putin tareVladimir Putin, președintele Federației Ruse, și Kim Jong Un, liderul supreme al Coreei de Nord sunt doi lideri politici care au dezvoltat sub diferite forme propriul cult al personalității precum și captarea zilnică a presei din întreaga lume, scriu jurnaliștii de la The Telegraph, într-o analiză ironică la adresa celor doi lideri autoritariști.

Deși în plan internațional liderul de la Kremlin se confruntă cu sancțiunile și izolarea diplomatică a comunității internaționale ca urmare a crizei militare din Estul Ucrainei, cetățenii ruși îl venerează ca pe un lider absolut, căruia îi dedică un meci de hochei victorios sau un bust de împărat roman,realizat de cazacii din Sankt Petersburg.

Copiii din Coreea de Nord învață că iubitul lor lider, Kim Jong Un, este compozitor și un șofer priceput încă de la vârsta de trei ani, potrivit The Telegraph.

Există însă mai multe puncte de comparație a cultului personalității celor doi lideri mondiali.

Tinerețe versus maturitate

Profesorii din Coreea de Nord au primit un manual de pedagogie care le cere să-și instruiască elevii că Kim Jong Un a fost un copil precoce, care putea conduce de la vârsta de trei ani și care câștiga curse de iaht la vârsta de nouă ani.

Copiii mai sunt învățați că liderul de la Phenian este un artist priceput și un compozitor de opere renumite.

La rândul său, Vladimir Putin a cunoscut performanțe similare mai târziu. El a recunoscut că și-a petrecut copilăria în cartiere insalubre din Leningrad( Sankt Petersburg), alături de alți copii, în timp ce se jucau de-a spionii.

În schimb, la vârsta de 62 de ani a câștigat un meci de hochei împotriva starurilor internaționale, sâmbătă, înscriind cel mai multe puncte dintre jucătorii aflați pe gheață, într-un meci disputat la Soci, obținând astfel victoria împotriva unor jucători internaționali retrași.

Activitățile petrecute în aer liber

kimÎn luna aprilie, Kim s-a urcat pe Muntele Paektu, cel mai înalt vârf din Coreea de Nord, locul oficial de naștere al tatălui său, Kim Jong Il. Însoțit de sute de piloți de avioane de luptă și oficiali ai partidului său, liderul de la Phenian a ajuns pe vârful de 2.750 de metri, fără vreun strop de sudoare.

Pe de altă parte, jurnaliștii de la The Telegraph mai susțin cu ironie că Putin nu are nevoie să urce un munte, pentru că el însuși este, la propriu, un munte.

Vladimir Putin se poate lăuda cu un munte care îi poartă numele, în Kargazstan, care are 4.446 de metri.

Echitație

Acest sport care îi atrage pe liderii lumii și care le oferă credibilitate, fie că poartă numele de Benito Mussolini sau David Cameron. Așa și Kim Jong Un, care inspectează un teren de antrenament al unei unități a armatei populare coreene, pe spatele unui cal. Nici Putin nu se lasă mai prejos, el călărind cu ochelari de soare, la bustul gol, în pantaloni de vânătoare.

Introspecție

În ciuda adorării publice, uneori singuratatea de la conducerea unui stat îi ajunge și pe unii dintre cei mai iubiți lideri ai unei națiuni. Kim Jong Un a arătat acest lucru în 2012, când Coreea de Nord a lansat un satelit, el sărbătorind singur, fumând.

Vladimir Putin nu fumează, însă uneori face introspecție publică. La înmormântarea antrenorului său de judo, Anatoli Rahlin, președintele rus a efectuat o rară și singură plimbare, pe străzile din Sankt Petersburg.

Unul dintre prietenii săi, Igor Sadhan, l-a descris pe liderul de la Moscova drept foarte singuratic, amintind că l-a găsit odată în spatele unui restaurant al unui hotel, cu două pahare de coniac, „părând trist, chiar osândit”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top