putin tolstoiLev Tolstoi, despre care Vladimir Putin spune că este scriitorul său preferat, nu prea are loc în Rusia zilelor noastre. În fapt, marele scriitor rus era tot ceea ce urăşte mai tare Putin. Tolstoi era un ascet, pacifist, umanist, un adept al liberatii de exprimare si critic al puterii autocrate.

Dacă ar fi trăit astăzi, Rusia agresivă, mercantilistă, autoritară și naționalistă l-ar fi judecat pe Lev Tolstoi pentru terorism şi atentat la ordinea de stat. Probabil că „literaţii” propagandei Kremlinului i-ar fi pus etichete de banderovist, fascist sau tradator, iar „Justiţia” îl condamna la ani grei de „colonie” sau exil în Siberia.

Publicaţia The Times a remarcat aceasta disonanta cognitiva manifestata de seful Kremlinului in cazul lui Lev Tolstoi, amintind aniversarea marelui scriitor rus, care a avut loc săptămâna trecută în Rusia, a trecut aproape neobservată. (După Leon Festinger (1919-1989), disonanţa cognitivă reprezintă o stare de tensiune care apare ori de câte ori o persoană are în acelaşi timp două opinii care nu numai că nu se susţin una pe alta, dar se exclud).

Guvernul rus nu prea ştie ce să facă cu moştenirea culturala a lui Tolstoi. Un ascet, pacifist, umanist, un critic înverșunat al bisericii și autocratiei, acesta nu se potrivește cu Rusia naționalista de astazi, care intimidează vecinii și baga la puscarie pe criticii  Bisericii Ortodoxe, remarca foarte bine The Times.

Autoritatea morală a lui Tolstoi a fost o amenințare la adresa Rusiei imperiale, a Rusiei Sovietice si acum din nou, a Rusiei lui Putin, care glorifica expansiunea teritoriala a tarismului si a fostei URSS, fara nicio legatura cu ideile umaniste tolstoiene pe care le „admira”?

În toată lumea, milioane de oameni citesc și îl iubesc pe Lev Tolstoi si dintr-0 eroare de judecata identifica marea cultura rusa cu statul rus, trecut şi prezent.

Tolstoi insusi, desi reprezinta cultura rusa, nu a avut niciodata o legatura amicala cu statul. Literatura creata de scriitor este parte a culturii din exil, mereu hartuite si urmarite de autocratia rusa.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top