Marți, Rusia a respins rezoluția privind extinderea mandatului grupului de experți care analizează informațiile despre atacurile chimice din Siria în vederea identificarii responsabililor. Acest grup, sau așa-numitul Mecanism comun, a fost înființat în 2015 printr-o decizie a Consiliului de Securitate al ONU, susținută și de Moscova.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, după ce grupul a condamnat armata lui Assad în marea majoritate a cazurilor de utilizare a armelor chimice în Siria, Rusia, împreună cu Bolivia au votat împotriva proiectului de rezoluție propus de Statele Unite ale Americii. China și Kazahstan s-au abținut, iar unsprezece membri ai Consiliului de Securitate au cerut extinderea mandatului grupului.

Reprezentantul Permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că Moscova a luat partea „dictatorilor și teroriștilor care folosesc această armă”. Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU i-a acuzat pe initiatorii rezoluției că au pus în scenă „un spectacol bine regizat cu scopul de a …umili Moscova”.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Rusia nu este împotriva extinderii mandatului mecanismului comun, dar mai întâi vrea să aștepte publicarea rezultatelor anchetei atacurilor chimice din Khan Shaykhun din 4 aprilie 20017, în timpul carora au fost ucisi cel puțin 87 de civili.

Această poziție este considerata de membrii organizației Human Rights Watch un șantaj al Kremlinului.

Louis Charbonneau, directorul Human Rights Watch, explica că acțiunile Kremlinului arată mai mult a încercare de a proteja direct regimul aliat al lui Bashar al-Assad, acuzat de crime împotriva umanității.

„Rușii au aratat în mod clar că nu le place faptul că expertii Mecanismului Națiunilor Unite și Organizația pentru Interzicerea utilizarii Armelor Chimice considera guvernul sirian responsabil de atacurile cu arme chimice în Siria. Utilizarea clorului de către armata siriană a fost deja dovedită în mai multe cazuri, un atac cu gaz muștar a fost efectuat de militanții ISIS.

În zilele următoare va fi facut public un raport oficial cu rezultatele anchetei. Iar probele de la Khan Shaykhun, colectate de organizația noastră, subliniază faptul că armata siriană a folosit gaz sarin. Există motive serioase să credem că experții ONU și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice au ajuns la o concluzie similară. Rusiei nu-i place faptul că experții internaționali arată constant cu degetul către autoritățile siriene și, din acest motiv, pare că vrea să pună capăt anchetei”.

Reprezentantul organizatiei de aparare a drepturilor omului continua: „Când am studiat utilizarea armelor chimice la Alep, la sfârșitul anului 2016, unde au fost înregistrate aproximativ douăzeci de cazuri de utilizare a clorului, am găsit o ciudată coincidență. Dupa fiecare atac cu gaz clor urma o ofensiva la sol a trupelor siriene. Atacurile chimice au fost în mod evident parte din strategia militara a forțelor guvernamentale. La Alep, utilizarea gazului a fost deosebit de eficienta, deoarece luptătorii opoziție se ascundeau în buncăre, de unde nu puteai scapa de clor. Clorul este mai greu decât aerul și patrunde ușor în adăposturile subterane”.

Reprezentantul Human Rights Watch spera insa ca cei responsabili pentru crime împotriva umanității din Siria vor fi pedepsiți inclusiv datorită dovezilor colectate de experții internaționali. Refuzul prelungirii așa-numitului Mecanism comun de investigare va încuraja noi crime de razboi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Radio Liberty: Kremlinul șantajează ONU

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    O noua zi. Aceeasi Rusie terorista. Aceeasi troli prostovani. Aceleasi comentarii la indigo.

  2. bogdan spune:

    Ospiciul Lumea rusa (OLr) este cel mai mare stat terorist din lume…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top