Președintele rus Vladimir Putin și omologul sau iranian Hassan Rouhani au încercat să demonstreze marți că sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește soluționarea crizei din Siria, unde cele două țări susțin regimul președintelui Bashar al-Assad, chiar dacă la finalul întrevederii pe care au avut-o la Kremlin nu au mai susținut o conferință de presă, limitându-se la o declarație comună, a relatat AFP.

Această primă vizită oficială a lui Rohani la Moscova de la alegerea sa în 2013 a dat posibilitatea celor doi lideri să se prezinte ca aliați, semnând mai multe acorduri comerciale în final, în timp ce unii oameni politici sirieni și experți atrag atenția asupra unor rivalități între cele două state în Siria.

„Putem constata cu certitudine că relațiile dintre Rusia și Iran sunt într-adevăr amicale și respectuoase”, a afirmat Putin, la capătul a trei ore de discuții la Kremlin.”Statele noastre aspiră să facă tot posibilul pentru a consolida legăturile diverse și reciproc avantajoase și au ca scop de a da un nou impuls parteneriatului strategic de cooperare bilaterală”, a spus el, citat de Agerpres.ro.

Vladimir Putin și Hassan Rohani, care s-au limitat după întâlnirea lor la o declarație comună, fără să mai susțină o conferință de presă, au insistat asupra determinării lor de a lupta împotriva terorismului, invocând în special Siria, unde Rusia și Iranul sunt implicate militar împotriva grupărilor jihadiste, în sprijinul forțelor lui Bashar al-Assad.

Aviația rusă și milițiile iraniene au ajutat, în special, forțele regimului sirian să preia în decembrie controlul asupra orașului Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria.

„Datorită eforturilor noastre comune, am reușit să instalăm încetarea focului” în Siria în decembrie, a indicat Putin.

„Din fericire, guvernele noastre au lansat o cooperare eficientă pentru a surmonta criza de teroare și a distruge teroriști în Siria”, a declarat la rândul său Rohani.

„Dar războiul împotriva terorismului și extremismului mai continuă, iar eforturile noastre de a le pune capăt cer și mult mai multă determinare și coordonare”, a spus el.

Cei doi aliați ai Damascului, Rusia și Iran, împreună cu Turcia — care sprijină rebelii — au intermediat negocierile între regimul sirian și opoziție în Kazahstan în ianuarie.

Potrivit unor politicieni sirieni și experți ruși, rivalitatea între Moscova și Teheran în Siria, unde conflictul a răpit peste 310.000 de vieți din martie 2011, devine din ce în ce mai palpabilă.

Iranul șiit pretinde a fi intervenit de la începutul conflictului în martie 2011, însă Rusia — ce s-a implicat începând cu 30 septembrie 2015 — este cea care a reușit să inverseze situația în detrimentul rebelilor.

Cele două țări au divergențe și cu privire la rolul Turciei: Moscova consideră că victoria în Siria trece printr-un compromis cu Ankara, în timp ce Teheranul respinge o astfel de abordare.

Cu toate acestea, Teheranul este un „vecin bun și un partener de încredere și stabil al Rusiei”, a insistat marți Vladimir Putin, evidențiind consensul între cele două părți pentru aprofundarea cooperării în diferite domenii „înainte de toate în domeniul economic”.

Cele două țări au semnat cu această ocazie în jur de 15 acorduri de cooperare și memorandumuri de înțelegere, inclusiv electrificarea cailor ferate în Iran și consolidarea cooperării în domeniul energetic.

„Suntem ambele producătoare de petrol și gaze și în loc de o concurență nesănătoasă putem avea relații foarte constructive”, a lansat luni Rohani, cu puțin timp înainte de a pleca la Moscova, precizând, în special, că există „o serie de domenii pentru investiții ruse în Iran în sectorul petrolului și gazelor”.

Rusia, care a construit centrala nucleară de la Bushehr, în sudul Iranului, urmează să construiască, de asemenea, nouă reactoare în această țară în următorii ani.

În 2016, Moscova a furnizat Teheranului sisteme de apărare antiaeriană S-300, testate cu succes la începutul lunii martie de armata iraniană.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Putin și Rohani au pozat în aliați. Adevăr sau propagandă?

 1. yehudy spune:

  draga ivan=gimi, in cer mao se pisa cu bolta pe stalin 🙂
  iar china va „elibera” siberia 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan=gimi, putin este orbit de nato 🙂
   in timpul asta china ascute toporul 🙂
   rusia si-a mai luat-o de la asiatici in timpul invaziei mongole 🙂
   istoria se repeta, draga ivan-gimi 🙂

 2. yehudy spune:

  draga gimi=ivan, cele 2 tari se pisa pe licurici, dar isi tin p..a in pantaloni 🙂
  adica se pisa pe ei 🙂

  • yehudy spune:

   si, draga ivan=gimi, ce mai spui despre coruptia din rusia?
   despre recentul fil cu medveev si despre dosarul panama al lui putin? 🙂
   draga ivan=gimi, asa s-au prabusit toate imperiile lumii: prin coruptie :)apropos, federatia rusa este ultimul imperiu din lume: are 22 de republici etnice si sunt recunoscute 100 de limbi nationale 🙂
   deci in federatia rusa 100 de popoare abia asteapta sa fie libere 🙂

 3. gimi spune:

  doua tari care se pi sa cu bolta pe licurici

  • bogdan spune:

   2 sarantoci teroristi care se pisa cu bolta unul pe altul si care au si lingai ca tine sa-i stearga ! impreuna voi cele 2 tari teroriste nu aveti PIB nici cat Italia sarantocilor ! vai mama vostra de sarantoci teroristi !

  • yehudy spune:

   draga gimi=ivan, cele 2 tari se pisa pe licurici, dar isi tin p.la in pantaloni 🙂
   adica se pisa pe ei de frica 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan=gimi,adevarul este ca in cer mao se pisa cu bolta pe stalin 🙂
   iar china va „elibera” siberia 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top