațiilor dintre Belarus si Rusia.

Cine este Mihail Babici

Putin l-a numit pe Babici ambasador la Minsk pe 24 august anul trecut, dupa ce Ucraina a refuzat sa acorde agrementul pentru numirea acestuia in functia de ambasador la Kiev.

Babici are o reputație de funcționar obtuz dar obedient lui Putin. El nu a rezistat mult timp în funcția de premier al Ceceniei ( a fost doar câteva luni în această funcție) și nici în funcțiile de conducere în regiunile Moscova și Ivanovo. Totusi,  mai mult de șase ani a reușit să se mentina în postul de reprezentant al presedintelui rus in districtul federal Volga, de unde a preluat misiunea diplomatica de la Minsk.

Experții au remarcat la vremea respectiva că trimiterea lui Babici în Belarus ar fi putut însemna dorința Kremlinului de a intensifica presiunea asupra președintelui Alexander Lukașenko. Ca dovada, din primele zile ale activității sale în Belarus, Babici a adoptat o linie dura fata de Minsk, în primul rând în probleme economice.

Autoritatile belaruse l-a criticat dur pe Babici, mai ales dupa ce acesta si-a permis sa-l mustre pe presedintele Belarus, care a spus într-un discurs in Parlament că costul construirii primei centrale nucleare din țară ar putea fi mai mic de 7 miliarde de dolari.

Babici l-a constrazis. „Din păcate, trebuie să spun că președintele [Belarus] a fost încă o dată înșelat, pentru ca nici eu, nici alți oficiali din partea Rusiei nu am spus niciodată costul final al centralei nucleare din Belarus”, a spus el.

Ca replica, Ministerul de Externe din Belarus a emis o declaratie în care afirmă că ambasadorul rus distruge relațiile dintre cele două țări. „De mult timp, o serie de forțe externe încearca fără succes să distrugă relațiile strânse și prietenoase dintre cele două popoare frățești. Ce nu au reusit aceste forte în ultimele decenii, domnul Babici a facut în mod eficient în doar câteva luni”.

MAE Belarus a reamintit cariera lui Babici și a concluzionat că „domnul Ambasador nu vede nicio diferență între o provincie federala rusa, unde, așa cum ni s-a relatat, îi plăcea să țină predici în stânga și dreapta, și un stat independent”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Putin l-a demis pe ambasadorul rus care a fost anterior respins de Ucraina

  1. bogdan spune:

    debili…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top