KurileCu mai puțin de o lună în urmă, președintele rus Vladimir Putin a convenit cu premierul nipon Shinzo Abe despre vizita sa la Tokyo. Acum poziția partii japoneze pare sa se fi schimbat. Înainte de a transmite o invitatie oficiala lui Putin, Tokyo vrea să se asigure că pozițiile celor două țări cu privire la problema Insulelor Kurile sunt cel putin apropiate, daca nu coincid.

Partea japoneză va cere Rusiei să respecte acordul din 2001 cu privire la modalitățile de soluționare a disputei privind frontiera dintre cele doua state, in special delimitarea celor patru insule ale lanțului Kurile, aflate in litigiu, scrie agenția Kyodo.

Anterior s-a anuntat că în timpul calatoriei președintelui rus la Tokyo, autoritățile japoneze sunt gata să rezolve problema controversată a Kurilelor de sud și sa încheie un tratat de pace cu Rusia, care nu a fost semnat de la al Doilea Război Mondial.

Kremlinul a anuntat inca de anul trecut despre vizita pe care Vladimir Putin urmeaza s-o întreprinda la Tokyo dar, în septembrie 2014, a devenit cunoscut faptul că vizita va fi amânată. La acea data, o sursă anonimă a declarat reporterilor că invitația lui Abe a fost amanata la rugamintea Washingtonului. „Tokyo crede ca este important sa țina pasul cu țările europene care, împreună cu Japonia și Statele Unite au impus sancțiuni Rusiei în legătură cu criza ucraineană”, – a remarcat sursa japoneză.Puitn Abe

Japonia afirma ca îi apartin patru insule din Kurile – Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, aflate in jurisdictia nipona potrivit Tratatului bilateral privind granițele semnat cu Rusia în 1855. Retrocedarea insulelor este principala conditie a Tokyo pentru  încheierea unui tratat de pace cu Rusia.

În 1956, o fost semnata o declarație comună între URSS și Japonia, prin care partile convin încetarea starii de razboi dintre cele două țări, iar Uniunea Sovietică a promis să transfere Japoniei insulele  Shikotan și Habomai. Cu toate acestea, acordul nu a fost semnat din cauza cererilor Japoniei privind retrocedarea tuturor celor patru insule.

În 2001, la întâlnirea ruso-japoneza din Irkutsk, Putin și premierul nipon de atunci au convenit că vor depune eforturi pentru semnarea unui acord de pace in baza aplanarii disputei teritoriale dintre cele doua parti.

Actualul guvern japonez este îngrijorat de faptul că Rusia a început sa-si consolideze controlul asupra Kurilelor, construind infrastructura și desfășoară exerciții militare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top