putinÎn cadrul unei întâlniri la Belgrad cu președintele sârb Tomislav Nikolic, președintele rus Vladimir Putin a declarat poziția Rusiei cu privire la problema recunoașterii independenţei Kosovo va rămâne neschimbată.

Rusia are o poziție principială, se bazează nu numai pe prietenia și apropierea dintre cele două ţări, dar, de asemenea, şi pe dreptul internațional și justiție. Aceasta este o poziție principială, și nu este supusa niciunei negocieri. Am sustinut si vom sustine Serbia. Prietenia rusa nu e de vânzare„, a spus cu patetism Putin.

Aminitm ca, pe 27 februarie, Alexei Pushkov, șeful Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat din Rusia, a declarat voința poporului poate fi o sursă a puterii atât în Crimeea, cât și în Kosovo.

Rusia a mai transmis mesaje contradictorii in legatura cu recunoasterea sau nerecunoasterea dreptului popoarelor la autodeterminare. Astfel, amintim ca Moscova a recunoscut independenta republicilor separatiste din Georgia – Osetia de Sud si Abhazia – si a fostei Republici Autonome Crimeea din cadrul Ucrainei (pe care ulterior a anexat-o). Toate aceste regiuni separatiste au beneficiat de sprijinul Moscovei, care a incalcat toate tratatele internationale si acordurile bilaterale care impun respectarea suveranitatii si integritatii unor state membre ONU precum Ucraina si Georgia. Ghinionul tarilor respective a fost vecinatatea cu Rusia.

Altefl nu se explica de ce Moscova nu arata aceeasi deschidere spre recunoasterea dreptului la autodeterminare in cazul Kosovo.

Amintim ca, autoritățile albaneze din Kosovo, cu sprijinul Statelor Unite și UE au declarat pe 17 februarie 2008 independența fata de Serbia.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga în iulie 2010, a emis un aviz consultativ, care prevede declarația de independență a Kosovo nu este contrară dreptului internațional. După acest aviz, alte 30 de state au recunoscut independenta Kosovo. În iunie, Republica Yemen a fost de cea de-a 100-a țară care a recunoscut independența Kosovo.

Romania nu a recunoscut independenta Kosovo.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top