nori negri KremlinMarți, Rusia a şocat toata mass media anunțand retragerea din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa. Subiectul a devenit imediat una dintre temele principale în mass-media mondială politică.

„Rusia s-a retras din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (TFACE), pentru că este un colos cu picioare de lut. Nefiind capabila să ajungă din urmă Occidentul în ceea ce priveste cheltuielile de aparare, președintele Vladimir Putin a recurs la arma sa cea mai fiabila azi – frica. Amenințand ca va declansa o nouă cursă a înarmării, vrea să convingă lumea că este un adversar egal şi ca, mai devreme sau mai târziu, va trebui să-i acceptam condițiile”, – scrie Gazeta Wyborcza din Polonia.

Dar Putin a iestit dintr-un tratat care de mai mulți ani era considerat caduc, mort. Ultima versiune a TFACE a fost actualizata la sfârșitul anilor ’90 și a fost semnata în 1999 de 30 de state, dar ratificat doar de patru dintre ele: Belarus, Ucraina, Kazahstan și Rusia.

Restul țărilor OSCE nu l-au ratificat. Aliații NATO au subliniat că nu pot adera la tratat, deoarece Rusia nu si-a retras trupele din Transnistria şi nici din Abhazia – provincii separatiste care există astăzi doar datorită Rusiei.

PutinChiar şi Rusia a suspendat participarea sa la TFACE în 2007, iar acum incearca sa sperie lumea cu ieşirea sa din acest acord mort.

„Nu este o coincidență faptul ca Rusia se retrage în timpul conflictului din Ucraina. Acesta este momentul perfect pentru a pune la perete comunitatea occidentală pacifista: vreti cursa a înarmărilor și războiu, atunci vă vom oferi toate acestea. În Crimeea și Ucraina am arătat că nu glumim „, – scrie Wyborcza.

Dar cetateanul UE trebuie sa stie că Rusia militarista este un colos cu picioare de lut. Rusia cheltuiește anual pentru aparare aproximativ 70 miliarde de dolari. Pare mult, dar SUA, spre exemplu, are un buget anual de aproximativ 600 miliarde dolari, Marea Britanie – 62, Franța – 53, Germania – 44, Italia – 24. Şi lista tarilor NATO este lunga.

„În comparație cu alianța – Rusia este un pitic, care nu ezită să atace pe vecinii săi mai slabi” – subliniază Wyborcza.

Cu cine s-a razboit Kremlinul pana acum? În 2008 a atacat Georgia, deși victorioasa, Rusia a prezentat o armata care nu se descurca pe câmpul de luptă. De atunci este in continua modernizare. Se construiesc sau cumpara noi arme pentru a le înlocui pe cele  învechite, unitatile mari și greoaie sunt micşorate în brigăzi independente, dupa modelul armatelor NATO. Primele rezultate ale reformei deja se vad, dar capacitatea de luptă a armatei ruse, cu efective de circa un milion de soldați, continua sa fie cu mult în urma armatelor profesioniste ale țărilor occidentale avansate.

NATO parada NarvaRusia nu își poate permite nici o cursa a inarmarii. Moscova deja cheltuieste mai mult de 4% din PIB pe aparare, iar din cauza prețului scăzut la petrol, trezoreria statului saraceste tot mai mult.

Prin urmare, Putin trebuie să se asigure că aceasta sărăcire sa nu le bage in cap rusilor de rand ideea ca poate Putin nu este un conducator chiar asa de grozav. Pentru a preveni „deziulizionarile”, Putin va trebui sa mentina macar la nivel de avarie cheltuielile sociale.

Vladimir Putin mizeaza acum pe infrocosarea occidentalului de rand (sa ne amintim de isteria „Vine razboiul” din Romania, de acum cateva saptamani) de aici propaganda nebuna a razboiului nimicitor.

„Moscova speră să bage zâzanie în lumea Occidentului, sa sparga unitatea din ​UE și NATO. Iar acest lucru nu trebuie permis. Coeziunea în alianță, NATO și UE – este cea mai bună armă ofensivă împotriva lui Putin”- conchide publicatia poloneză.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top