PutinPreședintele rus Vladimir Putin din nou surpinde omenirea. La o conferință de presă, după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, seful Kremlinului a explicat în detaliu semnificația pactului semnat de Uniunea Sovietica și Germania nazistă (Pactul Ribbentrop-Molotov) care prevedea împărțirea Poloniei. Putin a declarat că acest tratat a fost necesar „pentru a asigura securitatea URSS.”

Merkel l-a numit-l laconic – ”pact încheiat pe baze ilegale”.

Amintim ca pozitia actuala a lui Putin este diametral opusa celei exprimate tot de el în 2009. Atunci, Putin a afirmat ca acest pact a fost o conspirație care a condus la izbucnirea celui de al Doilea război mondial.

„În acel pact exista un sens, asigrarea securitatii Uniunii Sovietice. Aceasta este primul lucru”, – a spus președintele rus. „Acum, al doilea – îmi amintesc că, după semnarea acordului de la Munchen, Polonia a luat măsuri menite să anexeze o parte a teritoriului ceh. S-a întâmplat ca, după pactul Ribbentrop-Molotov și Polonia sa pateasca acelasi lucru, sa devina o victimă a politicilor pe care ea a încercat sa le desfășoare în Europa „, – a spus Putin.

De asemenea, Putin afirma ca Uniunea Sovietică a depus efort pentru a crea condițiile unei aliante colective împotriva nazismului, a făcut „încercări repetate de a crea o uniune anti-fascista in Europa”, dar aceste încercări nu au avut succes.

„Când Uniunea Sovietică si-a dat seama că este lăsata singura cu Germania lui Hitler, a luat măsuri pentru a evita o coliziune directă. Și a fost semnat pactul. În acest sens, împărtășesc punctul de vedere al ministrului nostru de cultură care spune ca pactul Ribbentrop-Molotov a fost semnat pentru securitatea URSS”- a explicat președintele, potrivit Tass.

Amintim, ministrul Culturii din Rusia Vladimir Medinski a numit recent pactul un ”imens succes al diplomației lui Stalin în interesul Uniunii Sovietice”.

Comentand subiectul, cancelarul german Angela Merkel a declarat că pactul „a fost realizat pe baze ilegale”. Cu toate acestea, a adaugat Merkel, „desigur, al Doilea război mondial a fost provocat de Germania nazistă, și noi in Germania suntem constienti ca este vina noastră istorică.”

În septembrie 2009, Putin a exprimat o poziție diamtreal opusă. La o ceremonie în Gdansk, Polonia, dedicata începutului celui de-al Doilea război mondial, el a spus că orice colaborare cu naziștii „duce la tragedie.” „Acesta (pactul Ribbentrop-Molotov) a fost o conspirație cu scopul rezolvarii unor probleme proprii în detrimentul altora … Toate acordurile cu scopul potolirii naziștilor au fost din punct de vedere moral inacceptabile și politic – fără sens, nocive și periculoase, – a spus Putin. Anume totalitatea tuturor acestor acțiuni a dus la tragedie -…. la începutul celui de-al Doilea război mondial și, desigur, trebuie să recunoaștem aceste greșeli. Țara noastră a făcut acest lucru. Duma de Stat a Federației Ruse, parlamentul țării au condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Ne așteptam ca și alte țări care în trecut au facut o înțelegere cu naziștii, sa condamne acest lucru. Și nu doar la nivelul declarațiilor liderilor politici, ci la nivelul politic, de luare a deciziilor”.Pactul Ribbentrop-Molotov

Pactul Ribbentrop-Molotov

Tratatul de neagresiune dintre Germania și Uniunea Sovietică (de asemenea cunoscut ca „Pactul Ribbentrop-Molotov”)  a fost semnat pe 23 august 1939. Acordul a fost semnat de către ministrii de externe de la acea vreme: Uniunea Sovietica – V.M. Molotov; Germania – Ministrul de Externe I. von Ribbentrop.

Pactul a fost suplimentat cu un protocol adițional secret care impartea Europa de Est în sfere de interese, în caz de „rearanjare teritorială și politică”. Pe 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia din vest, iar pe 17 septembrie 1939, URSS ataca Polonia din est. Cele doua isi impart Polonia. Ulterior, URSS ocupa republicile baltice, Basarabia si Nordul Bucovinei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Putin ”răzgândacul”: 2009 – Ribbentrop-Molotov, conspirație care a condus la război. 2015 – pactul a fost necesar pentru securitatea URSS

 1. s spune:

  cit cinism, cita smecherie, abjectie la Putin,

  in schimb cita demnitate eleganta la Angela Merkel:

  Cu toate acestea, a adaugat Merkel, „desigur, al Doilea război mondial a fost provocat de Germania nazistă, și noi in Germania suntem constienti ca este vina noastră istorică.”

  ==> si asta dupa 70 de ani!

 2. dorina spune:

  toate sunt pareri ale celor care au luat decizii si avantaje ,dar sa i intrebe si pe cei care au suferit si au platit cu bucati din tarile lor sau cu vieti??!!! toti se pozitioneaza in istorie in functie de rolul pe care il au si de avantaje restul sunt vorbe>>>>>>>>>>>>>>>>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top