PutinChavez„Potrivit unui noi biografii a fostului președinte din Uruguay, într-un moment în care între Columbia și Venezuela relatiile erau extrem de tensionate, Vladimir Putin i-ar fi declarat lui Hugo Chavez că acesta poate conta pe sprijinul său, în cazul în care izbucnește războiul”, -scrie Washington Post, citand din cartea despre José Mujica, politician popular, fost un prieten cu Chavez.

În carte se afirma: „Chavez i-a povestit lui Mujica că președintele rus s-a oferit să-l consilieze în caz de conflict – să-i furnizeze informații privind arsenalul militar al Columbiei și tipuri de echipamente militare ruse pe care poate sa le trimita în contrapunere”.

Biografia lui Mujica, scrisă de doi jurnaliști uruguayeni se numeste „Una Oveja Negra al Poder”. Cartea a aparut in luna mai si a declansat discuții aprige în America Latină, ridicand vălul pe relațiile lui Mujica cu liderii de stânga din America Latină – Chavez, fostul președinte brazilian Lula da Silva, fratii Castro.

Autorii cartii „nu susțin că Putin s-a oferit sa livreze trupe ruse pentru a interveni în interesul Venezuelei. Dar, dupa spusele lor, „Chavez putea conta pe sfaturile lui, si orice alt sprijin, indiferent de natura acestuia”.

Frontiera dintre Venezuela şi Columbia este o zonă în care există adesea fricţiuni. Rebelii columbieni operează pe ambele părți ale frontierei, și dușmanul lui Chavez, Alvaro Uribe, în calitate de președinte al Columbiei, adesea afirma că guvernul venezuelean închide ochii la prezența rebelilor, şi chiar îi ajută în secret.

Pana la urma razboiul nu a mai fost, dar în cei 14 ani ai sai de domnie in Venezuela, Chavez a cumpărat arme rusești în valoare de miliarde de dolari.

La randul sau, Columbia a beneficiat din partea SUA de asistenta militara in valoare de 9 miliarde de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top