spagaPreședintele rus Vladimir Putin a prezentat Dumei de Stat un proiect de lege care indulceste pedepsele in cazurile de coruptie. În nota justificativa a proiectului de lege, presedintele spune ca reducerea  condamnarilor pentru crime de corupție va crește „gradul de executabilitate al acestui tip de pedepse„.

Totodata, președintele propune ca in loc de condamnarea cu inchisoarea sa fie introduse pedepse alternative.

Legislatia actuala din Rusia prevede in caz de mita pedepse cu închisoare sau un multiplu al amenzii între 25 și 100 fata de cuantumul mitei, în funcție de gravitatea infracțiunii și poziția oficială a acuzatului. Anume aceste valori vrea sa le corecteze președintele rus.

Expunerea de motive de pe site-ul Kremlinului la proiectul de lege mentioneaza sancțiunile în forma lor actuală sunt proaste: „Amenzile stabilite de instanțele de judecata sunt disproportionat de mari in raport cu mita, iar cei condamnati nu au posibilitatea reală de a plăti aceste amenzi, nu se asigură astfel principiul inevitabilitatii pedepsei„.

putin_winkAnaliza jurisprudenței arată că scopul pedepsei în ceea ce privește persoanele condamnate pentru infracțiuni minore de corupție, poate fi realizat cu o amendă mai mica, iar aplicabilitatea pedepsei va crește în mod semnificativ„, se arata expunerea de motive. In lisa banilor pentru plata amenzilor, cei condamnati ajung in inchisoare, sustine Putin.

În plus față de reducerea amenzilor, Vladimir Putin propune introducerea pedepsei alternative sub formă de muncă in folosul comunitatii, precum și  amenzi in sumă fixă si pedepse suplimentare privind privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau să se angajeze în anumite activități pentru o perioada de până la trei ani.

Sa intelegem ca presedintele Rusiei vrea sa transforme mita in Rusia intr-o afacere, iar pe functionarii corupti in intreprinzatori platitori de „taxa” (amenda fixa).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top