cernobîlCatastrofa de la Cernobîl a demonstrat în mod clar că Moscova își minte populația, suprimă libertatea presei și își exploatează coloniile – Ucraina și în alte țări, scrie Times. Cu toate acestea, Vladimir Putin, care a văzut tot ce s-a întâmplat, nu a învățat lecția și repetă din nou greșelile făcute în Uniunea Sovietică sub conducerea lui Mihail Gorbaciov.

Exact în urmă cu treizeci de ani, ziarul „Pravda” a publicat primul raport detaliat cu privire la explozia nucleară de la Cernobîl – la zece zile după dezastru. În cele 10 zile sute de oameni au murit din cauza radiatiilor, iar altor câteva mii le-a fost distrusă sanatatea si redusă durata de viata din cauza supraexpunerii la radiații. Mai mult de o sută de mii de persoane au fost evacuate. Dar, din punct de vedere istoric, au fost mai importante consecințele ascunderii faptelor acestui dezastru, decat dezastrul in sine, scrie Times.

Tăcerea Moscovei despre incident a otrăvit relațiile cu ”sateliții săi”, a subminat încrederea populatiei în statul condus de comuniști și a dus la sfârșitul URSS. Vladimir Putin a numit Cernobîlul „lecția crudă a omenirii”, dar partea principală a lecției – despre „lipsa de sinceritate la nivel de stat, controlul asupra mass-media și dominația țărilor vecine” – liderul rus a ignorat-o total.

Vestea că la Cernobîl s-a întâmplat ceva teribil nu a venit de la presa rusa sau savantii rusi, ci din Suedia. Oamenii de știință au alarmat lumea dupa ce au înregistrat un val de radiații. La început, ca de obicei, Moscova a negat existenta vreunei probleme. Apoi, la trei zile dupa incident, in a 21-a stire a jurnalului de la televiziunea publica, în 15 secunde s-a anunțat ca „pericolul a trecut”.cernobil noul sarcofag

Defilarea de 1 Mai a avut loc la Kiev, așa cum a fost planificat, deși funcționarii și-au evacuat familiile din cauza norului radioactiv. La trei săptămâni după explozie, secretarul general al URSS, Mihail Gorbaciov a acuzat SUA și NATO ca raspandesc „un nor otrăvitor de antisovietism” (mai târziu el a insistat asupra faptului că amploarea dezastrului i-a fost ascunsa).

Atunci când adevărul a fost expus, relația dintre conducători și conduși s-a schimbat radical și pentru totdeauna. Cernobîlul s-a nimerit in prima faza a Glasnosti și a declansat o reacție în lanț: cetățenii sovietici au înțeles că sunt mințiți fără rușine și la scară mare, că funcționarii sunt corupți și că nu le pasă de siguranta, bunastarea și sănătatea oamenilor. A fost zguduit si mitul puterii nucleare sovietice, simbol central al excelenței științifice a URSS. „Cetățeni sovietici ascultatori, care niciodata nu au criticat statul, au început să considere ca el este eronat, nesincer și chiar periculos”, scrie publicatia.

Mai mult de jumătate din centralele nucleare sovietice au fost construite in afara Rusiei, iar radiațiile care au lovit Ucraina și Belarus au confirmat în mod clar că Moscova este gata sa supuna unui risc mare pe cei care nu sunt ruși. A început un val de mișcări de independență.

Cinci ani mai târziu, Uniunea Sovietică disparea. Premizele dezintegrarii existau cu mult înainte de accident, dar Gorbaciov a crezut că Cernobîlul a fost, probabil, chiar o cauza mai mare a prăbușirii Uniunii Sovietice decât lansarea Perestroikăi.

În acea epoca, Putin era ”o stea în ascensiune” la KGB și, în loc să învețe lectia sugrumarii adevarului, care duce la degradare politică, el a condus Rusia adoptand multe din caracteristicile URSS  – control strict asupra mass-media, amenințări la adresa vecinilor și „reflexul de a da vina pe propaganda occidentală pentru toate eșecurile sale”.

În declarație sa dedicata comemorarii a 30 de ani de la evenimentele de la Cernobîl, Putin nu a făcut nicio mențiune despre ascunderea adevărului, preferand sa se concentreze asupra ”luptei eroice a serviciilor de salvare”. Declaratia a fost scrisa intr-o limba sovietica autentica.

„Astăzi, zona din jurul Cernobîlului rămâne o lume fantomatica, un pamant abandonat, aflat in stapanirea lupilor și a urșilor, cu drumuri paraginite și betoane crapate. Un adevarat cimitir al Uniunii Sovietice – un epitaf al unui stat represiv, mincinos și care nu a murit până la sfârșit”- rezumă autorul Times.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Putin repetă greșelile lui Gorbaciov înainte de prabușirea URSS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top