razboi georgiaDupă Crimeea, Rusia va incerca sa absoarba alte doua regiuni de frontiera – Abhazia şi Osetia de Sud. Republicile georgiene, care cu sprijinul Rusiei şi-au declarat independenta fata de Tbilisi, ar putea organiza anul viitor referendumuri în vederea alipirii la Rusia, potrivit unor surse din cadrul Dumei de stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), informează luni cotidianul Novîie Izvestia, citat de RIA Novosti în pagina online.

Potrivit unor deputaţi, această problemă ar fi în curs de examinare în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, fiind necesară o evaluare atentă a consecinţelor geopolitice şi economice. Experţii au păreri împărţite, unii considerând că expansiunea Rusiei este plauzibilă, în timp ce alţii apreciază că Moscova ar putea risca agravarea izolării pe scena internaţională, scrie Ria Novosti.

osetia-abhazia„Guvernul pare în sfârşit să fie conştient de faptul că Rusia trebuie să devină puternică. Astăzi suferim presiuni, suntem inundaţi cu sancţiuni şi ameninţaţi cu izolarea. Nimeni nu ar îndrăzni să trateze aşa o ţară puternică. Este vital ca noi să integrăm alte popoare, aşa cum făcea ţara noastră înainte. Trebuie să fie o axă politică pe termen lung”, a declarat Vadim Soloviev, vicepreşedintele Comisiei pentru legislaţie constituţională din Duma de stat.

„Desigur, trebuie cunoscută întâi opinia locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud şi abia după aceea să se organizeze referendumuri. Dacă numai 20 la sută dintre locuitori s-ar pronunţa în favoarea aderării Abhaziei la Rusia, ar fi inutilă organizarea unui vot. Dar eu cred că majoritatea populaţiei locale ar vrea să devină rusă”, a adăugat el.

Fostul deputat Aleksandr Gurov consideră însă că o astfel de decizie nu ar fi oportună. „Scandalul din Crimeea, problemele liderilor noştri în sud-estul ucrainean… Suntem calificaţi drept agresori. Dar pentru a contraria pe toată lumea, continuăm să avansăm”, a precizat el, adăugând că cele două republici separatiste georgiene sunt slabe şi au tot timpul nevoie de bani. În schimb, Kremlinul ar trebui să se ocupe de alte probleme, precum dezvoltarea agriculturii şi ştiinţei sau aprovizionarea ţării cu produse necesare, în loc să adauge o povară suplimentară, a conchis Gurov.

Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă în urma razboiului dinter Rusia şi Georgia din 2008. Războiul a început în august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lansate de către forțele georgiene contra regimului separatist oset. Pe data de 8 august Rusia a trimis forțe în sprijinul osetilor, care au respins armata gerogiana.

Abhazia este o republică autonomă în nord-vestul Georgiei, autoproclamată independentă, situată între țărmul Mării Negre și vestul Munților Caucaz.

Abhazia și-a declarat independența față de Georgia în anul 1992. Războiul de independență s-a soldat cu numeroase victime în perioada 1991-1994. În august 2008, armata georgiană a încercat să recâștige controlul asupra Abhaziei, fapt ce a determinat intervenția rapidă a forțelor militare ruse, georgienii fiind nevoiți să se retragă în numai 6 zile. La 26 august 2008, președintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că guvernul de la Moscova recunoaște oficial independența celor două republici separatiste, Osetia de Sud și Abhazia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top