Putin si patriarhul KirillVladimir Putin și Patriarhul Kirill al Rusiei se pregatesc sa viziteze muntele Athos cu ocazia celebrării a 1000 de ani de „prezența ruseasca” pe Muntele Sfânt. Vizita lor coincide insa cu un nou protest a trei mănăstiri împotriva unor dispoziții ce vor fi discutate în cadrul Consiliului Panortodox, care va începe pe 18 iunie. În caz de refuz al cererilor, calugarii amenință să iasă de sub jurisdicția Constantinopolului, scrie Nezavisimaia Gazeta (NG).

În vizita lor pe Athos, cei doi oaspeti din Rusia vor fi insotiti de presedintele Greciei Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras.

Potrivit presei elene, vizita președintelui rus și a patriarhului pe 28 mai i-a înfuriat pe unii reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și a Bisericii elene, care cred că după proclamarea independenței Muntelui Athos în 1913 și declararea statului monahal autonom nu mai pot exista „prezențe” naționale pe Munte, și dacă ele exista, cu atât mai rău pentru initiatori.

Etapele finale de pregătire ale acestui eveniment au coincis cu un nou val de proteste ale mai multor grupuri de calugari împotriva prevederilor Consiliului panortodox care va avea loc pe 18-27 iunie, pe insula Creta.

Pe 13 mai a fost publicata „Scrisoarea staretilor”, semnata de reprezentantii mănăstirilor grecești Marea Lavra, Vatopedu și Kutlumus și în care acestia amenința  că vor renunta la ascultarea fata de Patriarhul Ecumenic. Anterior, în martie-aprilie a acestui an, alte șase mănăstiri de pe Athos – cinci elene si una bulgara – au trimis Kinotului de pe Athos (organul de conducere al autonomiei monahale) o scrisoare de protest împotriva mai multor documente elaborate la consiliul de la Chambesy pentru reuniunea Panortodoxa.Kirrill

Într-o nouă scrisoare staretii de pe Athos indică faptul că cursul Consiliului este indreptat spre justficarea „pan-ereziei ecumenismului”, fraternizarea cu „ereticii” și denaturarea statutului, ceea ce în cele din urmă contribuie la crearea „noii ordini mondiale”. Ei au înaintat șase cereri, inclusiv condamnarea ereziei, votul nominal al fiecărui episcop (nu a Bisericilor), eliminarea dispoziției privind obligativitatea indeplinirii deciziilor Consiliului, precum și discutii despre post, si a doua căsătorie a reprezentanților clerului.

Manifestările dedicate aniversarii a 1000 de ani de monahism rusesc pe Muntele Athos și vizitele legate de acestea sunt văzute ca o altă mișcare a Kremlinului, care își propune să demonstreze grandoarea, vechimea și larga acoperire teritorială a Bisericii Ortodoxe Ruse în ajunul Consiliul Panortodox.

”Patriarhul Kirill apare, astfel, între ciocan si nicovala: pe de o parte, Constantinopolul manifesta scepticism in legatura cu luxul nepotrivit al acestei ”sărbători naționale” pe muntele Athos, pe de altă parte – călugării ruși de pe Athos expirma critici dure impotriva cursului său ecumenic și a dialogului cu alte credințe. Prin urmare, mișcarea Moscovei poate duce la efectul opus”, conchide NG.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Putin și patriarhul rus pleacă pe muntele Athos, unde îi așteaptă răscoala călugărilor

 1. Ipocrizia rusa spune:

  Chiorpec Nicu – adresa facebook – unul din propagandistii pro-rusi care apar din cand in cand pe aici. Doar ca sa vedeti cum arata fetele din spatele propagandei!

 2. ANTIPUTIN spune:

  Alt vis!?:
  La Athos, Putin are o iluminare: Maica Domnului
  Ii inmoaie cu totul inima lui impietrita.
  Da, va realiza visul lui de grandoare Europeana, dela Lisabona la Vladivostoc, dar nu cu forta, ci cu armele pacii, credintei si iubirii.
  Va ramane în istorie, nu ca un tiran, trufas, megaloman, ucigas al compatriotilor si al altor neamuri, ci ca un lider strafulgerat de eternitate, convertit sincer la valorile credintei crestine si care, asemenea vesnicului Imparat Constantin, sa schimbe radical imensa Rusie si s’o intoarca cu fata spre Dumnezeul Pacii si al Vietii.
  Iin fata Dumei, Putin declara ca Rusia renunta la orice agresivitate, pe plan intern si extern.
  Se pune sub protectia ONU si solicita toate natiunile lumii s’o ajute in realizarea noii politici de pace universala.
  Acorda autonomie sau chiar independenta tarilor care o cer din marele imperiu al terorii si al injosirii omului (urmand linia preconizata de Soljenitin).
  Solicita concursul tarilor europene pentru implementarea unei politici de investitii si dezvoltare sustenabila in folosul tuturor europenilor si al comunitatii internationale.
  Practica o deschidere politica si turistica totala,
  Rusia devenind o destinatie majora pentru turistii din intreaga lume.
  Conduce o politica de intelegere reala si de convietuire pasnica cu toate religiile si minoritatile din imensul teritoriu.
  Organizeaza conferinte de pace intre religii si natiunile lumii.
  Prin noua ei orientare, Rusia Influenteaza decisiv politica internationala, aduce o contributie majora la stingerea focarelor de razboi si la solutionarea pasnica a marilor conflicte ce zguduie lumea, indeosebi razboaiele nefaste intre crestini si musulmani.
  Etc etc
  In loc sa fie amintit cu groaza si greata, Putin, convertitul, cel care va remodela KGB ul, transformandu’l dintr’o fiara intr’o forta pasnica si utila societatii, va ramane în constiinta umanitatii ca simbol al puteriii lui Dumnezeu de a interveni salvator in istorie. Prin oameni.

 3. Clau spune:

  care 1000 de ani? Au astia alt tip de calendar cu anul din 100 zile?

 4. ANTIPUTIN spune:

  Putin si Kiril, cow-boi din kirimlin
  Fura la Athos, sa fure slava si’un os
  Sus, de pe racla, cazu Putlin
  Kiril, plin de rusine, fu dat jos!

 5. ANTIPUTIN spune:

  KGBul a vestit :
  Putin s’a calugarit
  Kiril, epoletii si’a frecat
  La kremlin s’a aburcat
  Si pe tron s’a instalat!

  La Athos, Putin s’a’nchis
  Intr’o celula de vis
  Parca e in paradis

  El cu ingerii petrece
  A uitat ca timpul trece
  Teatru’lumii’l lasa rece

  Kiril, proclamat tar si stapan
  Deveni total nebun
  Si Rusii, carne de tun!

  Putin n’a mai suportat
  Pe tar, el l’a provocat
  Langa Lenin, s’au luptat

  Putin l’a ucis cu’o cruce
  La Athos, acum isi duce
  Pocainta, spre a Cerului
  Rascruce !

 6. larisamarian spune:

  astia doi cred ca au creiere de gaina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top