plevneliev-porosenkoPreședintele bulgar Rosen Plevneliev a respins acuzațiile partidului de stânga ABV, membru în guvernul minoritar bulgar, potrivit cărora a adus țara într-o ”uniune militară” cu Ucraina, transmit BTA și Novinite, citând un comunicat al președinției de la Sofia.

Amintim ca presedintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat săptămâna trecută că cele două state, împreună cu România, studiază posibilitatea înființării unei brigăzi comune, similară celei deja existente lituaniano-polono-ucrainene. Declarația lui Poroșenko a provocat nemulțumirea partidului ABV, vicepreședintele formațiunii, Rumen Petkov, declarând că va solicita în mod oficial informații suplimentare despre o întâlnire recentă între șefii de stat bulgar și ucrainean.

”Orice aderare a țării la o organizație sau uniune necesită o decizie din partea Adunării Naționale”, parlamentul țării, a subliniat președinția bulgară, calificând orice alt interpretări ca mincinoase și inducând în eroare opinia publică.

În urma declarațiilor lui Rumen Petkov, mai multe publicații au sugerat că președintele Plevneliev, care se plasează în mod deschis de partea Ucrainei în conflictul acesteia cu Rusia, a inclus unilateral Bulgaria într-o uniune militară cu Kievul fără a deține un mandat în acest sens.

În tot mandatul său, președintele Rosen Plevneliev a susținut poziția că Bulgaria trebuie să fie un membru activ și de încredere al NATO, iar armata bulgară trebuie să-și sporească capabilitățile de luptă în conformitate cu angajamentele asumate, a indicat președinția de la Sofia.

Totodată, șeful statului a încurajat guvernul să întreprindă acțiuni pentru întărirea cooperării bilaterale și multilaterale cu state ce pot contribui la sporirea capabilităților bulgare de apărare, adaugă sursa citată.

O astfel de cooperare există, cel mai bun exemplu fiind Brigada sud-est-europeană, din care fac parte Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România și Turcia. O asemenea cooperare este practicată de multe state și nu este văzută nicăieri drept o ”intrare într-o uniune militară”, mai subliniază comunicatul președinției bulgare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top