Rabbi Avraham ShmulevichUcrainenii spera că, încolțit de criza economică și eșecurile de pe arena internațională, Putin se va pensiona anticipat sau va fi răsturnat. Cel mai bine, evident, este dacă el va fi ocupat cu apărarea sa in fata Tribunalului de la Haga, scrie Rabinul Avraham Shmulevich, presedinte al Institutului Parteneriatului Estic (Ierusalim).

Însa probabilitatea ca acest lucru să se intample este foarte scăzută. Putin este un dictator. El a suprimat opoziția, controleaza anturajul său, la dispozitia sa se afla serviciile secrete şi mass-media. Însa acest lucru este chiar putin important. Problema nu este Putin – deși, desigur, personalitatile istorice au jucat întotdeauna un rol important în istoria Rusiei.
Problmea este alta, afirma Shmulevich. Rusia reia mereu aceiași  politica față de minoritățile etnice, aceeasi atitudine fata de ocuparea de teritorii străine. Politica aparuta pe vremea lui Petru I, a Imperiului Rus, în esență, nu este diferita de politica predecesorilor, cnezatul Moscovei, iar politica bolșevică nu este diferită de politica imperiala rusa.

Atitudinea Rusiei lui Putin față de Ucraina este doar o copie a politicii lui Petru I. Și nu există niciun alt proiect, alta conceptie de organizare a spatiului fostei Uniuni Sovietice, care sa inlocuiasca proiectul Kremlinului – paradigma autorității centralizate cu control asupra tuturor și cuceri de noi teritorii.

De aceea, daca Putin va pleca de la putere, în locul lui va veni cineva exact la fel. Și nu contează care ii va fi numele  – Şoigu, Medvedev, Hodorkovski sau Navalnîi. În ceea ce privește relațiile Rusiei cu Ucraina, în general, și in problema Crimeei, în special, nimic nu se va schimba. Cel mai bun lucru care ar putea sa se intample este ca Rusia sa reduca la minimum operațiunile militare din Donbas – dar  numai de dragul de a readuce Rusia în clubul celor „mari” și ridicarea sancțiunilor. Și, probabil, la un răgaz temporar, până când se refac puterile, ca apoi sa apara alt conducator rus, care cu resurse suficiente să continue tradiția tarilor și liderilor sovietici.

Dar exista idei de schimbare a paradigmei guvernării în Rusia. În special, există „regionaliștii”, care vor  schimbarea sistemului centralizat vertical de putere. Există, de asemenea, mișcările de eliberare națională din Caucazul de Nord, inclusiv adeptii ai obtinerii independentei pe cale pasnica.

Dacă Ucraina ar dori sa sustina mișcarea intelectuală sau politică din Rusia, care sa proclame drept scop schimbarea sistemului centralizat de guvernare, paradigma relațiilor cu republicile și regiunile naționale, relațiile corporative între centru și periferie, care ar dori să scape Rusia de o centralizare rigidă, poate ca Ucraina ar fi avut mai multe șanse. La urma urmei, Ucraina este mai mult ca oricine interesata în existenta a cel puțin un tampon între ea și Rusia.

Însa diplomația ucraineană nu face nimic în această direcție. Nici  Occidentul nu arde de dorință sa intervina în ceea ce se întâmplă în vastele întinderi ale Rusiei și fostei Uniuni Sovietice.

Dacă Ucraina ar fi venit cu ideea, poate că ar putea gasi sprijin in Occident că există o alternativă reală la hegemonia dura a Kremlinului în Rusia și în întreaga fosta URSS. Pentru ca nu există nicio alternativă, de ce ne-am astepta ca Occidentul sa intreprinda ceva. La fel cum, este inutil să ne asteptam că noul şef al Kremlinului, indiferent cine va fi, nu va relua incercarile istorice de refacere a imperiului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 4,86 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rabinul Shmulevich: Plecarea lui Putin nu va schimba nimic

  1. Clau spune:

    mai kaka-maka (tache-mache) sursa ta de informare este hartia igienica asa e? cea folosita….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top