La 4 mai, Coreea de Sud a anunțat că regimul nord-coreean a lansat rachete cu rază scurtă de acțiune în direcția Mării Japoniei. Intervalul dintre prima și ultima lansare a fost de 20 de minute. Rachetele au parcurs între 70 și 200 km dupa care au căzut în mare.
Autoritățile nord-coreene au anunțat că lansările de rachete cu rază scurtă de acțiune au fost efectuate conform planului și nu au amenințat alte state. Armata a precizat că exercițiile unităților de apărare costiera au avut ca scop sa „evalueze și testeze abilitatea militarilor de a manevra arme tactice și sisteme de lansare de proiectile reactive cu raza lunga de actiune”. Testele au fost efectuate sub îndrumarea președintelui Consiliului de Stat al Coreei de Nord, Kim Jong-un.
Dar, după o săptămână, s-a dovedit că rachetele lansate de Phenian nu au fost deloc nord-coreene, ci unele rusești.
Potrivit datelor NBC News, cele trei rachete testate săptămâna trecută de militarii nord-coreeni în prezența lui Kim Jong-un sunt bine cunoscute experților militari. Ele arată exact ca rachetele pe care armata rusă le vinde în străinătate în mod activ și care au fost recent desfasurate și în Siria.
Aceste rachete sunt foarte asemănătoare cu racheta balistică de rază scurtă rusă ”Iskander”, care se afla în serviciul armatei ruse de peste 10 ani.
Marcus Schiller, expert militar important și șeful ST Analytics, afirma că rachetele nord-coreene conțin o mulțime de „amprente tehnologice rusești”. Potrivit expertului, Phenianul putea cumpăra rachetele prin intermediari, din țări conduse de regimuri autoritare cu care Moscova cultivă relatii amicale.
Potrivit NBC, „Iskander” prezintă un interes deosebit pentru Coreea de Nord. Aceste rachete sunt concepute pentru a zbura la o altitudine de aproximativ 40 km, navigația putând fi ajustată în timpul zborului. Aceste rachete folosesc slăbiciunile din apărarea antirachetă a SUA și sud-coreeană, dotate cu rachete Patriot și sistemul de apărare antirachetă THAAD. „Iskander” sunt lansate mai rapid și, prin urmare, sunt mai greu de distrus la sol. În plus, racheta rusească utilizează un sistem avansat de ghidare, datorită căruia atinge ținte cu precizie mai mare în comparație cu alte rachete din această clasă.
Imediat după lansarea celor trei „rachete nord-coreene”, Statele Unite au declarat că nu le considera o amenințare la adresa Americii. Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo, a remarcat că: „Aceste lansari au fost de raza relativ scurta, știm că nu erau rachete balistice intercontinentale”.
Dar, potrivit NBC, în ciuda acestor afirmații, astfel de rachete ar putea fi folosite într-un scenariul de luptă pentru a ataca ținte care depășesc cu mult frontiera nord-coreeană, cum ar fi bazele militare americane din Coreea de Sud, care însumeaza 28.000 de militari americani și zeci de mii de membri ai familiei lor, precum și funcționari ai Departamentului Apărării al SUA care sunt staționați acolo.
Michael Elleman, directorul Programului de neproliferare și al politicii în domeniul armele nucleare de la Institutul Internațional de Studii Strategice (The International Institute for Strategic Studies), spune că o analiză suplimentară a caracteristicilor și a traiectoriei rachetelor ar trebui să indice dacă acestea au fost produse cu adevărat în Rusia.
„Punctul cheie aici este că nimeni nu poate crea un nou sistem fără sa parcurga anumiti pasi pentru a-l dezvolta. Nu am văzut nimic care să indice astfel de acțiuni din partea Phenianului”, susține Elleman.
După cum a reamintit Simon Weseman, cercetător principal la Institutul Internațional de Cercetare al Păcii de la Stockholm, Rusia nu are dreptul sa vanda rachete Coreei de Nord din cauza sancțiunilor internaționale impuse de ONU împotriva Phenianului înca din 2006. Dar este posibil ca Coreea de Nord să fi reprodus o copie a Iskander – și acest lucru nu este primul caz al unei astfel de „clonări”.
De exemplu, Coreea de Sud detine rachete a căror producție a fost inspirată de Iskander – Hyunmoo-2. Și China are o rachetă similară – DF-12 sau M20, care a fost, de asemenea, configurată pentru export. Unul dintre cumpărătorii săi, Qatarul, le-a expus la paradă în 2017.
Sistemul de rachete Iskander este în funcțiune din 2006. Versiunea Iskander-M, utilizată de armata rusă, are o lungime de peste 7 metri, poate cântări mai mult de 4 tone și are rază de acțiune între 400 și 500 km. Rusia a folosit Iskander în razboiul împotriva Georgiei, în 2008.
Rachetele Iskander sunt o sursă de tensiune și cu SUA, președintele american Donald Trump spunand ca sunt principalul motiv pentru decizia sa din februarie de a se retarge din Tratatul INF.
Moscova susține că gama Iskander-M este ușor sub limita operațională prevazuta de acordul INF și nu ar trebui considerată o încălcare a tratatului.
De la început, Rusia a privit racheta Iskander ca armă cu potențial de export. Pentru a evita problemele legate de restricțiile internaționale privind neproliferarea armamentului, Rusia produce pentru export o versiune mai puțin impresionantă, cu raza de actiune mai mica – Iskander-E.
Pana in prezent, Rusia a vândut această versiune Algeriei și Armeniei si este în discutii cu Iranul, Libia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia și Arabia Saudită.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Este dreptul fiecărei țări să se poată apăra și să poată riposta in caz că este atacată.
Georgia…Ucraina…si cand nu reusesc sa se apere singuri se pot impune inclusiv sanctiuni de tot felul asa pentru a mai taia din elanul hoardei de porci (fostile slugi ale Hoardei de Aur).
Tinand cont de realitatea ca rachetele „rusesti” Iskander se construiau si in Ucraina, locul de unde multi specialisti au fost ademeneti mai ales in China si Coreea de Nord, trebuie sa fi prost ca nuca si nestiutor ca celebrul Habarnam ca sa acuzi Rusia ptr ce fac specialistii cetatenii ucrainieni care sunt liberi sa se stabilleasca unde vor si unde iasa banul.
nu stie nimeni cat de proasta poate fi nuca…dar de prostia rusnacilor e plina literatura si istoria….
Nu fi prost ca tara geme ! Iskander nu s-au construit NICIODATA in Ucraina ! Doar in Porcie ! Idiotule . Treci in banca ai nota 1 !