rusia versus URSSDe la începutul crizei din Ucraina, Rusia este tot mai des comparată cu Uniunea Sovietică, iar Vladimir Putin –  creditat cu intentia refacerii URSS, sau chiar a imperiului ţarist.

O astfel de comparație este incorectă, potrivit portalului Vox, doar din simplul motiv că URSS nu era alcatuita numai din Rusia, dupa dezintegrarea Imperiului Sovietic pierzand multe din elementele fostei sale puteri.

Acest lucru este ilustrat de un simplu grafic, alcatuit de șeful strategiilor de investiții al JP Morgan, Michael Sembalestom.

El a luat indicatorii economici cheie asociati țărilor fostei Uniuni Sovietice, le-a însumat şi apoi împărţit pe coloane în funcție influența exercitata in prezent de Rusia.

voxDupă cum se poate observa din tabel, puterea economică(PIB, investiții, cifra de afaceri etc) este pe partea fostele republici care in prezent sunt în UE și NATO sau sub influenta celor doua, deci nu intră sub influența Kremlinului. Aliaţii Rusiei ocupa pondere mai mare în sectoareprecum resurse naturale și teritoriu.

În grafic: culoarea roşie  țările din Comunitatea Economică Eurasiatică, împreună cu Rusia (Armenia statut de observator); portocaliu zonă cu risc ridicat de impact militar sau economic al Federației Ruse; Galben o zonă cu risc scăzut de influență; albastru țari sub influența NATO / UE.

Indicatorii economici, de la stânga la dreapta: PIB, cifra de afaceri, investiții de portofoliu, creanțele interbancare, investițiile străine directe, acumulare de capital, înregistrari de brevete de inventie, populația, teritoriul, suprafata agricolă, rezervele de gaze naturale, rezervele de petrol, resurse naturale (aluminiu, crom, cupru, aur, fier etc.). 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top