Russia ButtonPurtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat vineri pentru AFP că autorităţile studiază măsuri de protejare a Internetului rusesc de „imprevizibilitatea” occidentalilor, după ce un cotidian de la Moscova a anunţat planuri referitoare la „tăierea” Internetului în caz de război.

„Din cauza imprevizibilităţii totale a Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE), luăm măsuri pentru a ne garanta securitatea”, a declarat Peskov, întrebat în legătură cu informaţii publicate de cotidianul Vedomosti.

El a adăugat că „măsuri cu privire la securitatea Internetului rusesc sunt studiate în permanenţă, la diverse niveluri şi în diverse administraţii”.

Cotidianul rus Vedomosti a scris în ediţia de vineri că preşedintele rus Vladimir Putin urmează să conducă luni o reuniune a Consiliului de Securitate rus în care va fi abordată problema deconectării spaţiului cibernetic rusesc de la World Wide Web în caz de război sau în situaţie de criză.

Citând mai mulţi furnizori de acces, companii legate de Internet şi ONG-uri, Vedomosti afirmă că multe alte reuniuni ale unor oficiali de rang înalt urmează să aibă loc în vederea abordării „funcţionării unui segment rusesc de Internet în caz de situaţie de urgenţă”.

Astfel, autorităţile iau în calcul să adopte măsuri „de consolidare a suveranităţii segmentului rusesc al World Wide Web”, care include puterea de a deconecta ţara de la reţeaua mondială în caz de urgenţă, scrie ziarul.

peskov

Peskov: Moscova este „pregătită pentru orice situaţie”, dar nu este vorba despre „deconectarea Rusiei”

Întrebat despre intenţia autorităţilor ruse de a „tăia” Internetul în ţară, Peskov a răspuns că Moscova este „pregătită pentru orice situaţie”, dar că nu este vorba despre „deconectarea Rusiei”.

Un angajat de la un mare furnizor de acces la Internet a explicat pentru Vedomosti că Moscova vrea pur si simplu să se protejeze în cazul unor sancţiuni suplimentare, impuse de Occident, care ar afecta Internetul.

„Nu este vorba despre deconectarea Rusiei, ci despre definirea felului în care Rusia va reacţiona în cazul în care este deconectată de la Internetul mondial, (despre) cum să-şi asigure securitatea”, a declarat expertul rus Mihail Gurevici, un specialist media.

„Este vorba despre o ameninţare la fel de realistă ca o invazie a extratereştrilor. Nu există o asemenea ameninţare”, a apreciat el.

Vedomosti adaugă că impunerea unui control asupra Internetului rusesc nu va fi simplă, deoarece acesta este, spre deosebire de web-ul chinezsc, profund integrat în reţeaua mondială.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top