Statele Unite consideră că pe 4 iulie Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală. Rusia însă susține că a fost o rachetă cu rază medie de acțiune. Aceste diferențe de interpretare îngrijorează, scrie publicația Daily Beast.
„Este posibil ca rușii pur și simplu să ne demonstreze deja devenita clasica opoziție a lor la orice spune, propune sau inițiaza SUA. Dar dacă radarele rusesti și sateliții de avertizare timpurie a rușilor sunt atât de proaste, încât nu vad o racheta balistica intercontinentala nord-coreeana care, iesind in spatiu, a depasit de șapte ori orbita ISS? Poate acest decalaj de tehnologie sa fie cauza unui război nuclear accidental între SUA și Rusia? ” – se întreaba autorul.
Dacă Coreea de Nord va lansa o rachetă intercontinentală spre Statele Unite, armata SUA va încerca s-o doboare cu ajutorul celor 36 de rachete de interceptare amplasate la sol în Fort Greely, Alaska. „Este planificat ca pentru fiecare racheta nord-coreeana lansata sa fie trimise spre interceptare alte 4 sau 5 rachete“, – spune articolul.
Rachetele care au ratat ținta revin în atmosfera si ard de cele mai multe ori. „Conform scenariului acțiunii, cand de la baza din Alaska este deschis focul asupra rachetei nord-coreene, mare parte din focoase se întorc în atmosferă pe teritoriul Rusiei“, – scrie autorul.
Întrebarea care se pune – va înțelege partea rusă ca nu este un atac al SUA? Ce se întâmplă dacă Putin deschide „servieta nucleară“?
„În primul rând, ei ar putea sa nu observe lansarea inițială a rachetei nord-coreene. În 2009, rușii au ratat lansarea de catre regimul nord-coreean a unui satelit în spațiu. După aceea, Rusia a achizitionat un nou radar. Însa daca acest nou radar funcționează bine, de ce a considerat atunci ca „Hvanson-14” este o racheta de rază medie?“ – se intreaba autorul.
Mai mult decât atât, nu putem ști dacă Rusia va înțelege: în Alaska a avut loc lansarea unei rachete de interceptare, nu a unei rachete balistice intercontinentale. Vazute din Rusia, traiectoriile ar putea sa pară destul de asemănătoare, mai ales daca operatorul radar se afla in stare de stres sau de presiune. Astfel, în 1995, armata rusă a interpretat lansarea din Norvegia a unei rachete cu sonda in spatiul cosmic drept racheta balistica „Trident“ cu focos nuclear. A fost alarmat de urgenta Boris Elțîn.
Autorul consideră că SUA nu poate avertiza Rusia prin telefon, deoarece pentru interceptarea rachetei sunt la dispozitie doar câteva minute. După incidentul din 1995, SUA și Rusia au convenit să instituie un „Centrul comun de schimb de informatii“. Dar Rusia a strangulat treptat ideea și totul s-a încheiat cu nimic.
O altă supozitie: „Chiar dacă Rusia vede că lansarea se face din Fort Greely, Putin ar putea totuși considera că are loc un atac ascuns, mai ales ca rusii ii acuza deseori pe americani ca instaleaza în secret focoase nucleare în silozurile pentru rachetele de interceptare.
În conjunctura actuala, încercare de interceptare a unei rachete balisitice nord-coreene de catre apărarea antirachetă din Alaska poate părea “curata nebunie“, – conchide autorul.
Publicatia oferă câteva soluții:
1. Sa se revigoreze proiectul cooperării americano-ruse în domeniul avertizarii timpurii a lansărilor de rachete.
„Să fiu sincer, mă îndoiesc că rușii vor fi interesati“ – scrie autorul.
2. Sa se interzica interceptoare cu focoase nucleare și să se permită inspectorilor ruși și americani la bazele de apărare antirachetă, ca sa se asigure că nu există arme nucleare.
Dar, continua autorul, cea mai de încredere solutie este sa nu ne punem sperante in baza Fort Greely ca va apăra SUA de atacurile nord-coreene.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
abureli… rachetele balistice intercontinentale nu au toate focoase nucleare. nici nu e nevoie. pe de alta parte, e evident ca e timp destul sa ii avertizezi pe rusi, nimeni nu se joaca in astfel de cazuri si nu isi asuma riscuri. o sa sune fix trump direct la putin, garantat. ca sa nu mai zicem ca niciodata nenea ala grasut nu o sa dea cu rachetute in sua, el vrea doar sa aiba o pozitie mai puternica la masa negocierilor, pentru ca una e sa tragi cu prastia si sa ceri o paine feliata ca sa te potolesti si alta e sa tragi cu racheta balistica, pentru ca astfel poti cere mai mult.
Dar, dar daca rachetele baietelului Kim sunt mult superioare pocnitorilor de interceptare ale americanilor si in consecinta, ii vor praji pe acestia ca pe niste hamsii?
Vise godacesti.
Atat timp cat vor exista nattiuni teroriste gen N Korea ,Iran ,Siria ,OLr vor exista si probleme !
Ma DogDan da destept mai esti! Chiar mai destept ca si cacatuzl pe care-l mananci in fiecare zi!
De ce este Coreea o tara terorista din moment ce ea nu a atacat niciodata pe nimeni, si de ca nu sunt state teroriste SUA care duce acum 5 razboaie de agresiune si de ce nu si Arabia Saudita care sprijina terorismul international si duce un razboi de agresiune in Yemen?
Ce dracu eu credeam ca viermii din curul lui Soros sunt mai prosti ca tine si uite ca tu-mi dovedesti contrariul
Cica Coreea de Nord nu e un stat terorist. ha ha ha
asa cum ai si tu mari probleme cu dovleacul