PutinocchioPublicația germană Bild a analizat interviul acordat de președintele rus Vladimir Putin reporterilor NRD şi a descoperit 5 declarații mincinoase.

1.Anexarea Crimeei nu a încălcat dreptul internațional

În interviu, Putin a comparat Crimeea cu Kosovo. Bild remarca insa că între cele doua situații sunt foarte multe diferențe.

Singurul lucru adevarat, observat de Putin, este că, în 1999, NATO a încălcat dreptul international invadand Kosovo fără mandat ONU. Cu toate acestea, celelalte diferențe sunt mult mai importante.

Astfel, sute de mii de albanezi din Kosovo se confruntau cu riscul alungarii sau uciderii de fortele armate sârbe și gherilele sârbeşti, iar intervenția NATO în Kosovo a fost efectuată numai după ani de eforturi diplomatice eşuate.

În plus, declarația de independență a Kosovo a avut loc la aproape zece ani de la invazia NATO.

O altă diferență rezultatul referendumului: Kosovo a devenit un stat independent, și nu face parte dintr-o altă ţara, ca în cazul Crimeei.

2.Persoanele care doresc să lupte, vor găsi undeva şi arme

Putin spune ca Rusia nu este furnizorul de arme al separatistilor, care fac rost de armament in mod independent. Răspunzând la întrebarea reporterilor de unde au rebelii tancuri și artilerie, Putin a spus: În lumea de astăzi, oamenii pot face rost întotdeauna de arme„.

Dar NATO și serviciile germane nu au nicio îndoială că Rusia furnizează arme separatiștilor. Ei au găsit la rebeli sisteme anti-rachetă care nu puteau fi capturate de la armata ucraineana pentru ca, pur si simplu, armata ucraineana nu are astfel de arme.

În plus, pe piata neagra se pot cumpara arme de foc, dar mai greu tancuri sau tunuri. De asemenea, imaginile din satelit au aratat deplasari de arme rusesti peste granița cu Ucraina.

Afirmatia lui Putin este contrazisa şi de marturiile soldaților ruși pe care presedintele lor i-a trimis sa lupte în estul Ucrainei.

3.Sancțiunile occidentale ar putea fi în beneficiul Rusiei

Putin susține că sancțiunile impuse de SUA și UE pot consolida economia Rusiei, pentru ca bunurile achiziționate anterior în străinătate vor fi făcute acum în Rusia.

Dar nu totul este atât de simplu, insistă Bild.

Astfel, sancțiunile occidentale sunt îndreptate în principal împotriva sectorului financiar, al celui de apărare și de materii prime. În acest din urmă caz, Rusia este dependenta în mod special de Vest. În condiţiile in care zacamintele ușor accesibile de hidrocarburi sunt din ce în ce mai epuizate, Rusia trebuie sa inceapa explorarea si exploatarea titeiului în zone greu accesibile, cum ar fi petrolul submarin, din regiunea arctică și depozitele de șisturi, iar pentru asta are nevoie de tehnologie occidentală.

4. Creștere economică în ciuda crizei

Putin a declarat că se așteaptă la o creștere economică in acest an de 0,5-0,6%, iar în 2015 1,2%. Mai departe mai bine:  în 2006, economia Rusiei ar trebui să crească cu 2,3%, iar în 2017 cu până la 3%.

Ce nu a menționat Putin: în primele sale două mandate ca președinte economia Rusiei a crescut cu 7-8% pe an. Nici chiar banca centrală din Rusia nu-l crede pe presedinte, actualizand recent prognoza de creștere economica la 0,3% în acest an și de 0% în anul următor. Motivul, epuizarea surselor tradiționale de creștere petrol și gaze.

5. Nimeni nu vorbeste despre federalizarea Ucrainei

Putin se întreabă de ce nimeni nu vrea să vorbească despre federalizarea Ucrainei. În opinia sa, în acest caz, cei care critica ideea se tem de descentralizare”.
Cu toate acestea, publicația consideră Putin nu are nevoie de o structură federală a Ucrainei, spre exemplu, de tip german. Analistii intrevievati de Bild cred Putin vrea în Ucraina o  confederație de republici puternice.

Diferența este că, în acest caz, republicile vor avea o influență puternică asupra politicii externe a Ucrainei. Apoi, cu ajutorul estului pro-rus Putin va putea împiedica integrarea europeană a Ucrainei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top